מחקר מוצא מרקרים פוטנציאליים לפיברומיאלגיה ברוק

דיון מתוך פורום  פיברומיאלגיה

10/12/2010 | 23:24 | מאת: עומר

זו לא שאלה - אני מדביק כאן דברים שכתבתי בפורומים של חולים בפיברומיאלגיה לגבי מחקר שמצא מרקרים אפשריים לפיברומיאלגיה ברוק. המטרה שלי היא שיערך על-כך מחקר המשך(בארץ), לאור זאת שלא נערך עליו עד כה שום מחקר המשך ומדובר במחקר ממש ממש חשוב. לכן - אני זורק את הכפפה כאן ומקווה שמישהו ירים אותה...: קראתי זה עתה תקציר של מחקר מעניין מאוד (לצערי המחקר כולו הוא בתשלום, רק התקציר בחינם). מחקר זה מצא סמנים, מרקרים פוטנציאליים לאבחון פיברומיאלגיה ברוק. להלן הקישור לתקציר: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21136951 המחקר בדק דגימות רק של 22 חולי פיברומיאלגיה ו-26 אנשים בריאים ובדק את הפרופיל החלבוני של הדגימות. במחקר נמצאו 9 הבדלים. השניים המשמעותיים ביותר היו: 1) כמות גדולה יותר של חומר בשם טראנסאלדולאז (transaldolase) - מדובר באנזים בתהליך הנקרא pentose phosphate pathway, תהליך שבין היתר מוביל ליצירתו של ריבוז, שהוא מרכיב חיוני של ATP (קשור לאנרגיה), DNA ו-RNA (היפותזה שלי: קיים חסר באנרגיה, כנראה בתאים, ולכן הגוף פועל נמרצות כדי לחפות על החסר הזה ומנסה להגביר את תהליך ה-pentose phosphate pathway). 2) כמות גדולה יותר של חומר בשם phosphoglycerate mutase I - אנזים שהוא זרז (קטליזטור) לשלב 8 של תהליך הנקרא גליקוליזיס, תהליך שהאנרגיה החופשית המשתחררת בו משומשת ליצירת הרכיבים רבי-האנרגיה ATP ו-NADH (היפותזה שלי: שוב, הגוף מנסה לפצות על חסר באנרגיה). בנוסף, נמצאו שינויים בביטוי של עוד 7 חלבונים ברוק: 1) חלבון בשם calgranulin A - חלבון שמיוצר על-ידי תאים מסוגים רבים ומעורב בתהליכים הקורים הן בתוך התא והן מחוץ לתא. קיים ייצור בכמויות גדולות יותר של הורמון זה במחלות דלקתיות דוגמת ראומטואיד ארטריטיס, וכמו כן בחלק מסוגי הסרטנים - כאשר המעניין הוא שהוא נחקר כמרקר לסרטן השד, כשכפי שאולי זכור לכם לא מזמן כתבתי כאן שד``ר סינג וקבוצתה מצאו XMRV בדגימות סרטן השד של כ-25% מהחולים/ות שבדקו (המידע על החלבון הנ``ל נלקח מכאן: http://www.cancer.gov/dictionary/?CdrID=551753). 2) חלבון בשם calgranulin C - חלבון שבין היתר נמצא שהוא קיים ברמות גבוהות (מדי) בפסוראיזיס חבורתית (מהמילה חבורה, פצע) (http://www.nature.com/jid/journal/v114/n6/full/5600733a.html). בכל אופן, ה-calgranulins למיניהם, כולל calgranulin C, הם חלבונים שמשוחררים במהלך תגובה דלקתית ויש להם פעילות אנטימיקרוביאלית (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC97076/) (היפותזה: קיים זיהום בגוף ולכן יש שינויים בהתבטאות של calgranulin A ו-calgranulin C. אולי XMRV? אולי.). 3) חלבון בשם cyclophilin A - מדובר בחלבון המופרש מתאי שריר חלק (שרירים דוגמת השרירים שבעורקים והשרירים שבמערכת העיכול) בדופן כלי דם כתגובה ל-Reactive Oxygen Species ויוצר אפקט דלקתי. הוא בין היתר ציטוקין מעודד-דלקת שמפעיל את תאי האנדותל (http://atvb.ahajournals.org/cgi/content/short/24/7/1186). מה שעוד מאוד מעניין הוא שהחלבון הזה קשור קשר חזק לזיהום ב-HIV ועוזר לזיהום זה להתקיים (היפותזה: אולי הוא עוזר גם ל-XMRV או MLV-reltaed viruses אחרים להתקיים, בחולי ME/CFS ובחולי פיברומיאלגיה?). במחקר הבא נרמז גם שיש לו קשר לטרשת עורקים: http://atvb.ahajournals.org/cgi/content/short/24/7/1186 4) חלבון בשם profilin 1 - קשה לי קצת להבין מה הוא עושה, אבל בעיקרון הוא קשור ליצירת אקטין, שהוא חלבון הקשור לתהליכים רבים בתא, קשור לכיווץ השריר וקשור גם ל-ATP. אם אני מבין נכון את המחקר הבא יש גם קשר בין profilin 1 לבין דלקת וסקולרית (בצינורות הדם): http://circres.ahajournals.org/cgi/content/full/101/4/328 (היפותזה: לא יודע, אבל שוב דבר הקשור לדלקת ול-ATP. כמו כן - קשור להתכווצות בשרירים, אולי זה גם יכול להיות קשור אלינו). אגב, שינוי בגן שיוצא את החלבון profilin 1 קשור לתסמונת בשם ``מילר-דיקן``, שמאופיינת בפגם התפתחותי במוח שנגרם על-ידי חוסר השלמה של מיגרציה נוירונית (neuronal migration). 