על לחם "עינן" והשפעתו על רמת הסוכר

דיון מתוך פורום  סוכרת

03/01/2001 | 18:59 | מאת: איש

סליחה על הבורות אך נא ספרו לי האם וכיצד ומדוע אסור לסוכרתיים לצרוך לחם בכמויות אינסופיות? ובהקשר זה מה מעמדו של לחם עינן והשפעתו היחסית על רמות הסוכר בתודה איש

03/01/2001 | 19:06 | מאת: מאיר פרומקין

איש יקר, לחם בכמויות אינסופיות ? הלחם מכיל כ- 50 - 60 אחוז פחמימות. הפחמימות נספגות בדם ומשם מגיעות ברשת חלוקת הדם אל כל פינה ותא בגוף. את הפחמימות יש להוציא עתה מכלי הדם ולחקם לתאים כדי שאלה יקבלו את האנרגיה הקיימת בפחמימות. כל זה מתבצע כמעט באופן מוחלט באמצעות האינסולין. אם תצרוך יותר מידי פחמימות ולא יהיה לך די אינסולין לפעילות זאת - תיוותר עם ערכי סוכר גבוהים בדם, ואנו הסוכרתתים קוראים למצב זה "חוסר איזון". הסימפטום למצב זה הוא רמות סוכר דם גבוהות. ולכן, ברגע שנפגמת תפוקת האינסולין או יעלותו - אנו עדים לסוכרת. לגבי לחם אינן או יננן - אין כאן הבדלים משמעותיים איני חושב שלתהליכי עיבוד הלחם יש משמעות. כמות הפחמימות היא הקובעת. מאיר

04/01/2001 | 09:34 | מאת: ד"ר יורם קנטר

שלום לך, הלחם הוא יחידה בסיסית בדיאטה של הסוכרתיים, והכמות המומלצת היא בין 3-6 פרוסות ליממה. סוכרתי זקוק לפחות ל 150 גר' פחמימות ליממה, והלחם שהוא פחמימה מורכבת מהווה מקור טוב לכך. ככל שהלחם מורכב מחיטה בטחינה גסה יותר, אינו קמח לבן דק ונופה אלא מכיל ילקים נוספים של החיטה - הרי זה משובח. קיימים למעלה מ 600 זני חיטה שונים, עם השפעות שונות על תגובת הגלוקוז לאכילתם. למשל - פסטה מחיטת דורום או סמולינה, מביאה להפחתה של כ 60% בתגובת הסוכר בדם לאחר אכילתה, בהשווה לפרוסות לחם לבן או חלה לשבת... לכן - הלחם המומלץ הוא לחם המורכב מזני חיטנ עשירי חלבון, בטחינה גסה, כולל סיבין, ורצוי בשילוב עם דגנים נוספים כשיפון, שבולת שועל, דורה, ועוד. לחם עינן הוא הלחם שנבדק על ידי ועדת המזון של האגודה הישראלית לסוכרת , ונמצא מתאים לסוכרתיים. לחמים אחרים - לא נבדקו )כי היצרנים סרבו להשתתף בעלויות הבדיקה( עקרונית מומלצים לחמים של " לחם דגנים" אך יש לבדוק שה"בבכס" כלומר הגרעינים השונים נמצאים גם בתוך העיסה, ולא מצפים את הלחם מבחוץ בשביל הרושם... ולסיכום - המשפט שאומרים חלק מהרופאים לסוכרתי - " יש לך סוכרת - אל תאכל סוכר ואל תאכל לחם" הוא נכון רק בחלקו הראשון. יש לאכול לחם, לחם מתאים מבחינת הסוג, ומבחינת הכמות המתאימה לפי הוראות הדיאטנית המוסמכת ואחרון אחרון חביב - בארצות מסוימות )גרמניה למשל(. מסבירים לסוכרתי את הדיאטה לא בקלוריות, גם לא בג'אולים אלא לפי "יחידות לחם" למשל - שיש לאכול 10-12 יחידות לחם )בלבד(.או לחליפין להשתמש ברשימת התחליפים, ולהחליף את רוב הפרוסות למעט 3 - 6 בתחליפים המומלצים... בברכה ובתאבון ! ד|ר קנטר

מנהל פורום סוכרת