משאבת אינסולין

דיון מתוך פורום  סוכרת

20/12/2000 | 20:22 | מאת: יוסי

מישהוא יודע פרטים מזה

21/12/2000 | 00:11 | מאת: יוני

אני חולה diabetes זה יד שנים עכשיו אני בן כב וזה חודשיים אני קשור למשאבות של minimed 508 זאת אני אומר לעולם לא אחזר ליקח מזרקות, אם אתה מעוניין בזה אכתוב לך פרטים יותר כיצד לנהוג עם המשאבה

24/09/2001 | 09:45 | מאת: שימי

דופ קנא'ג ?ימיכ ןוזמ והמ ןוזמ ,ילולימה ןבומב .ןוזמ ללכב והמ ןכל םדוק סקסדל בושח ,טוריפב םינוש תונוזמ ןוחבל שגינש ינפל דואמ םינווגמ םינגרואה םילקימיכה .הימיכ הז ןוזמ רמולכ - תוינגרוא ןבורב ,תולוקלוממ בכרומ .םייתנוזת םיביסו םילרנימ ,םינימטיו ,ףסונבו םינמושו תומימחפ ,םינובלח םיללוכו ביגמ ףוגה .דועו הנירגרמל וכפהש םייחמצ םינמש ,היוסה ומכ םיימיכ םייוניש ורבע תונוזמהמ םיבר .ומכ שעותמ ןמשלו יעבט רוקממ םינמושל הנוש ןפואב רומא ףוגה דציכ ןיבהל השקש ךכ ,וזה תעל דע וניפוגב םימיזנאל ופשחנ אל םלועמ תונוזמהמ קלח .םהילע ביגהל המדא יחופתב םידיאולקלאה לשמל .םיאירב תויהלמ םיקוחרש םיבר םירמוח שי םייעבטה תונוזמב םג ,התו הפקב ןיאפק ,דלוקושב ןימורבואית .תוקריו תוריפב (ןיריפסא יומד רמוח) םיטאליצילסה וא ,סננאו תוננבב ןינוטורס ,םיססתומ תונוזמו םיבטר ,תוניבגב ןינוטורסו ןימארית ,ןימאטסיה ומכ םינימא .דועו דועו ברבהורב תילסקוא הצמוח םיקיתממ ,לכאמ יעבצ ,םיטנדיסקוא יטנא ,םירמשמ םירמוח ומכ ןוזמ תופסות שי וליא לכל ףסונב תויתואירב תועפות שי קלחלו ןוזמה תזתניס רחאל םיפסומ םהמ קלח .דועו םעט ירפשמ ,םייתוכאלמ .תויוצר אל ןמ קלחש םירעשמ .םיפקתהה תורידתב ןהו תמצועב ןה ,םיבר םיתמטסא לצא הרמחה הלח ,םויה וא הירקיטרוא ומכ ,יגרלא עקר לע) תונוש רוע תויעב םג .וליא ןוזמ תופסותל תורושק תוביסה .תונוש ןוזמ תופסותל םקלחב םיסחוימ םידליב תויביטקארפיהו (המדאויגנא ,סוסירה ירמוחמ םיעיגמה םימוהיז םה תוננכותמ יתלב "ןוזמ תופסות" לש תפסונ הגיאדמ הצובק ,רוקמה ןמ םיקחורמ םירוזא לע םיעיפשמו םשגב םירבועה םימוהיז ,הייתשהו היקשהה ימב םימוהיז ינפל םיהובג םיזוכירב לכאמה תויח רשבב רגאנו ןוזמה תרשרשב לצונמ וליא םיביכרממ קלח .דועו םיפיסומ םניא םה םג ,תונוש תוקיטויביטנאו ,םייח ילעבל םיפסומה םינוש םינומרוה .םדאה י"ע לכאנש אוצמל םילולע םיקרח לסחל וא תוחיר רפשל ידכ תיבב םירזופמה םיסיסרתה וליפאו ,וניתואירבל .םילכוא ונא ותוא ןוזמל ךרדב םמצע ידגונ = םיטנדיסקוא -יטנאל .םתוכזל םג והשמ ריכזהל שי םימיוסמ ןוזמ יפסות םילטוק ונאש ינפל הז םהמ תוענמיהו בערמ תובר תויסולכוא םיליצמ רומיש ירמוח .םינוש םירושמב הבוט העפשה ,ןוצמח ילוא (תוומ ירקמ וליפאו) אבצב תוינומהה ןוזמה תולערה לע םילכתסמ ונאשכ .