אז מה אם פג תוקף

דיון מתוך פורום  תרופות ורוקחות

22/05/2013 | 17:00 | מאת: אורה שמש

שיחה נוקבת עם כימאי שעובד עבור חברת תרופות העלתה את הדבר הבא: תאריך פג תוקף הוא כסת"ח של חברת התרופות לצד רווח כלכלי ברור. בכדורים שארוזים באריזה יחידנית (כל כדור סגור בעצמו בסגירה הרמטית) התרופה יעילה עוד למשך שנים - גם ארבע וגם חמש מעבר לתאריך התפוגה. בטיפות עיניים שמוגבלות לחודש אין בעיה להשתמש גם שלושה חודשים (!) אחרי הפתיחה. בכדורים בתפזורת (לא ארוזים בודדים באריזות שסגורות הרמטית) אפשר להשתמש גם שנתיים ושלוש אחרי תפוגת התאריך. ככלל אמר הכימאי מדובר בהשפעה הולכת ויורדת אבל לא מדובר בשום סכנה. לגבי אנטיביוטיקה - חודשים ספורים הם חסרי משמעות בחיי התרופה אבל ירידה בעוצמת התרופה פוגעת בטיפול ולכן אין להשתמש באנטיביוטיקה יותר מעד שנה (!) לאחר פקיעת התוקף. יצאתי מבולבלת - מה דעתכם - יש משהו בדברי הכימאי או שהוא קשקשן?

אורה שלום, תאריך התפוגה לרוב מתייחס לכמות החומר פעיל שיש בטבליה. עם הזמן החומר הפעיל עובר פירוק (שיכול להיות מואץ ע"י תנאי אחסנה לא נאותים) ויעילותו נפגמת, ויכול להיגרם נזק למטופל. לגבי טיפות עיניים, תאריך התפוגה מהפתיחה מתייחס למידת הסטריליות של התכשיר אחרי פתיחתו. במקרים מסוימים, תוצרי הפירוק של החומר הפעיל בתכשיר רפואי הם רעילים, ואז יש סיכון גם מהבחינה של חומרים רעילים וגם מהבחינה של חוסר יעילות רפואית. האם הכימאי מוכן לקחת אחריות על זה? ליאת

22/05/2013 | 21:40 | מאת: אורה שמש

אותי מאד סיקרן מה שהוא טוען. אני מכירה בכך שאנשים נמנעים מלקחת תרופה גם אם פג תוקפה יום קודם. הסקתי מדברי הכימאי שיש מקום לשיקול דעת. מהדברים שלך עולה שבעיקרון הוא לא דיבר שטויות רק עדיין נותרת בעינה שאלת האחריות (או כסת"ח - הכל בעיני המתבונן...). מסקנה פרטית שלי - אנטיביוטיקה - חודשים ספורים - בסדר. אספירין - גם שנתיים ושלוש בסדר. כדורים (דוגמת ארקוקסיה) שארוזים בודדים בואקום - גם שנים זה בסדר. טיפות עיניים - כמה שבועות - בסדר. שיקול דעת שכפוף למה שאת כתבת - נראה לי סביר. על פניו - גם לאור מה שאת כותבת - לא השתכנעתי שיום אחד אחרי התפוגה יש להשליך את התרופה. ותודה על התשובה וההתיחסות!

29/07/2014 | 13:53 | מאת: מעיין

היי רציתי לדעת אם אני יכולה להשתמש בריטלין שפג תוקפו בפברואר 2014 שזה לפני 6 חודשים ממתינה לתשובה תודה רבה מעיין

07/08/2014 | 15:26 | מאת: תמיר

האם ניתן להשתמש במדבקות פנטיניל לכאבים שפג תוקפם לפני חודשיים ?

13/02/2015 | 16:24 | מאת: מור

שלום ליאת האם ידוע לך האם יש סכנה בנטילת ריטלין SR פג תוקף? או קונצרטה? תודה

מנהל פורום תרופות ורוקחות