2 שאלות
דיון מתוך פורום פסיכיאטריה
1.האם ה ocd מוגדר כמחלת נפש? 2.האם דיכאון כרוני מוגדר כמחלת נפש? תודה.
האם הנ"ל נותן מענה לשאלתך? זו ההגדרה של המושג "מחלת נפש" כפי שמופיעה באינדקס תרופות: מחלת נפש מוגדרת כהפרעה בתפקוד אחד או יותר של המוח (כגון רגש, תפיסה, זיכרון או מחשבה), שגורמת סבל לחולה או לאחרים. אם הבעיה היחידה היא שהתנהגות האדם אינה עומדת בציפיות החברה, המונח "מחלה" אינו מתאים. מחלות נפש מתחלקות באופן כללי ל: * פסיכוזות - מחלה פסיכיאטרית קשה בה החולה מאבד קשר עם המציאות. מופיעות מחשבות שווא והזיות, ועשויים לחול שינויים בתהליכי חשיבה. קיימות פסיכוזות אורגניות, הקשורות לסיבה גופנית, ופסיכוזות תפקודיות, בהן לא נמצא גורם גופני. הפסיכוזות התפקודיות החשובות ביותר הן סכיזופרניה (שסעת) ודיכאון מני. * נוירוזות - הפרעות נפשיות בהן התובנה נשמרת, אך קיימת בעיית הסתגלות שגורמת סבל. הסיווג של נוירוזות מבוסס על התסמינים, שעשויים להיות קשורים למצב נפשי קשה, כמו בחרדה או דיכאון; למצוקה התנהגותית או מחשבתית, כמו בפוביה או אובססיה; או לתלונות גופניות, כמו בהיסטריה או היפוכונדריה. תסמינים נוירוטיים הם לעיתים תוצאה של מצבי לחץ, אך בדרך-כלל הם מייצגים אינטרקציה מורכבת בין מצבי לחץ לבין אישיות פגיעה. * הפרעות אישיות - דפוס של אישיות המאופיין בקושי להתמודד עם תסכולים ועם ויסות רגשות, שעשוי להביא להתנהגות אלימה, התפרצויות חסרות שליטה וחוסר מודעות לתוצאות ההתנהגות.
דיכאון מאג'ורי יכול להיות מחלה נפשית קשה ביותר ועל כל אין וויכוח. בבתי חולים פסיכיאטרים מטפלים גם בחולים בדיכאון. הפרעה כפייתית מטופלת ע"י פסיכיאטרים אך רק במסגרות אמבולטוריות, ללא אישפוז, כלומר שיפוט המציאות הוא תקין.
ותודה לעונים
צריך להיזהר מאד במושגים כאלה. במיוחד אלה שיש להם סטיגמות שליליות כמו המושג: "חולה נפש" אני בדיכאון כרוני והרופא שלי אמר לי מפורשות שאני לא "חולת נפש" נכון שהנפש לא בריאה. כנראה הכוונה היא שאין בעייה בשיפוט המציאות. מושג עם הרבה סטיגמות. צריך להיזהר בו מאד.
נהוג לדבר היום במושגים של הפרעה ולא מחלה למרות שמדובר במחלה. OCD שייכת אם אני לא טועה לתחום של הפרעות מצב רוח. הפרעה שמאופיינת ברמת חרדה גבוהה מאוד שממנה החולה נפטר ע"י מחשבות (אובססיות) או התנהגות חוזרת ונישנית, טיקסית(קומפולסיות). לפעמים יש גם מרכיב פסיכוטי במחלה ולפעמים גם דיכאון מצטרף לחגיגה כיוון שההתנהגויות והמחשבות גורמות לסבל למטופל. הבעיה היא במנגנון משוב ביולוגי שמשהו השתבש בו ולכן המטופל לא מצליח להפסיק. דיכאון כרוני- האם הכוונה לכך ששום טיפול לא נמצא מתאים או למישהו שהוא תמיד מדוכדך כי אז יכול להיו תשמדובר באישיות של הבן אדם ולא בדיכאון. אישיות זה כבר משהו שלא תמיד כל כך פשוט לשנות אותו. אבל כן, שתיהן נחשבות הפרעות.