חיסון לגיל שנה

דיון מתוך פורום  טיפת חלב

22/04/2013 | 16:01 | מאת: דליה

22/04/2013 | 16:08 | מאת: דליה

שלום רנה אני מבקשת להתייעץ איתך בקשר לחיסון של גיל שנה האחות בטיפת חלב אמרה לי שקוראים לו מחומשת שמעתי שזה חיסון שיש לו הרבה תופעות לוואי שיכולות להיות גם אחרי שבוע, כמו כן הבנתיי שניתן לפצל את החיסון הזה שאלותי: 1.מה התופעות שידועות לך שיכולות להיות? 2.האם את ממליצה לפצל ? ( אני לא עובדת) 3.אם את ממליצה לפצל איזה חיסון את ממליצה לעשות עכשיו מתוך המחומשת? ואיזה לדחות לפעם הבאה? הנטייה שלי לפצל אשמח לקבל חיזוק בעניין תודה

דליה שלום, בגיל שנה יש 3 חיסונים. חיסון מחומש (מכיל דיפטריה ,טטנוס, דלקת קרום המח, פוליו ושעלת). חיסון זה תינוקך כבר קיבל בעבר - בגיל חודשיים 4 חודשים ו6 חודשים. החיסון יכול לגרום לחום או/ו חוסר שקט ב48 שעות אחרי החיסון. הטיפול במקרים אלה הוא הורדת החום. חיסון נוסף בגיל שנה הוא חיסון פרבנר (חיסון נגד חיידק הפניאומוקוקוס).חיסון זה תינוקך קיבל כבר פעמיים - בגיל חודשיים ובגיל 4 חודשים. אמנם הוא חיסון כואב יותר מהמחומש - אך בד"כ אין תופעות לואי מיוחדות. החיסון השלישי של גיל שנה הוא חיסון MMRV (חצבת ,חזרת ,אדמת ,אבעבועות רוח). לעיתים נקרא החיסון המרובע עקב 4 מרכיביו. חיסון זה ניתן בזרוע - אינו כואב בכלל - ועלול לגרום לתופעות לואי בין 5-14 יום ממועד החיסון של חום, פריחה על כל הגוף ,נזלת. התופעות ממשיכות כ2-3 ימים. אני ממליצה לחסן את כל החיסונים יחדיו באותו מועד - על פי המלצות משרד הבריאות. מנסיוני פיצול החיסונים לא מפחית את תופעות הלואי - שייתכן ולא יהיו בכלל. עבור התינוק זה טראומה אחת (תוך 5 דקות נגמרים כל החיסונים )ולא טראומה כפולה או משולשת - כל שבוע/שבועיים להביא אותו לעוד חיסון. אבל, יותר מהכל את צריכה להרגיש ביטחון בחיסונים שאת נותנת - ולכן אם את מרגישה שזה נכון יותר עבור תינוקך לתת את החיסונים "במנות קטנות" ולא הכל יחד - אני ממליצה ללכת עם התחושות שלך - כאשר את מרגישה בטוחה כך גם תינוקך ירגיש בטוח יותר - וכך הוא יעבור את החיסונים יותר בקלות. אם את מחליטה לפצל את החיסונים אני ממליצה להתחיל עם MMRV - כיון שזהו חיסון שנגד מרכיביו עדיין אין לתינוק נוגדנים (לא חוסן נגד מרכיביו בכל השנה הראשונה) וחשוב להגן עליו נגד מחלות אלה. אני ממליצה לתת באותו מועד את חיסון הפרבנר. כך שבמועד הראשון הוא למעשה מקבל סה"כ 5 מרכיבים. ואז את המחומש (אלה 5 המרכיבים הנותרים) לחסן בין 3-4 שבועות אחרי המועד הראשון (וזאת עקב היתכנות תופעות הלואי של MMRV עד שבועיים ממועד החיסון). בהצלחה בהחלטות!

23/04/2013 | 22:24 | מאת: דליה

שלום רנה חשוב לי לציין שבתשובתך המקצועית והאימהית חיזקת את ההחלטה שלי לפצל קראתי גם את המלצתך סדר החיסונים שנראה לי הגיוני אבל יש לי התלבטות נוספת לגבי איזה חיסון קודם כי בשבוע של החיסון יש לי שתי חתונות ושבת חתן שאני חייבת לללכת ( אחת של אחיין שלי) ואני חוששת שאם יהיו תופעות ללוואי זה ייקשה עליה שהיא לא בסביבה הטיבעית והמוכרת שלה האם זה יהיה נכון לקחת קודם את המחומשת + פרבנר שהתופעות עד 48 שעות ואחרי כחודש את הmmrv וגם לגבי ה- mmrv האם אפשר/מומלץ לפצל תודה דליה

דליה שלום, אם 2 החתונות ושבת חתן נמצאים מ5 ימים עד 14 יום מיום החיסון אכן יש סיכוי שתהיינה תופעות לואי - וזה בהחלט יכול להעיב על השמחה. לכן - במקרה זה , בהחלט יש לשקול מתי לחסן את הMMRV - אבל אני הייתי מכניסה את השיקול הזה למיקום החתונות והשבת חתן כיון שבחודש פברואר ומרץ היו כמה מקרי חצבת בירושלים והסביבה ולכן אם החתונות ושבת החתן הם בירושלים - עדיין כדאי לשקול מתן חיסון MMRV קודם כיון שהחשיבות להגן עליה מפני מחלות קשות עם סיבוכים קשים (וחצבת היא בהחלט בקטגוריה כזאת) עולה על השיקולים האחרים. לגבי פיצול הMMRV - יש אפשרות לחסן MMR ביד אחת וV (אבעבועות רוח ) ביד השניה במקום חיסון MMRV. היצרן ציין כי כאשר נותנים את החיסון בצורה כזאת (2 החיסונים באותו מועד אך כל אחת ביד אחרת ולא "כמקשה"אחת) יש פחות תופעות לואי של חום גבוה. היצרן מייעד את ההמלצה הזאת לתינוקות שנוטים להתכווץ בעת חום גבוה - ולכן היצרן עצמו מנסה למזער את האופציה של חום גבוה כתגובה לחיסון. בכל מקרה, זהו שיקול שאת יכולה לחשוב עליו - ולבקש לחסן בצורה כזאת כשאת מגיעה לטיפת חלב(וזאת כמובן בהנחה שלתחנה שלך יש את החיסונים הללו גם כMMR וכאבעבועות רוח - כל אחד בנפרד). אם את מחליטה כך לעשות - אני ממליצה לבקש לבדוק את התפוגה של חיסון האבעבועות רוח - כי יש לו תפוגה קצרה יחסית לחיסונים האחרים ...ועוד דבר - החיסון MMRV כמקשה אחת או MMR לחוד ואבעובועת רוח לחוד - אינם חיסונים כואבים במיוחד ולכן זה לא צריך להוות שיקול האם לחסן "דקירה אחת" או 2.

מנהל פורום טיפת חלב