םירישע לש סוסקול .רמשמ רמוח תצק לוכאל ,םימעפל ,ףידע .יגולואידיאה רושימב םיזגהל אל לבא ,םילכוא ונאש המל םירע תויהל :םייניב םוכיסכ :ןוזמ תופסות יגוס .(ףדמה ייח תלחות תכראהל) םירמשמ - 1 .הארמה רופישל - לכאמ יעבצ - 2 .םימעט קוזיחל - םעט ירפשמ - 3 .הארמו הנבמ ירפשמ - הרוטסקטל - 4 .ןוזמה דוביע לע םילקמ - יתיישעת דוביעל - 5 .יתנוזתה ךרעה רופישל - תוניזמ תופסות - 6 :םירמשמ םירמוח :םימעט ינשמ םירמשמ םירמוח ףיסוהל לבוקמ .הזיראה ירחאו ןמזב םיימיכ םיכילהת בוכיע - .םימזינגרואורקימ לש החימצ בוכיע - :םיטנדיסקואיטנא ידגונ םירמוח םג םימייק .םוינלס וא E ןימטיו , C ןימטיו תמגודכ םיטנדיסקואיטנא לש תלעותה העודי .ונצמחלו ןוזמה תא ףוקתל ןצמחה ןמ עונמל :םמשל םאות ןוצמחה ידגונ דיקפת .םירחא ןוצמח תא םיסרוהה םיישפוח םילקידר תריצי עונמלו םינמושו םינמש ןוצמח תעינמב דחוימב הבר םתובישח ,הארנכ םילער תריציו ןוכיס םג ,םימיענ יתלב חירו םעטל ףסונב ,םרוג ןמושה ןוצמח .ןמושה תולוקלומ .(ןטרס יררועמ םירמוח םהש) םינגוניצרק םיטנאדיסקואיטנא תילמיסקמ תומכ השרומ ןוזמ טנאדיסקואיטנא ג"קל ג"מ 100 ,טלס ינמש ,הנירגרמ ,םינמושו םינמש בלח ירצומו םיבטר טאלאג ליצדוד וא ליטקוא ,ליפורפ ,םירתא םינמשל ג"ק/ג"מ 1 70-200 וא ,םינאקפו ךלמ יזוגא ,הריפ תקבא ,ל"נכ םיקתממו םיקיטסמ ,םירתא םינמש BHA לוזינאיסקורדיה דטייליטוב ג"ק/ג"מ 70 םינאקפו ךלמ יזוגא BHT ןאולוטיסקורדיה דטייליטוב תיקוח הלבגה אלל ירצומ ,הנירגרמ ,םינמוש ,לכאמ ינמש םירתא םינמש ,בלח (Vit. E) לורפוקוט ג"ק/ג"מ 200 ל"נכ ןוניקורדיהליטוב יראיטרט תיקוח הלבגה אלל ל"נכ (ןיטיצל) םידיפילופסופ ג"ק/ג"מ 400 ,חלמומ רשב ,םירומיש תואספוק ,םיצומח ספמירש ,אופק גד ,לשובמ רשב ( C ןימטיו) תיברוקסא הצמוח לכאמ יעבצ םינוכיס שומישו םוקימ רוקמ + עבצ עבצה םש לקשמ וליקל ג"מ 5 דע יוצר אל .םויל ףוג .םינג לע עיפשמ .ןוירהב םעטב טרוגוי ,םחל ירוריפ ,אופק לצב ,הננב .םישבוימ זרוא ילישבת ,יעבט םותכ -בוהצ .םוכרוכמ יושע turmeric) E100 (cucurcumin (?ליעומ ילואו) קיזמ אל ,םירשעומ םיחמקל תפסות ,יעבט בוהצ םותכ Vit B מ רוקמ phosphate) E101 5-riboflavin ימל רקיעב ,דואמ יתייעב םיעבצל וא ןיריפסאל שיגרש .תויביטקארפיהמ לבוס וא ,תלזנ ,תוחירפ ,הירקיטרוא .המטסא ,הננב םעטב בלח ינדעמ ,קרמ ידקש ,סננא ,ןומיל ,םחל ירוריפ ,םיציב תוירטא ,אופק רשב ,םיגד ,לצינש יטושיק ,תוגוע ,םינשועמ םיגד בלח ,תודילג ,ןפצרמ ,תוגוע ,ץימ יזיכרת ,יל'ג ,הוורפ הקיטמסוקו תופורת ,5 'סמ בוהצ azo יעבצ תחפשממ םחפמ םיקפומה (tartrazine) E102 רחא רוקמ). E102 ומכ (הרורב אל תוחיטב - קלימ ,ןומיל םעטב םירצומ יזיכרת ,תות םעטב קייש .