5) חלבון בשם Rho GDP-dissociation inhibitor 2 - לא יודע בדיוק מהו, אבל מחקרים מראים שהוא מדכא גרורות סרטניות מצד אחד, ומצד אחר הוא (או למעשה Rho GDP-dissociation inhibitor בלי ה-2 בסוף, כך שאני לא יודע אם זה רלוונטי או לא) מונע אפופטוזיס (מוות מכוון של תאים) על-ידי תרופות נגד סרטן (כאשר המטרה שלהן היא ליצור אפופטוזיס - להרוג בכוונה תאים) (היפותזה: שוב קשר חזק לסרטן, ולהזכירכם XMRV נקששר לסרטן הערמונית ולסרטן השד, וייתכן שיקשר לסוגי סרטנים נוספים). 6) חלבון בשם proteasome subunit-α-type-2 - לא יודע בדיוק מה תת-הסוג הוא, אבל פרוטאזום הוא (מתוך אינפומד): קומפלקס של אנזימים הממלאים תפקיד חשוב בתפקוד ובגדילה של התא. הפרוטאזומים מפרקים ומפנים חלבונים המסייעים לגדילה ולהתחלקות של התא, וכך מווסתים את הרמה שלהם. קיימות תרופות מעכבות פרוטאזומים, שמשמשות לטיפול נגד סרטן, כי השרדותם של סוגים מסויימים של תאי סרטן תלויה בתפקוד הפרוטאזומים, וחסימה של אנזימים אלו על-ידי התרופה (למשל ``ולקייד``) מפעילה מנגנון הרס עצמי בתאים אלו - או במילים אחרות אפופטוזיס (היפותזה: שוב, קשר אפשרי לסרטן. שוב מעלי במוחי מחשבות על XMRV והקשר שלו לסרטן). 7) חלבון בשם haptoglobin-related protein precursor - ה-haptoglobin נקשר להמוגלובין חופשי המשוחרר מאריתרוציטים בלי משיכה רבה, ועל-ידי כך מעכב את הפעילות המחמצנת (אוקסידטיבית) שלו. מבחינה קלינית, מוטציות בגן של חלבון זה או באזורים שהם וסתים (רגולטורים) שלו גורמים ל-ahaptoglobinemia או ל-hypohaptoglobinemia (אל תשאלו אותי מה אלה, אבל אני חושב שאלה דברים שקשורים להמוגלובין ואנמיה). כמו כן הגן הזה קושר לנפרופתיה סוכרתית (מחלת כליה שיכולה להגרם מרמות סוכר גבוהות מדי בדם או מיתר לחץ דם), ההיארעות של מחלות עורקים כליליים בחולי סכרת מסוג 1, מחלת קרוהן (היי, לי יש!), התנהגות של מחלה דלקתית (מה זה אומר? אני מניח שהכוונה היא לסממנים בגוף למחלה דלקתית, ולא לאיך בן אדם מתנהג...), פגיעות למחלת פרקינסון אידיופטית, האירעות מופחתת של מקרים של סוג מסויים של מלריה ומחלת כבד כרונית חסימתית (מחלה שנגרמת מדלקת ומיצירת צלקות בכבד, חושבים שהיא נגרמת מאוטואימוניות והיא יכולה להוביל לשחמת בכבד, כשל בתפקוד הכבד וסרטן הכבד). (היפותזה: שוב דלקות, שוב קשר מסויים לסרטן ושוב מחלות אוטואימוניות, כולל אחת שיש לי ושפרופ` בוסקילה אמר לי שלפי מחקר שהוא ערך יש אותה יותר לחולי פיברומיאלגיה [או שליותר חולי קרוהן יש פיברומיאלגיה...]). בקיצור: מענין בטירוף ונותן שתי תקוות במקביל: 1) גילוי סממנים אוביקטיביים לפיברומיאלגיה - שימנעו אבחוני שוא ו/או חוסר אבחון, יתנו לגיטימיות לחולים מול צה``ל, ביטוחים וכד` וכמובן שיתנו להם שקט כשהם יודעים שהם אובחנו במחלה הנכונה. אה, וגם יפחיתו את כל הדיבורים הפסיכיאטריים המעצבנים הללו. 2) התקדמות בחקר בנוגע לסיבה למחלה ובטיפול למחלה. רק מה? לצערי המחקר הזה, למרות שראיתיו רק היום, פורסם כבר בנובמבר 2009. מחיפוש ב-PubMed על כל אחד מהחלבונים שנמצאו במחקר הזה בתוספת המילה fibromyalgia - כל החיפושים הניבו תוצאה אחת בלבד והיא המחקר שכתבתי עליו, כך שאני כמעט משוכנע שלא פורסם בינתיים שום מחקר שינסה לבדוק את אמיתות התוצאות במחקר זה. מדובר במחקר סופר-חשוב. זה יהיה פשוט אבסורדי אם מחקר כזה יישכח ויזנח.

10/02/2011 | 07:08 | מאת: פרלה

שלום,אולי מישהו יודע איפה אני יכולה לקרוא עוד על הקשר בין פיברומיאלגיה וקרוהן חושדת בזה שנים או בתסמינים של קרוהן שבטעות נחשבים כפיברומיאלגיה

מנהל פורום פיברומיאלגיה