מאגר המוסכמות החברתיות בזיכרון

דיון מתוך פורום  פסיכיאטריה

08/11/2003 | 03:41 | מאת: אילנית

שלום יש לי שאלות ושאשמח אם תענה לי על מה שאתה יודע . שאלות על זיכרון של ערכים ומוסכמות חברתיות 1.האם יש מצבים נפשיים שבהם לאדם לא אכפת ממוסכמות חברתיות ואיסורים חברתיים ? 2. ידוע לי שיש בעיות בזיכרון מסוגים שונים . רציתי לדעת באיזה סוג של זיכרון כל הנורמות והמוסכמות החברתיות והערכים החברתיים מאוחסנים . והאם יש סוג של הפרעות בזיכרון שקשורים בסוג זה של זיכרון?

08/11/2003 | 08:53 | מאת: שמשון

אנשים הסובלים מהפרעת אישיות אנטי חברתית לוקים בין היתר בחוסר איפתיות בכל מה שקשור לערכים המקובלים בחברה. כתוצאה מכך חלקם הגדול מסתבך בפלילים. חלק גדול מהעבריינים, בעיקר עברייני רכוש ואלימות לוקים בהפרעה הזו. כל מה שקשור למצפון, כבודו ורכושו של הזולת זר להם לחלוטין ולא מהווה שיקול בהתנהגותם. בדרך כלל אנשים כאלה לא מגיעים לטיפול נפשי כדי להיטיב את מצבם ולשנות את דרכם אלא ממשיכים להיות "לקוחות" של המשטרה ובתי הסוהר.

08/11/2003 | 12:11 | מאת: משיבה

ישנם מצבים של פגיעה קוגנטיבית, שבהם האדם מתקשה להפנים מידע ומוסכמות חברתיות, למשל - פיגור ואוטיזם. אבל במקרים שכאלה, הקושי לא יתבטא רק בנורמות התנהגותיות, אלא במכלול של קשיים תפקודיים בתחומים נוספים. אני מניחה שאת לא מתכוונת למצבים מסוג זה, אלא למקרים בהם אנשים "רגילים" אינם מכבדים נורמות חברתיות והתנהגותיות מקובלות. במקרים כאלה לא מדובר בפגיעה בזיכרון, שהרי אנשים אלה מודעים לנורמות, אך אינם מתחשבים בקיומן ! דוגמא למצבים קיצוניים מסוג זה היא הפרעת אישיות אנטי חברתית ( מה שכונה בעבר "פסיכופטיות"). בתופעה זו, החלק באישיות שאחראי על המצפון פגוע, מסיבות שונות, והדבר יכול להתבטא בהתנהגות שאינה מכבדת את הנורמות המוסריות המקובלות. כפי שאמר קודמי, אנשים כאלה אכן נוטים לפשיעה, עבריינות ולהסתבכות עם החוק.

09/11/2003 | 00:54 | מאת:

לאילנית שלום, קשה קצת לנחש למה את מתכוונת בשילוב של שני הדברים-זיכרון ומוסכמות חברתיות. בדרך כלל אין קשר ביניהם. מה שעולה בדעתי שאת מתכוונת לאדם זקן אשר ישנה אצלו ירידה בזיכרון (ירידה בזיכרון לטווח קצר וגם ירידה בזיכרון לטווח ארוך), וגם שינויים התנהגותיים כאשר הוא אינו מתחייחס למוסכמות. אם אני צודק בהנחתי, מדובר בשתי תופעות שאין ביניהן קשר ישיר, שתיהן קורות אצל אנשים מבוגרים, גם הירידה בזיכרון וגם האפשרות של התנהגות שלא לפי המוסכמות אולם אין להם מנגנון משותף והקשר ביניהן עקיף. ההפרעה הקשורה למוסכמות חברתיות מקורה בחוסר מעצורים ושיפוט פגום. שבוע טוב דר' גיורא הידש