הגדרה רפואית לבלבול

דיון מתוך פורום  אלצהיימר

22/04/2010 | 11:38 | מאת: יהושע

שלום רב אבא שלי בן 80. בשלוש עד ארבע שנים האחרונות התחיל אצלו תהליך שאני קורא לו בצורה לא מקצועית בלבול, מלווה באובסציה לזמן. אתן דוגמא אחת מיני רבות: קם בבוקר כבר באחת בלילה, מתקשר כמה פעמים לשעון הדובר לוודא שהשעה נכונה הוא יודע שהשעה מוקדמת אבל חושב שהוא יכול להתחיל את היום. אחרי שכנוע חוזר לשכב קצת על כל בגדיו (כולל מעיל ונעלים - כדי להיות מוכן) ואז ב02:30 בבוקר מחליט לצאת לביהכ"נ שהוא מוצא אותו סגור כמובן. מבין שהשעה היא שעה 2:30 אבל לא מבין מדוע הכל חשוך בחוץ והכל סגור. מתחיל להמציא כל מיני סיפורים שיכולים להסביר לו מדוע אין איש. או דוגמא אחרת שיש ימים שהוא חשוב ששבת היום ולכן מחליט שהוא לא מדליק את האור וקשה לשכנע אותו שאותו יום הוא יום ג' בכלל (למרות שקנינו לו שעות עם ציון הימים, אבל הוא לא מאמין יותר ל-5 הדעונים שהוא מחזיק ביחד). וישנן גם דוגמאות בתחומים אחרים. רופא גריאטרי עשה לא בדיקת מיני מנטל וקיבל ציון גבוה דווקא (28-39). שלח את אבא שלי לבדיקת CT. להן התוצאות: כתוב שם עוד: 1. מרכיבי החלל התתעכבישי בולטים. 2. מערכת החדרים מורחבת במוח מרכזי. 3. לא הודגם ממצא תוך מוחי. 4. אזורים נרחבים בעלי צפיפות נמוכה סביב החדרים הצדדיים. 5. לא נצפתה העשרה פתולוגית לאתר הזרקת חומר ניגוד תוך ורידי. 6. קו אמצע שמור ללא אפקט מסה. 7. מערות הפנים מאווררות היטב. 8. איוורור תקין של תאי המסטואיד. 9. תעלות השמע הפנימיות בקוטר תקין. הרופא טוען שיש איזורים עם נמקים במוח (אוטמים סמויים) ואילו רופא ניורו-כירוג טוען שהממצאים אינם תקינים,ואינם"מתאימים לגיל". אבל אינם מצביעים על אוטם או"אוטם סמוי". ממה סובל אבא שלי במונחים רפואיים? לאיזה רופא צריך ללכת? אפשר לעזור לו? בברכה יהושע

22/04/2010 | 15:16 | מאת: ד"ר אלי ורטמן

שלום יהושע, אביך חייב לעבור הערכה מלאה בעיקר מאחר ומדובר במצב שבו ניתן לעזור.רצוי שהערכה שיעבור תהיה במרפאה המתמחה בשינויי התנהגות לגיל הקשיש. בברכת בריאות טובה, ד"ר א. ורטמן, מנהל מרפאת "מרחב" קרליבך 13, תל אביב, 03-5613737

22/04/2010 | 15:31 | מאת: יהושע

לד"ר אלי ורטמן, תודה רבה על תשובתך. האם תוכל להיות יותר ספציפי בתשובתך. אתה משתמש במונחים כלליים שאינם מוכרים לי מפאת חוסר ידיעותיי בתחום הזה. כיצד נקראת ההערכה המלאה הזו שאתה מדבר עליה? ואם יש לך עוד מקורות שאליהן אתה יכול להפנות אותי אשמח מאוד. כך אוכל לחפש היכן מבצעים בדיקה כזו, כיצד אתאר זאת לרופא המשפחה שלו וכו'. תודה מראש בברכה יהושע

מנהל פורום אלצהיימר