םיפוריס ,לטפ ומכ תואקשמ םחפמ קפומ ,בוהצ yellow) E104 (quinoline ,םישיגרל ץלמומ אל .ןטרסמ ותויהל ששח תקבא ,ןיטל'ג ,םילק תואקשמ ,תוסייד ,םיקתממ ,תואקשמ רשבו םיגד ירצומ ,םיטרוגוי ,תוגוע יטושיק ,ןשועמ ,ןפצרמ ,םיגנידופ ,םיקתממ ,םיפוריס ,הוורפ בלח תופורת ,פושטק azo עבצ yellow) E110 (sunset ,םישיגרל ץלמומ אל .םידלי וא ןוירה ,םירשב ,םיפירח תואקשמ ,הפאמ ירבד ,םיקתממ םיקתממ תובורעת קרחמ ,םדמדא ,סוטקק לכואש רקי (cochineal) E120 ,ןטרסמ אוהש ששח .ןוירהלו םישיגרל אל ,תוירכוס ,למרק ,םיקתממ םיגד ,ןיטל'ג ,תוביר ,תואקשמ ,םיקרמ ,ראיווק ,םירמושמ ,םיטרוגוי ,תודילג ,ולמשרמ סומ ,םיגנידופ ,קלס יצומח תוריפ יבטר ,םיבטר ,דלוקוש azo תצובקמ םודא (azorubine) E122 ,ןטרסמ אוהש ששח וא םישיגרל אל .ןוירהל םעטב םיטרוגוי ,םחל ירוריפ תוגוע ,ץומח קלס ,תות יל'ג ,קרמ תוקבא ,דלוקוש תודילג ,םיסומ ,לטפ תואקשמ ,פושטק ,םיקיטראו תות תוביר ,תות םעטב םיקרמ ,לטפו םודא לוגס (הפוריאב ץופנ) (amaranth) E123 רוסאו הפוריאב רתומ םרג ,ב"הראב שומישל .הדבעמ תויחב ןטרסל ץומח בטור ,לורגאל בטור תוביר ,תות טרוגוי ,קותמ ,רשב ,םיגד ,לצינש ,תות ליטקוקב םינבדבוד ,ימלס ,םיקרמ ,םיקיטרא ,תורפ פושטק ,יל'ג םודא (ponceau 4 r) E124 שומישל רסאנ ששחמ ב"הראב ןטרסמ ותויהל ,תונוזמב ירלופופ תופורתו הקיטמסוק םודא red 40) E129 (allura ,ןטרסמ ותויהל ששח תוערפה ,םישיגרב אל .םיבצעה תכרעמב ,רקוב ינגד ,םילק תואקשמ הייתש תוקבא ,םיקתממ םחפמ קפומ ,לוחכ blue v) E131 (patent רוסא ,תויגרלא .ב"הראב שומישל ,םיקיטרא ,תודילג ,תואקשמ םיקתממ ,הייתש תוקבא םחפמ קפומ ,לוחכ carmine) E132 (indigo םילודיג תויגרלא .(םירבכעב) םיינטרס ,םיקיטרא ,תודילג ,תואקשמ םיקתממ ,הייתש תוקבא םחפמ קפומ ,לוחכ f.c.f) E133 (brilliant blue שומישל רוסא תונידמ 4 תוחפלב ותויהל ששחמ םלועב אל .ינגרלא םרוג .םידליל וא םישיגרל .תויביטקארפיה ,םיכר םיקתממ ,םיקיטסמ ,םיקיטרא ,תורכוסמ תופילק תואקשמ ,דלוקוש סומ ,תודילג ,ןומיל םעטב םילק תוילוכשאו םייל ,זע קורי םחפמ קפומ E142 (green s) הרורב אל דוע .ותוחיטב ,תוביר ,םיחמק ,םימחל ,תוגוע ,רגרובמה ,לצינש ,םיבטר ,דלוקוש ,תודילג ,םינכומ זרוא ילישבת ,םיקרמ היוס בטור ,םיגנידופ תוריב ,הלוק ,ססתומ אל םעט םע םוח קפומ ,ינייפוא ךילהתב רכוסמ הינומא ליכמה (caramel) E150 םישיגרל היגרלא תובוהצ תוניבג ץעמ ,בוהצ וטאנאה (annatto) E160A יתוחיטב בשחנ ? ,םדמדא םותכ םודא לפלפמ E160C (paprika) יתוחיטב בשחנ ? יעבט קלס עבצ (beetroot) E162 .ליער אל לבגומ שומיש ריחמה ללגב ,םודא ןווגב םוח ,לוגס ,לוחכ ,םיבנעמ קפומ םינבדבוד םיפיזשו E163 (anthocyanin) אל ,ןדיס ףיסומ .