שאלה

דיון מתוך פורום  הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

28/08/2012 | 22:57 | מאת: 111

האם התרופה ריספרדל או ריספונד גורמת להקדמת תהליך ההתבגרות המינית אצל בנות הכוונה להופעת ניצני שדיים ושיעור קל בבית השחי לילדה בת 8 שנטלה במשך כחודשיים את התרופה ריספרדל לפני כשנה וחצי לערך בתודה מראש על תשובה

14/09/2012 | 10:24 | מאת: ד"ר ברנע ארז

111 שלום. למרות שקצת קשה לי לבטא את שמך, אני רוצה קודם כל להודות לך על השאלה, שגרמה לי לחזור ולבדוק את הספרות הרפואית בנושא, וכך להתעדכן. אתחיל דוקא בסוף, ואומר שאני מעריך שאין קשר, בעיקר כיון שהטפול התרופתי ניתן כשנה וחצי לפני הופעת סימני ההתבגרות המינית. מבדיקה שערכתי, לא מצאתי דווחים בספרות הרפואית על כך ש-Risperdal (או Rispond, בשמה האחר) גורמת להתבגרות מוקדמת. יחד עם זאת, התרופה עלולה לגרום לעליה ברמת הורמון הנקרא Prolactin, שתפקידו העיקרי הוא בהשפעה על יצור החלב בשד. עליה ברמת הורמון זה עלולה לגרום להפרשת חלב מהשד אצל אשה או נערה, והתפתחות רקמת שד (נפיחות בחזה) אצל נערים או גברים. יש דווחים שרמות גבוהות של ההורמון עלולות לגרום להתחלת התבגרות מינית. יש לסייג זאת, שהדווחים בספרות הרפואית מתייחסים בעיקר לנסויים בבע"ח (בעיקר חולדות) או בבני אדם עקב מחלות שונות או שמוש בתרופות נדירות למדי. כאמור, לא מצאתי בספרות הרפואית דווח על התבגרות מוקדמת שנגרמה כתוצאה מטפול ב-Risperdal. באופן מעשי, אני מציע לפנות לרופא הילדים ולאנדוקרינולוג ילדים, ולהוועץ בהם. שנה טובה והרבה בריאות, ד"ר ברנע ארז.

מנהל פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים