ההבדל בין פסיכולוגיה ועבודה סוציאלית

דיון מתוך פורום  עבודה סוציאלית

17/03/2008 | 07:51 | מאת: מיקי

איך אתם רואים את ההבדל בין עובד סוציאלי ולפסיכולוג מעבר לרעיון שהטיפול בעבודה סוציאלית הוא קצר מועד...

18/03/2008 | 20:52 | מאת: זיו סופר

מיקי ערב טוב, רעיון הטיפול הקצר מועד אינו ייחודי לע"ס. הטיפול קצר המועד הוא זרם שמתפתח מאד בעשורים האחרונים וזאת בעקבות מחקרים המראים שרוב המטופלים נשארים בטיפול מספר פגישות מצומצם. הטיפול האסטרטגי קצר המועד בא לפתח טכניקות טיפוליות לעזרה המכוללות שינוי תוך זמן קצר. ולענייננו: במקור, פסיכולוגיה צמחה מתוך התחום הרפואי וחקר המוח. בהמשך התחום תפס תאוצה בעזרתו האדיבה של פרויד שעסק בעבודה קלינית. כיום ישנן תיאוריות פסיכולוגיות מגוונות המדברות על פרטים ועל קבוצות על הסובייקט, האובייקט ומה שבינהם. לעומת זאת, העבודה צמחה מתוך עבודה של מתנדבות הן בארה"ב והן באנגליה עם משפחות במצוקה קשה. מתוך הניסיון של אותן מתנדבות התפתחו התיאוריות של הע"ס. המושגים שבהם נעשה שימוש בע,ס שונים מעט מפסיכולוגיה. יש פחות עיסוק בפתולוגיה ובחולי ומדברים יותר במושגים של כוחות והעצמה. במשך השנים שני התחומים התקרבו זה לזה והע,ס אימצה תיאוריות פסיכולוגיות והפסיכולוגיה אימצה תיאוריות של ע"ס. כיום ישנם עוסים שעובדים באופן פרטי ולמעשה עוסקים בפיכותראפיה שאינה שונה בהרבה מעבודתם של הפסיכולוגים. אופי ההתערבויות נקבע עפ"י רוב הגישה בה המטפל עובד. עם זאת, בלשכות הרווחה העובדים הם עו"סים והעבודה היא ע"ס על כל המרכיבים והרעיונות התיאורתיים והמעשיים. זה על קצה המזלג, מקווה שעניתי על שאלתך. זיו

מנהל פורום עבודה סוציאלית