םיזגהל ץלמומ ,ןבל חמק ,יופיצ עבצ ירודכ,תודילג ,םיקתממ םינכומ םימחל ,םינימטיו יעבט לרניממ ,ןבל םימב יוצמה םיגומלאמו (calk calcium E170 carbonate) יתוחיטב בשחנ םיקתממ ,םיקיטסמ קפומ ,ןבל םילרניממ (titanium E171 dioxide) יתוחיטב בשחנ ,םישבוימ זרוא ילישבת ואקקו םיחרממ קפומ ,ןבל םילרניממ (iron E172 hydroxide , iron oxide) :תומלשה תואצות יפ לע םיקרפל םיפסומו םיאצומ םינוש םיעבצ .הז םוחתב קושב םילח םיבר םייוניש הצור הניא וב תשמתשמה הרבחהש םושמ קר םיוסמ עבצ לספנ םימעפל .םיירחסמ םילוקיש וא רקחמ רתוי םירקי םניה םייעבט םירמוח לע םיססובמה םיעבצה .קיזמ וניאש חיכומה רקחמה תואצוהב תאשל .ליפורולכמ וא קלסמ קפומה עבצה לשמל .רתוי רצק (םייח ךרוא) ףדמ ןמז ילעבו םהלש ןוזיא רסוחל ליבוה ללוכה ביכרמה ןמ םדודיבש םירמוח םימייק םייטתניס אלה םירמוחה ןיב םג ,םינמושב עבצה תוסיסמ תלוכי םג אלא ,ןובשחב םיחקלנ ףדמה ייח קר אל .יטגרנאה םג ומכ ימיכה ןבומב .הבוהצ הניבג וא הנירגרמב ומכ םירמשמ םירמוח םינוכיס שומישו םוקימ רוקמ + עבצ םש לוכי ,ידמל יתוחיטב רוע תויעבל םורגל םע דחי ,םישיגרב םירמוח רציימ םיטרטנ ימרוג) םינגטומ םיליבומה תויצטומ .(ןטרסל ,טרוגוי ,הנבל ,הניבג יחרממ ,םיטלס ,זנוימ ,פוריס ,הפאמ ,םיחוניק ,תוביר ,ןשועמ רשב ץימ ,ןיי ,םילק תואקשמ ומכ םיפסות רומיש ,םיחופת ליעפ .ףצק ימלובו לכאמ עבצ רפסמו םירמש ,םיקדייח דגנ תורצויה וליא תוברל) תוירטפ תוירטפ רמולכ ,םיניסקוטוקימ ןמ ליעי רתוי .(תוליער .םירמש תעינמב טאוזנבה תיצמוח הביבסב רתוי ליעי . pH 4-5.5 לש ,הנבל הקבא הדבעמב קפומ .םינבדבודמ וא (sorbic acid) E200 (potassium E202 sorbate) 2-סנארט ,סנארט קיאונידאסקה 4 ו דיצא יתוחיטב בשחנ ,הפאמ ירבד ,תואקשמ תוביר ,םיפוריס ? (calcium E203 sorbate) ךא קיזמ אלל בשחנ תועפותל םורגל לוכי םישיגרב תויגרלא וא םיתמטסא ומכ .םייביטקארפיה ,גנירה,בלח ירצומ ,תונירגרמ ,ןמוש ילד םיחרממ ,תוציפ ,םיניטל'ג ,םירכוסמ תוריפ ימלוב ,םיצימ ,םילק תואקשמ ,הנירגרמ ,תוביר ,םיצומח ,ףצק םיטלסו םייתוכאלמ םיקיתממ ןפואב םג עיפומ .םינכומ (הנטק תומכב) יעבט ןומניק ,םיפיזש ,תוינמכואב .ןרופיצו הנבל הקבא אכדמ תוחתפתה רקיעב םירמש ,סצימורכסה תא רגינ זליגרפסא .ג םויליצינפו E211 (sodium benzoate) יוריג , Vit B1 סרוה רתויב ןכוסמ .םייעמב ,המטסאמ םילבוסל .ןטרסמ ותויהל ששח ןתנ םישבוימ תורפב .הרסהו הפיטשל םיעבצ , Vit C רמשמ תויצמת ,םייתוכאלמ ,תוביר ,רקוב ינגד ,םינלימעו יחופת תקבא ,בלח תקבא תורפ ,םישבוימ תוקרי ,המדא ,תויקינקנ ,םירשב ,םישבוימ ץימ ,םיטרוגוי ,זרוא ילישבת ,םינילבת ,םייצמוח ,ןומיל .