טארדיב דיסקינזיה

דיון מתוך פורום  סכיזופרניה

27/09/2011 | 20:06 | מאת: נועה

קראתי שהטארדיב דיסקינזיה יכול להיגרם בשימוש ממושך. כמה זמן זה שימוש ממושך? במידה ואני מתחילה ליטול כדור אנטי פסיכוטי, ורואה שיש לי תסמינים של התופעה. האם הפסקת הכדור יכולה לעזור? באילו מקרים התופעה עלולה להיות לכל החיים? האם במקרים של שימוש ממושך מאוד (מעל שנה), או פחות. תודה וחג שמח

27/09/2011 | 20:10 | מאת: נועה

התחלתי ליטול מודאל 400 מ"ג ביום פחות מחודש.

09/10/2011 | 06:09 | מאת: ד"ר אהוד ססר

שלום. טרדיב דיסקינזיה tardive dyskinesia (ובפירוש מילולי תנועות בלתי רצנויות "דיסקינזנה" שמתפתחות באיחור "טרדיב") היא סוג של תופעת לוואי שיכולה לקרות בכ-10-20% מהמקרים בהם יש שימוש ממושך (בד"כ יותר מחצי שנה) בתכשירים נוגדי פסיכוזה מדור ראשון. היא בד"כ מתאפיינת ע"י תנועות לא רצוניות של הפנים כגון הפה, הלשון והשפתיים אך לעיתים היא יכולה לכלול גם איברי גוף נוספים (ידיים רגליים וכד'). גורמי סיכון הם גיל מבוגר, מין נשי, מרכיב אפקטיבי (כלומר דכאון או מאניה) ומחלות אורגניות (גופניות) נלוות. המנגנון של תופעת הלוואי עדיין אינה ידועה בוודאות אך היא ככל הנראה קשורה לרגישות יתר של המערכת הדופמינרגית לאחר חסימת הקולטנים לאורך זמן. תופעה זו נדירה מאד עם התכשירים מדור שני (ולא קיימת בכלל עם לפונקס) אולם יש לזכור שלתרופות מדור שני יש גם תופעות לוואי (אחרות). הטיפול בטרדיב דיסקינזיה הוא לא קל. בגדול ניתן להפחית מינון או להחליף תכשיר, להוסיף כדור נגד תופעות לוואי או להוסיף כדור מיוחד בשם "קסנזין", אך לפעמים למרות הטיפול התופעה נשארת. לגבי מודל - מדובר בתכשיר נוגד פסיכוזה חלש יחסית ומינון של 400מג הוא מינון בינוני, כך שהסיכוי לפתח טרדיב דיסקינזיה הוא נמוך למדי (אך בתאוריה זה יכול לקרות). בברכה, ד"ר אהוד ססר

מנהל פורום סכיזופרניה