היקף ראש

דיון מתוך פורום  רפואת ילדים

25/11/2001 | 12:57 | מאת: amir

שלום רב, בתי בת 7 חודשים והיקף הראש שלה עומד כרגע על האחוז ה50%. יש הרגשה כאילו נסגר המרפס (ויש בליטה קטנה לאורך כל הראש). שאלתי היא: האם יכול להיות שהראש נסגר כבר בגיל 7 חודשים? באיזה מצב עושים ניתוח לפתיחה של המרפס? עד איזה אחוזון בגרף ההתפתחות נחשב המצב נורמלי? יש לציין כי התינוקת בריאה לחלוטין, מתפתחת יפה, משקל וגובה ממוצעים. תודה.

25/11/2001 | 17:45 | מאת: ד"ר הדר ירדני

אמיר יקר, לכל ילד יש את עקומת הגדילה שלו. ישנם ילדים שמתפתחים על אחוזון 20, 40, 60, 80 וכ"ו. הדבר החשוב ביותר הוא שילד יגדל בצורה תקינה על העקומה שלו, שלא "ישבור עקומות" וירד פתאם מאחוזון 80 לאחוזון 40, ושהגדילה תהייה סימטרית בכל המדדים. כלומר שיהיה התאמה בין האורך, משקל, והיקף הראש. ילד שנמצא על אחוזון אורך ומשקל, 90, כלומר, יחסית לממוצע הוא ארוך ושמן, עם היקף ראש על אחוזון 20 (כלומר ראש קטן יחסית לממוצע) זה לא תקין. אבל ראש באחוזון 50, עם משקל וגובה בהתאם, כמובן אם לא ירד מאחוזון 90 זה בסדר. בקשר לסגירת המרפסים, הקדמי יסגר בסביבות גיל 9-18 חודשים, והאחורי בסביבות גיל 4 חודשים. על פי התיאור שלך, משקל וגובה ממוצע, גם היקף הראש ממוצע. כך, שאין לך כרגע מה לדאוג. ניתוח לפתיחת מרפסים עושים אם וכאשר המרפסים אכן נסגרו כליל, והיקף הראש אינו ממשיך לגדול כמצופה. בברכה,

25/11/2001 | 18:32 | מאת: סבתא

איך מודדים היקף ראש של תינוק ואיך אפשר לדעת אם הוא גדול או קטן יחסית לגוף? הבת שלי אמרה שנכדי גדל על העקומה של 25% אבל הראש שלו כמעט לפי ה-90% וזה נשמע לי לא הגיוני. הילד מתפתח יפה בן 4.5 חודשים וכבר מתהפך היפוכים מלאים וגם מראה סימנים של ניסיון לזחול כשמניחים לפניו צעצוע שהוא אוהב. מושיט יד למוצץ ומכניס אותו לפה במדוייק, הוא מתרומם יפה על שתי הידיים כשהוא שוכב על הבטן, אבל מתעייף מהר.

מנהל פורום רפואת ילדים