תוניי ,םילק תואקשמ גושגש תעינמ ןוזמב םיקדייח ,ךומנ pH םע סרה תעינמ ,יטילוטוא ,ימצע ןוצמח יטמיזנא סרה לש רחאו .תוקריו תורפ (sulfur E220 dioxide) תונוזמ םע תבורעתב תומיוסמ תופורת וא םירמוח רוצל לולע .םינטרסמ םיגד ,תויקינקנ ,ןשועמ ודוה עיפומ ."ירט" רשב ,םינשועמ םינשד םע ולדוגש תוקריב םג רדוחו המדאב גפסנ .םיליגר .םיתוש ונאש םימל דורו עבצ רשבל "ירט" (potassium E249 nitrite) (sodium nitrite E250 (chie salpetre, E251 sodium nitrate) םורגל לולע רקיעב) תויגרלאל אוהש ששח ,( bht ה רוסא .תוילכל ליער אל .הילגנאב שומישל היצקארטניאה הרורב וא םידיאורטס םע .תולולג יתיתפ ,רקוב ינגד ,תואקשמ תוקבא ,המדא יחופת םיקיטסמ ,םיקתממ ,םיחוניקל .םינוחרקו םיטנדיסקוא יטנא E320 / E321 (bha/bht) :טאמטולג םוידוסונומ דע .דיצא קימאטולג :תיחרכה אל תינימא הצמוח םע ןרתנ חלמ והז .םיבר תונוזמב ללכנה רמוח דוע חומב םילודיגל הייטנ לע וארה םייח ילעבב תונויסינ .קיזמ אל רמוח והזש וחינה תובר אל םינש ינפל תיעקרקל םיקזנ לע העיבצה תימאטולג הצמוח לש הלודג תומכ .ןילבתה לש תולודג תויומכל הפישחב אל וליא םייוסינ .תויבצע תוערפהו תיחומ העיגפ הארה םידוליל רמוחה ןתמ .הכותב םילודיגו ןיעה רמוחה . B6 ןימטיו רסחל העיגפה ןיב רשק שיש הירואית התלעוה .ללשנ אל ןילבתה ןכלו םייבקע ויה .הקנהל בלחה לע עיפשמ וניא לוכי קזנהש וארה םיפסונ םירקחמ .רתויב טעומ אוה םדאל יבצעה קזנהש ,ךכ םא וארה םירקחמה בור .ויד לשב אל םהלש חומ םדה םוסחמש םושמ הארנכ ,םיריעצב רתוי שחרתהל .םהלש הדימלה רשוכו םתוגהנתה לע םג ךכו םחומ לע עיפשהל לולע רבדה םידליבש ךכ םה הז בצמב .חומה לע םוידוסונומה לש העפשה שי תיניסה הדעסמה תנומסתמ םילבוסה םירגובמ לצא המישנ רצוק לש םירקמ רפסמ .תואקהו תוליחב ,תועזה ,רועב הפירש תשוחת ,םינפה לע םוח םישיגרמ .םיישפנ םיטקפא וארה םידלי לע תויפצתו םינוש םירקחמ .ליבקמב וחווד .ונממ וענמיש בושח ,תוחלו םוח םע םישנא .תוחלו םוח רצוי רשא רמוחל םידע ונא בוש :םעט ירמוח .תונוזמ לש תוחיר וא םימעט שטשטל וא שיגדהל ידכ ןוזמל םיפסומה םעט ירפשמ ףלאמ רתוי םימייק לש חיר וליפא תוקחל םילוכי םהו ,םירתסא כ"דב םיארוק ,וליא ךומנ ירלוקלומ לקשמ ילעב םירמוחל .ירט םחל :םייתוכאלמ םיקיתממ .לוטיברוסהו לוטינמה תא םיריכמ ונא ףסונב ,םטרפסא , טמאלקיצ ,ןירכאסה תא םיריכמ ונא םהינב :םיטנקיפיסלומא םה םיטנקיפיסלומאה .יוארכ בברעתמ וניא םימו ןמש ליכמה ןוזמ .ןוזמ יפסותב םיחיכש וליא םג וב שומישה תא םיאור ונא .ותוא םימצמצמו םינמשהו םימה לש םינפה חתמ תא םינשמה םיבילחמ חטש .דועו (תוקלקלח לע רמוש) תודילג ,םילבטמ ,הפק יניבלמ ,םיקרמ ,טלס יבטר ,הנירגרמ ,זנוימב תא רפשמו תוקיבדה תא םצמצמ טנקיפיסלומאה .