סכיזופרניה- סיכון לאחיין

דיון מתוך פורום  סכיזופרניה

15/10/2011 | 22:50 | מאת: שירה

שלום וברכה, אני יוצאת עם בחור שאחיו אובחן כחולה בסכיזופרניה פרנואידית. הוא הסביר שאמו נכנסה להיריון בלתי מתוכנן והוצרכה לקחת תרופות, ולכן זה התפרץ אצל אותו אח.. בתור סטודנטית (אמנם שנה א') לפסיכולוגיה למדתי שקיים למחלה בסיס גנטי גבוה. שאלתי היא- האם בעקבות דבריו של החבר שלי שהמחלה קשורה לתרופות,אני יכולה להניח שאין אצלו בגנים את הנטיה למחלה? ובכל מקרה, מהי רמת הסיכון לאחיין של סכיזופרן ללקות בסכיזופרניה? (כלומר, יותר מאשר אדם רגיל). תודה רבה, שירה.

15/10/2011 | 23:59 | מאת: שירה

אם בן זוגי הוא בן 26, זה אומר שאפשר להוציא מכלל אפשרות את הסיכון שהוא יחלה בסכיזופרניה? כי לפי מה שהבנתי, המחלה פורצת בסוף שנות העשרה עד שנות העשרים המוקדמות.

27/10/2011 | 13:56 | מאת: ד"ר אהוד ססר

שלום. שאלות אלה חוזרות על עצמן לא מעט בפורום. יש אפילו הפניה לסוגיה זו בראש הפורום ("גנטיקה וסכיזופרניה"). בכל מקרה להלן התשובות הכלליות: שכיחות סכיזופרניה באוכלוסיה - 1%. שכחיות סכיזופרניה אצל אח של מטופל המאובחן כסובל מסכיזופרניה - 8%. שכיחות סכיזופרניה אצל בן של הורה אחד המאובחן כסובל מסכיזופרניה - 12%. שכיחות סכיזופרניה אצל בן של שני הורים המאובחנים כסובלים מסכיזופרניה - 40%. שכיחות סכיזופרניה אצל אח של תאום זהה המאובחן כסובל מסכיזופרניה - 47%. ולגבי הסוגיות שאת מעלה: 1) אין תרופות שנוטלים במהלך ההריון שידוע שהן גורמות באופן ישיר לסכיזופרניה. יש תרופות שגורמות למומים מולדים שונים (נוירולוגים, קרדיאלים וכד') אולם לגבי סכיזופרניה אין הוכחות חד משמעיות. מכאן שאת לא יכולה להניח שאין מרכיב גנטי. 2) הסיכוי של אחיין של מתמודד עם סכיזופרניה ללקות במחלה (כלומר קרוב משפחה מדרגה שניה) דומה בסה"כ לזה של האוכלויסה הרגילה, דהיינו 1%. צריך להדגיש שמדובר בסטטיסטיקה בלבד. 3) סכיזופרניה יכולה לפרוץ בכל גיל, אפילו בזקנה. אמנם הגיל הנפוץ לגברים הוא בטווח 18-25 אולם יש הרבה מאד מקרים של הסתמנות מאוחרת יותר. בברכה, ד"ר אהוד ססר

מנהל פורום סכיזופרניה