האם החיסון הנוכחי לשעלת יעיל בכלל?

דיון מתוך פורום  חיסונים לילדים

02/04/2015 | 14:04 | מאת: דנה

האם החיסון לשעלת יותר קטלני מהשעלת עצמה? האם המידע המופיע כאן נכון? http://www.hisunim.org.il/vaccinesportfolio/46-vaccinespertussis

דנה שלום, כן. חיסון השעלת האצלולרי, בו משתמשים היום יעיל, ולא הוא אינו קטלני יותר ממחלת השעלת. המידע בלינק שציינת נכון באופן חלקי בלבד, חלקו שגוי וחסר חלק משמעותי מהמידע הרלבנטי. שיעורי התמותה ממחלת השעלת לא ירדו בשיעור דרמתי לפני כניסת החיסונים בארה"ב. מחלת השעלת, כרוב המחלות, עולה ויורדת בצורה גלית לאורך שנים. עם זאת, ירידה משמעותית כמו שנצפתה לאחר תחילת החיסונים (אז, החיסון התאי) לא נצפתה במהלך הגליות הטבעית שהיתה קודם לכן, ולא נשארה נמוכה כמו לאחר החיסון במהלך הטבעי של המחלה. בשל תופעות לואי משמעותיות, הוחלף במהלך השנים החיסון התאי בחיסון האל-תאי (אצלולרי). תוקף החיסון האצלולרי אינו "פג" אחרי שלוש שנים, אך אנו יודעים היום כי יש ירידה ברמת החיסון המגנה לאחר כ-5 שנים. מנת חיסון נוספת מקנה רמת חיסוניות טובה לפחות ל-5 השנים שאח"כ. לכן הוספו מנות דחף נוספות (ולא להיפך, שיש מחלה למרות תוספת מנות הדחף). אכן מחלת השעלת קיימת סביבנו בצורה עקבית. בשל החיסון, אוכלוסית החולים החשובה והעיקרית כיום היא לא ילדים בגילאי בית הספר, כמו שהיה טרום תקופת החיסון, אלא תינוקות צעירים, הקרובים לזמן לידתם, וטרם הספיקו להתחסן. שם המחלה קשה יותר ועם תחלואה ותמותה גבוהות בהרבה. בשל כך הוספה ההמלצה לחסן נשים הרות בטרימסטר השלישי, כך שהנוגדנים יעברו דרך השיליה לעובר ויגנו גם עליו, עד שיוכל להתחסן ליצור נוגדנים מגנים בעצמו. ישנה ספרות מקצועית עניפה באשר ליעילות מהלך זה. מחלת השעלת הטבעית אכן מעניקה חסינות ארוכת טווח, ואולם, על האדם לסבול מהמחלה, אשר גורמת לתחלואה קשה ואף לתמותה ברמות לא מבוטלות. לדעתי מספר מנות חיסון, שהוא בטוח למדי לפי מחקרים מרובים, טובות בהרבה ממחלה בשעלת עצמה, גם אם נדרשות מספר מנות לאורך חיי אדם כדי למנעה. לא ברור עד כמה טיפול אנטיביוטי, אפילו באבחנה מהירה, מרפא את המחלה. אחת הבעיות היא ששעלת קשה לאבחנה במהירות, שכן לא תמיד ההתבטאות קלאסית (וגם בהתבטאות קלאסית, ישנם גורמים אחרים שיוצרים אותה תמונה). כמובן שאין ברצוננו, מסיבות מובנות, לטפל אנטיביוטית בכל שיעול. האבחנה בד"כ עולה כשהשיעול כבר ממושך, ואז טיפול אנטיביוטי אינו יעיל למחלה עצמה, אלא למניעת הפצתה לאחרים בלבד. המלצתי היא לחסן את הילדים לשעלת, ולתת את מנות הדחף המומלצות. ההגנה הזו נדרשת לבריאותם. לפרטים נוספים תוכלי לפנות לאתר www.chisunim.co.il בברכה,

מנהל פורום חיסונים לילדים