תוגועה םה םיטנקיפיסלומאב שומישל בושח שומיש היה אל ואקקה טנקיפיסלומא אלל .רצומה לש ףדמה ייח תא רפשמ ןכ ומכ .הטספ ירצומ לש הנבמה .הנכהה ןמזב ולש םילזונה בור תא דבאמ היה דבועמ רשב .תולקב סמנו בברעתמ ,רתסא לורצילגילופ ,רתסא לורצילג ,ןיטיצל ,םידירצילגידו ונומ םה רתויב םיחיכשה םיטנקיפיסלומאה .רתסא לוקילג ןליפורפ :םיכימסמו םיבעמ .קיטסמו הדילג ,םיחרממ ,םיבטר ,יל'ג תנכהל בושח :םיחלחלמו תוכימס יענומ םיפסותו םילרנימ .היפא תקבא וא ,חלמ ומכ םיכיפש םירמוחב תוחל תעינמל םישמשמ םינוש םילרנימ דוביע ךילהתב םתוחכונב םינינועמ ונניא רשא םירמוח קוליסו הקבדהל םישמשמ םירחא םייצמוח .ןוזמה תוריכע תא עונמל ידכ םימייק םה .םיבטרו םירמושמ תונוזמ ,ןיי ,זנוימ לשמל .ןוזמה .םוידוסו םויצלק יחלמו ,תירטיצ הצמוח ,םיטאפסופוריפ ,םיטאפסופ תוללוכ תואמגוד .לורצילגהו לוטיברוסה םה םיחיכש םיחלחלמ םירצומ :ןוזמה דוביעב םיעייסמה םירמוח יכלהת םיזרזמ לשמל םימיזנא .דועו םימיזנא ,םיפיצקמ ,(ראטרט) תפצק םיבציימ ,היפא תוקבא לשמל הזיראל וא שגמל וקבדי אלש ידכ תונוזמ לע תרזופמה הקבא וא םינמשמ םירמוח םג .תוניבג לש דוביע .וז הירוגטקב םיללכנ םהלש :תוניזמ ןוזמ תופסות .םינוש םינובלחו םילארנימ ,םינימטיו :תויביטקארפיה ומכ תועפות םג .תויביטקארפיהה תעפותל םירשוקמ תויהל םילולע םימיוסמ לכאמ יעבצש אצמנ הפלחש תוילבאטיריאו תויביסרגאב הילע התפצנ םירגובמ לש םירקמב .הז רואיתל םימיאתמ החירפ הפישחב םג ועגפנ םילפוטמ םתואש הלעה רחא רקחמ .וליא םינגרלאל הפישחה תא וקספהשכל םיטאליצילס תלוכת םיליכמה תונוזמ וא (ןיריפסא יומד) םיטאליצילס םיליכמה םירמוחו ןיריפסאל .ההובג לכאמ יעבצל רקיעבו םימיוסמ ןוזמ יפסות וא תונוזמל םיטליצילסה ןיב cross reactivity שיש הפיא הארנ דחא םיפיסומ כ"חאו תונוזמה תא םיקלסמ הב הטאיד) היצנימילא תטאיד תינכתל ליבוה הז .םימיוסמ .(הגרדהב דחא ,םגש המ ,(ןגרלאה תומכב תויולת ןניאש רמולכ) תויטרקניסוידיא אלו dose dependent הארנכ תועפותה .תויביטקארפיהלו םירמוחל הפישחה ןיב רשקה תא הרישי הרוצב חיכוהל תלוכיה רסוחל ,יאדוול בורק :םיטאליצילאס םיליכמה תונוזמ ,םיזופת ,הטנמ ימעט ,םיבנע ,םיקומיצ ,ףיזש ,ןרופיצ ,םיחופת ץמוח ,רדייס ,שמשימ ,םיחופת ,םידקש .םינופפלמ יצומח ,לפלפ ,תוינבגע ,הת ,הדש תות ,םיקסרפא לכו לכאמ יעבצ תוליכמה תופורת ,םייניש תחשמ ,םימשב ומכ םירגמ םירמוח םע הבלצה שי ףסונב ,תוינמדמודה םה םיטאליצילס לש רתוי הלודג תומכ וליכהש תורפה .ןיריפסא םיליכמה םיביכרמה טעמכ וליכה אל סגאהו וגנמ ,היאפפה .(...בוהצ ,םותכ ,םודא) םישבוימ תוריפו םיפיזש ,םיקומיצ .טאליצילס .(!