ניסיון כושל בשימוש בריטלין

דיון מתוך פורום  הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

31/01/2012 | 17:57 | מאת: יפה גרינברג

דר' ברנע שלום, בני אובחן כסובל מהפרעת קשב וקיבל מהנוירולוג ריטליןsr,שעשה אותו שקט מאוד ומכונס. בעיה זו נפוצה מאוד בקרב נוטלי התרופה וגורמת לילד ובמקרה שלנו לנער להמנע מלהשתמש בה שוב, וכך נוצרת בעיה נוספת לכל הבעיות שכבר קיימות.מדוע תרופה זו ניתנת בדרך של ניסוי ותהייה? מבקשת עזרה ועצה, בכבוד רב יפה דהן גרינברג

גב' דהן גרינברג שלום, Ritalin הינה תרופה יעילה לטפול בהפרעת קשב ורכוז, אך כמו כל תרופה, יש לה תופעות לואי. חלק קטן מהילדים מגיבים לתרופה בהתנהגות שקטה ומכונסת, כפי שתארת אצל בנך. ילדים אחרים עלולים להגיב באפתיות, דכדוך או חרדות. תופעות לואי אלו נדירות יחסית, אך בהחלט קיימות. לעתים, תופעות לואי אלו מופיעות רק בתחילת הטפול, וחולפות לאחר מספר ימים. לצערי, בארץ אין לנו תרופה אחרת המותווית לטפול בהפרעת קשב ורכוז, מלבד Ritalin/Concerta (אותו חומר פעיל, מנגנון שחרור מושהה אחר, חברה אחרת מייצרת). לעתים שנוי התכשיר - לדוגמא, מעבר מ-Ritlain-SR ל-Concerta, או שנוי המנון, יכול להפחית או להפסיק את תופעת הלואי שאת מתארת. לצערי, כיום, אין בידנו אמצעים לבדוק את התאמת התרופה למטופל ספציפי. ממש כשם שאיננו יודעים היום האם לאדם ספציפי אקמול יועיל יותר לכאב ראש לעות אופטלגין. לכן, חלק מבחירת הטפול התרופתי היא בחירה מושכלת, אך חלק מהטפול הינו נסוי וטעיה (וגם תעיה וגם תהיה). מומלץ לחזור לנוירולוג, לתאר את תופעות הלואי, ולנסות למצוא תרופה אחרת שתועיל לבנך, ושלא תגרום לתופעות לואי אלו. בעתיד, ואני מוה שבעתיד הקרוב, הבנתנו את המחלות, וכן הבנתנו את הפיזיולוגיה והקנטיקה, ישתפרו, ויאפשרו לנו להתאים טפול תרופתי לכל מטופל באופן הולם יותר, אך זהו כוד חזון למועד. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.

מנהל פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים