B12

דיון מתוך פורום  סוכרת

08/12/2000 | 20:38 | מאת: אפרת

שלום לד"ר קנטר. אודה מאוד על הסבר בנוגע לקשר שבין סכרת וחסר בויטאמין B12. כן, רציתי לדעת האם נטילת הויטאמין כתוסף מזון יכולה להזיק במצב של חסר גבולי בלבד.

12/12/2000 | 10:07 | מאת: ד"ר יורם קנטר

שלום לך, ויטמין 12 B אשר דרוש לגדילה והתפתחות, ליצור החומר הגנטי בתאים וליצירת הדם במח העצמות,נחוץ גם לתחזןקה תקינה של מערכת העצבים. במחלות מסוימות בהן יש הפאעה בספיגתו וירידה קריטית לאורך זמן ברמתו, מתפתחת אנמיה (חסר דם) וכן סימנים נוירופתים של הפרעות תחושה בגפיים ובידיים, בדומה להפרעות המופיעות בסוכרתיים (ששם זה לא עקב חסר הויטמין). לכן נהגו בעבר הנוירולוגים ורופאי המשפחה לתת כ"טיפול" לנוירופתיה סוכרתית ויטמין 12 B "על עיוור" מבלי שנבדקו קודם לכן הרמות בדם. בסוכרתיים המקבלים באופן קבוע טיפולרבמטפורמין (=גלוקופג',=אפופאג'=גלוקומין), עד כ 7% מפתחים חסר ויטמין בשל הפרעות ותחקות על הספיגה במעי. לכן יש לבדוק באופן שגרתי אחת לשנה את רמות הויטמין הזה במטופלים במטפורמין, ואם הן נמוכות - להשלים את החסר. במחלות מעיים קשות עם הפרעות ספיגה, בתולעי מעיים מסוימות המפריעות לספיגה וכולי - הטיפול הוא במתן הויטמין בהזרקות. בחסר ויטמין 12 B מוכח בסוכרת, ניתן תחילה לקבל סדרת זריקות,"לטעון" את המחסנים הריקים, ואחר כך לקחת תכשירים של הויטמין עם או ללאוחומצה פולית או בשילוב עם וחטמיני B אחרים. בדרך כלל יש מספיק ויטמיני B במזון המקובל. בטבעונים, בצמחונים, באוכלי עלים למיניהם שאינם חשופים לביצים (של תרנגולת) או מוצרי חלב, יש בדרך כלל צורך בהשלמת הויטמין על ידי תכשירים מתאימים. קיימים גם תכשירים "טבעיים" של 1000 יחידות למציצה (לאלו ש"שונאים" תרופות..). בשר רזה , כבד (משמין!), עוף, דגים, ביצים ומוצרי חלב הם המקורות החשובים לויטמין זה. בתקווה שהתשובה מספקת אותך, בברכה - ד"ר קנטר

12/12/2000 | 15:54 | מאת: אפרת

תודה רבה עבור התשובה המפורטת. אצלי אגב מדובר בסכרת מסוג 1, מה שאינו מסביר את ההפרעות בספיגה (בהתאם להסבר שנתת לגבי טיפול רב במטפורמין, אם הבנתי נכון). אך זה כבר לא כ"כ עניין הכלל בפורום. למרות ההסבר הרהוט לא הצלחתי להסיק אם נטילת הויטאמין כתוסף מזון במצב של חסר גבולי בלבד יכולה להזיק באיזושהי צורה. שוב תודה, אפרת

מנהל פורום סוכרת