הפקמ המכ יפ) םינוש הת יגוסו ונגרוא ,רימש יערז ,ןימית ,הקירפפ ומכ םינילבת םג ואצמנ תוילכה לש ןייבו ןושאר בלשב הביקה לש ןייב עגופ ןיריפסאש םיעדוי ונא ,הנוכנ וז החנהש החנהב םושמ ילואו י'צה תא םירזמו םמחמ ותויה םושמ לכ םדוק םדב תויצנגטס קלסמ אוה יכ םא) ינשה בלשב ,תויביטקארפיהל (תיריפמא היפצב תוחפל) ליבומ ןיזרטרט ומכ םירמוחש החנהב .(החיל ענומ אוהש ןתינ ,תינגוטארט וא תנטרסמ העפשה ילעב םניה םירחא םיעבצש החנהבו המטסאו תלזנ ,תוחירפ :אבה לדומה תא עיצהל לש בצמ כ"דב איה דליב תויביטקארפיה :תלדבמ הנחבא תוחפ ןהל שיש תויצטנזרפה לע םדוק ךמתסנ ,(ינוציח וא ימינפ) םוחל יוטיב ןה תוחירפ .(דבכב םג ילואו) תוילכב העיגפ ,ימינפ םוח וא ןיי רסוח םא קודבל היהי ןיינעמו המטסא לש םינוש םיגוס םיריכמ ונא - המטסא יבגל .הירקיטרוא יבגל ל"נכו תושיגר תא תוארל הפצנ ,ספות לדומה םא .(...גימצ ,בוהצ) םוח לש תלזנו םוח לש המטסאב רבודמ רותיא .ךכל הייטנ וא ימינפ םוח לש תועפות םהל שיש םידלי לצא ('וכו לכאמ יעבצל ,ןיריפסאל) רתיה יפסותש תורשפאה תא שארמ תוזחל םילוכי ונא ךכבו ,ידמל לק ,תיניסה האופרה יפל וליאכ םידלי ונאו םצמטצמ ךכל יוכיסהש ירה ,יניס רוקמ םילבוס םידליה םא .היעבל םימרוגה םה םיממחמה ןוזמה .םהלש גנאיה קוזיחב רשי דקמתהל ליחתהלו ,תעגיימו השק היצנימילא תטאיד םהמ ךוסחל םילוכי :םילפוטמל םיוולנה םיחיכש הקינילק יאצממ תא טרפמ םינוש לכאמ יעבצ לע ףסונ רקחמ .המטסא ,תודירצ ,(תקצב) עולב המדא ,לועיש ,ףאב םיפילופ ,(תלזנ) סיטיניהר - המישנ יכרד .(םד ימינ יוביר) המדאויגנא ,(דפריסמ ומכ החירפ) הירקיטרוא ,רוע יעגנ ,(דרג) סוטירורפ -רוע .הפב םיביכ ,תוריצע ,םיזג ,(הלודג ןושל) היסולגורקמ - ורטסג .תוגהנתה תוערפה ,שאר יבאכ - יגולוריונ .(תקצב) המדא םע (םיקרפ באכ) היגלתרא - דלש םיבר םינמיס ןאכ אוצמל ןתינ יכ םא) םוח לש ןוויכב לדומה תא קזחל םיאב ל"נה םיאצממה בושו אובל הלוכי תוריצע ,תוילכב וא הביקב ןיי רסח וא םוח איה תודירצ ,תוחלו םוח םה םיפילופ .(תוחלל תונושה רועה תועפותו סוטירורפ םג .דועו ל"נכ שארה יבאכ ,תורחא תובר תוביסמ םג ךא םוחמ .תאז םירתוס םניא םינמיסה ראש לכשכ םוח לע תועיבצמ תוגהנתהל לכאמ יעבצ ןיב רשקב םיכמותה םיבר םירקחמ אצמנב ןיא ליעל רומאה לכ תורמל תא קר אלא םיממחמה תונוזמה לכ תא ודדוב אל וליא םיקדבמבש איה ךכל הביסה .תיביטקארפיה .םיעבצה םיחיכשה םהש ינפמ ילוא) םוחו בוהצ ,םודאה כ"דב םה רתויב םימשאומה לכאמה יעבצש ןייצל ןיינעמ .רתוי םיממחמה תיניסה האופרה יפ לע ,םהש (?רתויב םיממחמה תונוזמה לכ תא וז הרקמב קלסל םיבייח .דיחיה םשאה םניא לכאמ יעבצש רורב לבא וא םיטירטינהו טאברוסה םשארבו םירמשמה םירמוחה תא םינייצמ ונא םהינב .ןייב םיעגופו .םידיפלוסה .