נא עזרתך

דיון מתוך פורום  סכיזופרניה

10/10/2011 | 14:13 | מאת: סיגל

שלום רב, אני פונה לגבי אח שלי בן 34 שאובחן כסכיזופרן לפני כ 5 שנים ומאז מקבל ולא מקבל טיפול תרופתי, עם כדורים בכלל לא מתמיד. ועם זריקות קיבל בעבר רספרדל ולא רק שהתרופה לא עזרה אלא אף החמירה את מצבו. כיום הולך לפסיכיאטר שגובה ממנו 800 ש"ח לפגישה במשך שנתיים כבר ובמהלך השנתיים הללו הוא לא מתמיד על שום טיפול. פנינו לפסיכיאטר כדי לבקשו להפסיק לגבות ממנו מחיר כה יקר שאין לו וגם כך אינו מטופל באופן סדיר וקבוע, אך זה ענה כי לא יתן לנו דין וחשבון לגבי סוג הזריקה אותה קיבל, על אף כל הפצרותינו בו לשתף אותנו במצבו הוא מסרב בכל תוקף בטענה כי רק אם המטופל יתן את אישרו לעניין ישתף.המטופל חי במצבי רוח משתנים תדיר ולא ניתן לסמוך על המידע שהוא מוסר לנו (משפחתו) שאלתי היא האם ניתן לאלץ פסיכיאטר לדווח ולשתף את המשפחה בטיפול שמקבל בן משפחה. יש לציין שאביו הוא האפוטרופוס שלו אך הפסי' אמר שגם לאפוטר' אינו מתכוון לתת מידע. אנא עזרתך הדחופה בעניין, מצבו של אחי אינו משתפר ואנו חסרי אונים לגבי כל העניין. תודה מראש.

14/10/2011 | 17:37 | מאת: ד"ר אהוד ססר

שלום. מבחינת חוק זכויות החולה - אסור לרופא למסור מידע על מטופל, גם לבני משפחתו, אם המטופל לא נתן את הסכמתו המפורשת בכתב (על טופס ויתור סודיות). לגבי אפוטרופוס - זהו נושא יותר מורכב ויש גישות משפטיות לכאן או לכאן, אך הגישה הרווחת היום מצדדת במטופל - כלומר אם הוא לא מסכים למסור אינפורמציה, אז יש לכבד זאת. מתי בכל זאת יש להפר את חובת הסודיות כלפי המטופל? רק במקרים שיש חשש למסוכנות כלפי עצמו או סובביו - רק אז מותר לפסיכיאטר להפר את הסודיות הרפואית ולפנות לגורמים חיצוניים (כגון פסיכיאטר מחוזי) תוך שיתוף בני המשפחה. בכל מקרה, אם מצבו של אחיו מחמיר - הייתי ממליץ לפנות לחוות דעת שניה (אפשר גם במרפאה ציבורית ללא תשלום). כמו כן, הייתי ממליץ לדבר עם אחיך ואולי לשכנעו ללכת ביחד לפסיכיאטר כדי לשתף אותו בחוויות של המשפחה. בברכה, ד"ר אהוד ססר

מנהל פורום סכיזופרניה