אינדקס גליקמי

דיון מתוך פורום  סוכרת

10/01/2012 | 22:39 | מאת: אביבית

שלום רב ממה שהבנתי לגבי אינדקס גליקמי זהו מדד למדידת רמת עליית הסוכר בדם אחרי אכילת פחמימות. אך רציתי לשאול גם האם כמה שהערך הגליקמי גבוה גם המוצר מכיל כמות גבוהה של פחמימות או שזה רק מדד לבדיקה של רמת עליית הסוכר בדם? האם אין קשר לערך גליקמי ולכמות הפחמימות שיש במוצר

לקריאה נוספת והעמקה
11/01/2012 | 02:06 | מאת: ד"ר יורם קנטר

שלום לך אביבית לחזה נוספת על משמעות האינדקס הגליקמי מובא הקטע הרלבנטי מתוך הספר החשוב "סוכרת-לחיות עם להרגיש בלי" שמומלץ לך להציץ בו לפעמים.. ......."האינדקס הגליצמי": בעבר, חשבו מומחי התזונה, שאין הבדל מבחינה תזונתית בין תפוחי אדמה לשעועית למשל. בשניהם יש חלבון מהצומח, והערך הקלורי ל100 גרם דומה אף הוא. רק לפני כעשור הסתבר, שתגובת הגלוקוז בדם לארוחה של תפוחי אדמה, גבוהה בהרבה יותר בהשוואה לכמות זהה של קטניות. נמצא שעלית הגלוקוז בדם בתגובה לארוחה – שונה מארוחה לארוחה לפי מרכיביה. לתופעה זו ניתן השם "האינדקס הגליצמי". בתחילה, השוו את תגובת הגלוקוז של מיני מזונות בכמות של 100 גר' מזון, לתגובת הגלוקוז בדם למתן 100 גר גלוקוז דרך הפה. עם השנים, התברר שקל יותר במבחני השוואה של סוגי מזון זה לזה, להשוות את תגובת הגלוקוז למזון מסוים, לתגובת עלית הגלוקוז בדם לאחר 100 גר' לחם לבן. אם מניחים שתגובת הגלוקוז בדם לאחר אכילת 100 גר' לחם לבן היא הבסיס להשוואה, וקובעים אותה " 100%", הרי שכל מוצר מזון שיתן תגובת גלוקוז גבוהה עוד יותר, יהיה לו ערך של אינדקס גליצמי מעל 100% , וכל מוצר מזון (או ארוחה) שיתנו תגובת גלוקוז בדם פחותה מזו של 100 גר' לחם לבן, האינדקס הגליצמי יהיה נמוך יותר ( מ 100%). ברור שככל שתגובת הגלוקוז גבוהה יותר, הלבלב (בסוכרת מסוג 2) מגיב בשחרור אינסולין מוגבר יותר, ואילו בסוכרת מסוג 1 צריכת האינסולין המוזרק – עולה אף היא. בתחילה נקבעו וחושבו ערכי האינדקס הגליצמי למוצרי מזון שונים, לגבי כל אחד ואחד לחוד. כך נמצא שהאינדקס הגליצמי למתן גלוקוז נקי הוא 138% , בעוד שבמתן גרעיני חומוס – האינדקס הגליצמי הוא רק 41% . גם למתכונים שונים ישנה השפעה שונה על תגובת הגלוקוז , לאופני ההכנה של המזון (מטוגן, מבושל, אפוי) ולצורות שונות של אותו סוג מזון – טבעי או מעובד. כך לאורז לבן, יש אינדקס גליצמי של 87% , ואילו לאורז חום האינדקס נמוך יותר – רק 55%. ללחם פומפרניקל אינדקס גליצמי של 51% ,בעוד שלבגט צרפתי האינדקס הוא 95% . למקרוני עם גבינה אינדקס גליצמי של 64% ולרביולי במילוי בשר אינדקס של 39%. קיימות היום טבלאות של הערכים הגליצמיים של רוב מוצרי המזון, מתכונים מקובלים והרכבי ארוחות , בהן נעזרות הדיאטניות בבואן לקבוע אילו מאכלים ומיני מזונות עדיפים לסוכרתי. ברור עדיפה ארוחה של לחם פומפרניקל, אורז חום, חומוס ורביולי עם בשר, מאשר לחם בגט, תפוחי אדמה, אורז לבן ומקרוני עם גבינה. המעניין הוא שאם מערבבים שני סוגי מזונות, האחד עם אינדקס גליצמי של 100 והשני עם אינדקס של 50, המתכון המתקבל לא יהיה ממוצע אריתמטי של השניים (75) אלא הוא יכול להיות כל מספר בין 50 ל 100 . מכאן שיש לחשב לכל סוג והרכב של מזון את האינדקס הגליצמי המאפיין אותו.

מנהל פורום סוכרת