וליא םיבצמל בושח ןוכיס הווהמ ךכיפלו החיל רציימו םמחמ רמוח אוה טאמטולג םוידוסונומה םג :רוע תויעבו המטסא ןוילמ יצחכש םיחינמ .המטסאל רוטקובורפו רגירט וניה דיפלוסיב םוידוסש םידיעמ םיבר םירקחמ םיענומ םה .םינוש םירמשמ םירמוחב לכומ ול םימודו הז רמוח .הז רמוחל םישיגר ב"הראב םיבשות תא םיכיראמ םה .(המוחל ךופהת אל הסחבש) םיקורי תוקרי לש ןוצמח םיענומו םיקדייח תוחתפתה -רב םע תודעסמב רתוי חיכש הז רבד .ןנערהו ירטה הארמה תא םהל םיריאשמו תוקריה לש ףדמה ייחה ביכרמ הז ילוא) ןיי יקובקבבו (תוחפ הברה םויה) תונוש םירומיש תואספוקב םג לכומ הז רמוח .םיטלס .(םוח עקר לע הנרגימל םימרוגה ןיב ,דיפלוסיב םוידוס ,דיפלוס םוידוס ,דיסקואיד רופלוס :םידיפלוס םיליכמה םירמוח השיש םימייק .ףוגב ונלצא םירבטצמ וליא לכ .דיפלוסיבאטמ םויסאטופו דיפלוסיבהטמ םוידוס ,דיפלוסיב םויסאטופ תוירטפ ,םירקרק ,תוגוע ,םחל ,תלוגנרת ,ספמירש ,תופדצ לע םגו תוקרי וא תורפ לעמ םיססורמ םקלח תואקשמ ,תורפ יצימ ,הריפ ,ןייו הריב ,םיתיז ,ץמוח ,םימיוסמ ןומיל יצימ ,ספי'צ ,תואופק תוציפ ,תוירט .דועו םישבוימ תוקריו תורפ ,תוניבג יגוס ,םישובכ םילוצלצב ,םיבטר ,םילק יונק ירט תורפ טלס ,םישבוימ תורפ :םיללוכ המטסא יררועמכ ולגתנש םייתייעב רתויה תונוזמה .רדייסו ןיי ,(רשבל רקיעב) םיבטר ,ספי'צ ,םישובכ םילוצלצב ,םיססות תואקשמ ,(ב"הראב) תמר וזש 2 = pH לע רבודמ רקיעב .דיסקואיד רופלוסה תא ררחשל ול תמרוג ןוזמה לש רתי תויצמוח טעמכ היצקירטסנוקוכנורב תררועמ דיסקואיד רופלוס תפיאשש וארה רבעב םיקדבמ .הביקב תויצמוחה .ריווא םוהיזב םינתשמ םיזוכירב תויוצמ הז רמוח לש תורזגנ .םייגרלאב תידימ םידיפלוסיבה םירשקב תוברעתה ללגב) ןילוסניאב העיגפ תוללוכ הז רמוחל םיסחיימש תופסונ תורצ היצפירקסנרטל הערפה ,םינוש םידיטואלקונ םע הבוגת ללגב) א"נרבו א"נדב תוברועמ ,(ולש םיביכרמ וליא - .ןיבאלפובירו תילופ הצמוחב םג ילואו B1 ןימטיוב העיגפ .(א"נר לש היצביטקאניאו .תוחמשמ אל טלחהב תועפשההש ךכ ,גני'גבו םדב םיכמותש הבוגת ןיריפסאל תוסחימ תוירואיתה תחא .רתוי השקו הבר ןיריפסא םע הז רמוח לש היצניבמוק הז בצמב .לוכיעה תכרעמ תונרבממ לש (תורידח) תויליבאמרפב היילע לש (העש יצח) תרחואמ היעב וא המטסא ףקתה ררועל םילוכי םה ךכו תכרעמל םירז םינובלחו םינגרלא םירמוח רתוי םיננתסמ .תירוע תיניס תלדבמ הנחבא ,רומאכ ,המטסאל .םוח ינמיסל תוליבומ הז בצמב תוראותמה תוירועה תויעבה לכ םייטנבלר ליעל םירומאה םירבדהש תמדוקה החנהה תא חינהל אלא רתונ אל ןכלו הבחר רתוי .(תוחלו םוח) םוח עקר לע םיטמטסאל .ליעל םינועיטה תא קזחמה םיטירטינ / םידיפלוסו ןיזארטרט ,ןיריפסא לש cross reactivity ןכתת

מנהל פורום סוכרת