האם ניתן למנוע סכרת מבוגרים?

דיון מתוך פורום  סוכרת

14/07/2000 | 14:04 | מאת: נועה

אבי סובל מסכרת וגם אביו היה חולה סכרת. האם אני נמצאת בקבוצת סיכון ומה אפשר לעשות בנידון? (כיום אני בת 28)

15/07/2000 | 11:56 | מאת: ד"ר יורם קנטר

נועה, אני מניח שאביך אכן חולה במה שאת מכנה "סוכרת מבוגרים". סוכרת מבוגרים הינה ליקוי בא בשנים של מערכות אורגניות המתבטאת בין השאר באובדן השיער, התפוגגות בחדות הראייה וכך גם ירידה באיכות מטבוליזם הסוכר. אבל בהשאלה כל השאר אינם נחשבים ל"מחלות" ולכן אין את מתעניינת בהקשר הגנטי שלהם, ואילו הסוכרת מפאת היותה מובחנת כ"מחלה" מעוררת אצלך חשש ואת מתעניינת במניעת "הרצף הגנטי" הקושר אותנו בחלקו אל שרשרת הנסיבות והמוצאים אותנו או התרחישים שבסופו של דבר יקרו אותנו. הכל מסובך? לא. כי כולנו תוצרים גנטים ונושאים מורשת של אירועים שבנסיבות מסויימות יש להם סיכוי רב יותר להתארע. ולכן בין השאר, אם את מזהה איזו נטייה משפחתית לסוכרת מבוגרים, השכל הישר והגנטי אומר שאולי אצלך יש סיכוי שיהיה שכיח יותר להשתלב באותה נטיה. אבל זה נכון לגבי כל דבר, וכך גם ביחס לתחלואים ותופעות שאינם גלויים וידועים לך כי נניח לא נוצרו הנסיבות להתרחשותם. ולכן, אנו תוצרים גנטים. הבעיה היא בדרישה לקביעת אחוז הסיכון. ניתן אולי להגיע לכך במחקר מדוקדק אם אכן ניתן לזהות זאת. אני לא בעל יכולת מופלאה שכזאת וגם איני מאמין בפרשנות האישית של הסטטיסטיקה. שהיא הרי עוסקת בניבוי מאפייני האוכלוסיה כולה, וכאן היא עושה יד עם התחושות "הגנטיות" שלך, אבל את מתעניינית במקרה הפרטי. ושום כלי מחקרי או סטטיסטי אינו יכול לענות זאת בוודאות שאת מצפה לו, נועה. אז הצעתי לך נועה לראות בכך חלק מעוקת החיים. וזה לא נחשב עדיין לאחרון ולגרוע שבהם. מקווה שלא תתאכזבי מהנימה הפילוסופית והלא דייקנית. לשאלות של אנשים אין תשובות מדוייקות, בהיותן לא אובייקטיביות ומאד אישיות, שאין שום תהליך שניתן ללמד שאלות אלה באופן מושלם כדי לנסח תשובה מושלמת. שיהיה לך קיץ רגוע מחשש, מאיר

מנהל פורום סוכרת