שאלה על גדילה ועקומות

דיון מתוך פורום  טיפת חלב

25/06/2013 | 16:50 | מאת: עדי

שלום, לאחר ביקור בטיפת חלב ומחשב ש"נפל" יצאתי מעט מבולבלת אודות נתונים שנמדדו לבני בן ה-4.5 חודשים. אשמח למספר הבהרות, להלן הנתונים: גובה 64 ס"מ משקל 6.7 ק"ג היקף ראש 40.6 ס"מ האחות בטיפת חלב אמרה שנראה לה שהיקף הראש קטן יחסית לגובה.. אשמח להבהרה היכן הוא עומד מבחינת האחוזונים וכן התייחסות להיקף הראש. בנוסף, מעניין אותי לדעת איזה השוואות עושים בעקומות גדילה כלומר, יחס מה למה? ושאלה אחרונה- האם צריכה להיות פרופורציה בין המדדים? תודה רבה!

עדי שלום, על פי הנתונים - התינוק שלך נמצא באחוזון משקל -סביב 40%, אחוזון גובה סביב 50%, ואחוזון היקף ראש סביב 10%. כל אחוזון בין אחוזון 10 לאחוזון 90 הינם אחוזונים התקינים לבני גילו, כאשר אחוזון 50 מהווה את הממוצע . ולכן ניתן להסיק כי המתוק נמצא סביב הממוצע לבני גילו במשקל וגובה , ואילו הוא באחוזון קטן(אך תקין) לבני גילו בהיקף הראש. במעקב אחרי מדדי הגדילה אנו מצפים לראות עקביות בגדילה - כלומר תינוק שכל הזמן עם היקף ראש באחוזון 10 - יהיה תקין, לעומת תינוק עם היקף ראש שהיה באחוזון 60 וירד לאחוזון 10, או הפוך - היה באחוזון 10 ועלה לאחוזון 70 - מצב זה ידרוש מעקב ובירור. כך גם לגבי אחוזון גובה ומשקל. לגבי היחסים בין העקומות - היחס שחשוב לנו יותר זה היחס בין משקל לגובה - כלומר חשוב לנו לדוגמא שהתינוק לא יהיה נמוך מדיי למשקלו(כי זה יכול להוות סימן להשמנה). יש לקחת בחשבון כי יחס משקל לגובה לא תקין מתחת לגיל שנה - בד"כ לא נדרשת התערבות מיוחדת (אלא אם מוצאים שתינוק בן 8 חודשים אוכל 3 בקבוקים בלילה וזה מהווה גורם להשמנה).אך אם הארוחות מסודרות , ואין הפרזות בעיקר בלילה - בד"כ המדדים מתאזנים. תינוקות לא צריכים להיות סימטריים - כפי שגם אנו לא סימטריים - הדבר הראשון שאנו עושים לתינוקות עם היקף ראש קטן - זה להסתכל על ההורים - סביר כי נמצא כי לפחות אחד ההורים עם ראש קטן(וזה יכול להיות בדיוק הפוך - תינוק עם היקף ראש באחוזון 90 סביר כי נמצא שלאחד מהוריו יש ראש גדול). תינוקות יכולים להיות באחוזון 20 במשקל ו90 בגובה - הם ייראו רזים כי יש פער בין הגובה הגבוה למשקל הנמוך - אך המדדים תקינים - ואנו נתייחס אליהם כתקינים - אם הוא יהיה עקבי בגדילתו.כאשר היקף הראש הוא קטן אך תקין - ובמקרה של בנך אחוזון 10 הינו תקין - נדרשת בדיקה האם המרפס פתוח(זה משקף לנו שעצמות הגולגולת עדיין לא סגורים דבר המאפשר למח לגדול כמצופה בשנת החיים הראשונה). שיהיה לכם יום נהדר!

מנהל פורום טיפת חלב