השתלת תאי לבלב

דיון מתוך פורום  סוכרת

31/07/2000 | 10:20 | מאת: איל

קראתי על השתלות תאי לבלב הנעשות בארה"ב לחולי סכרת מסוג I. האם יש תחזית להגעת הטיפול לארץ? עד כמה הטיפול מוצלח?

01/08/2000 | 06:12 | מאת: ד"ר יורם קנטר

איל שלום השתלות תאי לבלב מבודדים נעשו בהצלחה בעבר בבעלי חיים. התאים מופרדים משאר תאי הלבלב ורקמותיו, מוזרקים ונקלטים בכבד. עד לפני זמן קצר הדבר היה בלתי מעשי בבני אדם - בנוסף לכל הבעיות של בחית תאים זרים והשתלה עם כל הכרוך בכך, אין אפשרות להפיק מלבלב של "תורם" שהוא בדרך כלל נפטר עם התאמת רקמות, את מספר התאים הדרוש על מנת לחרר את המקבל מהצורך בהזרקה. לאחרונה הצליחו בטורונטו שבקנדה להפיק תאי לבלב משני נפטרים שונים, שהיתה התאמה רקמתית ביניהם לבין המקבל. ואכן לראשונה הצליחה ההשתלה כי היו מספיק תאים להשתלה והמקבל המאושר הצליח להשתחרר מהתלות בהזרקות אינסולין, דבר שזיכה את ה"משתילים" בפרסום נרחב. כרגע שתי קבוצות חוקרים אמריקאיות החלו לבצע נסויים , ואנו מקווים שאם יצליחו לשפר את הכנות התאים ממקורות שונים והתאמתם הדבר יפתח פתח לגישה חדשה לשחרור מאינסולין. אם הדבר יצא מכלל קוריוז נסיוני ויתפשט ברחבי העולם - אין סיבה שזה גם לא יגיע לישראל. יש לזכור שבארץ נוסף קושי שאינו קיים בחו"ל - הצורך בהסכמת המשפחות ל"תרומת" הלבלבים. היות ומדובר בלפחות שני נפטרים שהזהות הרקמתית בינהם קרובה, הסכויים בארץ לגישה זו נראים כרגע כחלומות באספמיה. ד"ר יורם קנטר -כרגע בשבתון בסטנפורד קליפורניה.

04/08/2000 | 16:41 | מאת: חלי

לד"ר קנטר שלום בנוגע להשתלת תאי לבלב הייתי מעוניינת לדעת אם חולים מישראל יכולים לעבור השתלה כזו בחו"ל במידה ותהיה המלצה מרופא מטפל, ואני מתכוונת לא באופן פרטי אלא דרך קופת החולים. אודה על תשובתך בברכה חלי

מנהל פורום סוכרת