אספרטיים
דיון מתוך פורום סוכרת
שלום , קראתי לפני מספר דקות כתבה מפחידה על החומר הזה - אספרטיים . ברצוני לשאול האם גם הממתיקים המלאכותיים כמו סוכרזית מכילים אותו ? הסתכלתי על המרכיבים בסוכרזית שיש לי בבית אבל זה לא מופיע , אבל אולי הוא מופיע בשם אחר ? או שאפשר להמשיך להשתמש בסוכרזית .
אינני יודע מה קראת ואיפה- אבל ידוע לי שיש באינטרנט שיוצאת נגד אספרטים ומפחידה אנשים...על מנת להסיר את הפחד מליבך, אני מביא קטע מהספר החשוב "סוכרת-לחיות עם להרגיש בלי" מהפרק שדן בממתיקים מלאכותיים: ..."אספרטם (Aspartame): זהו ממתיק חדיש יחסית שנתגלה בסוף שנות השבעים, והשימוש בו החל לאחר תקופת ניסיונות ארוכה באמצע שנות השמונים. מתיקותו פי 200 מזו של הסוכר והשימוש בו עולה בשנים האחרונות. זהו הממתיק הטוב ביותר לשימוש הסוכרתיים . הוא מורכב משתי חומצות אמיניות, חומצה אספרטית ופנילאלנין, העוברות מטבוליזם בגוף. הממתיק אם כן הוא "תזונתי" כי הוא מתעכל בקלות. היות והוא מתוק פי 200 מסוכר, דרושה רק כמות מזערית להמתקה. הוא משולל ערך קלורי, ובטבליה ממוצעת יש רק כ-1/3 קלוריה. בדומה לציקלמט, הוא משולל טעם לוואי מר, אך יש לו טעם קל אופייני משלו. ממתיק זה מוסף כיום לרוב המשקאות הקלים הדיאטטים בארץ כגון "דיאט ספרייט", "דיאט טמפו" או "דיאט שוופס" בכמויות של כ 50 מ"ג גרם ל 100 מ"ח משקה, האספרטם אסור בשימוש לחולי המחלה הנדירה פנילקטונוריה. לסוכרתיים מומלץ שלא לצרוך מעבר ל-3 גרם ליממה (6 ליטר משקה דיאטטי ליממה), ההמלצה לגבי כמות האספרטם ב"צריכה הימית הסבירה" כממתיק אישי הנה עד 40 מ"ג לכל ק"ג משקל גוף , כלומר אדם שמשקלו 70 ק"ג יכול לצרוך עד 2880 מ"ג , שהנם כ 3.0 גרם ליממה. היות והחומר רגיש לטמפרטורות ומתפרק בחום באפיה או בבישול, לא ניתן לייצר בשימוש בו שימורים או עוגות. גם לגבי המשקאות הממותקים, יש לשים לב למועדי הייצור ולא לאפסן את הבקבוקים בשמש או במקום חם מאד. לשימוש כממתיק יומיומי קיימים מספר תכשירים מסחריים בשוק על בסיס אספרטם דוגמת נוטרסוויט, קנדרל, הרמזית זהב ואחרים" עכשיו נרגעת?