אינדקס גליקמי

דיון מתוך פורום  סוכרת

13/03/2008 | 12:45 | מאת: גיורא

שלום רב. אני בן 64 וכמי שהסוכר שלו נע בין 150 ל 100, אני מחפש תפריטים בעלי אינדקס גליקמי נמוך ונתקלתי ברשימות סותרות. לדוגמה:גזר- 100 ברשימה אחת ו - 30 ברשימה אחרת. האם אפשר לקבל רשימה מדויקת ומהיימנה.(ואולי עוד עיצות והכוונות ?). בתודה מראש - גיורא.

לקריאה נוספת והעמקה
14/03/2008 | 11:12 | מאת: ladybug4nlp

אולי תרצה לעיין באתר המצויין הזה: www.mendosa.com מנדוסה נחשב לעתונאי המוביל לסיקור בכל מה שקשור בסכרת (והוא גם סכרתי וגם יהודי :-) ) האתר מלא וגדוש באינפורמציה מהימנה וחשובה הכוללים תרופות, אינדקס גליקמי, מדי סוכר וכל מה שחדש בעולם בנושא אז רק בריאות ג'ודי אליאס דמיון מודרך בשילוב EFT-NL-TAT

15/03/2008 | 00:37 | מאת: גיורא

תודה רבה לך.

14/03/2008 | 11:32 | מאת: ד"ר יורם קנטר

שלום לך גיורא, תודה על השאלה, שמעורת את נושא ה"אינדקס הגליצמי" למען שאר הנשתתפים שאולי אים קיאים כמוך בנושא הרי מובאת מהספר "סוכרת - לחיות עם להרגיש בלי" ....."בעבר, חשבו מומחי התזונה, שאין הבדל מבחינה תזונתית בין תפוחי אדמה לשעועית למשל. בשניהם יש חלבון מהצומח, והערך הקלורי ל100 גרם דומה אף הוא. רק לפני כעשור הסתבר, שתגובת הגלוקוז בדם לארוחה של תפוחי אדמה, גבוהה בהרבה יותר בהשוואה לכמות זהה של קטניות. נמצא שעלית הגלוקוז בדם בתגובה לארוחה – שונה מארוחה לארוחה לפי מרכיביה. לתופעה זו ניתן השם "האינדקס הגליצמי". בתחילה, השוו את תגובת הגלוקוז של מיני מזונות בכמות של 100 גר' מזון, לתגובת הגלוקוז בדם למתן 100 גר גלוקוז דרך הפה. עם השנים, התברר שקל יותר במבחני השוואה של סוגי מזון זה לזה, להשוות את תגובת הגלוקוז למזון מסוים, לתגובת עלית הגלוקוז בדם לאחר 100 גר' לחם לבן. אם מניחים שתגובת הגלוקוז בדם לאחר אכילת 100 גר' לחם לבן היא הבסיס להשוואה, וקובעים אותה " 100%", הרי שכל מוצר מזון שיתן תגובת גלוקוז גבוהה עוד יותר, יהיה לו ערך של אינדקס גליצמי מעל 100% , בתחילה נקבעו וחושבו ערכי האינדקס הגליצמי למוצרי מזון שונים, לגבי כל אחד ואחד לחוד. כך נמצא שהאינדקס הגליצמי למתן גלוקוז נקי הוא 138% , בעוד שבמתן גרעיני חומוס – האינדקס הגליצמי הוא רק 41% . גם למתכונים שונים ישנה השפעה שונה על תגובת הגלוקוז , לאופני ההכנה של המזון (מטוגן, מבושל, אפוי) ולצורות שונות של אותו סוג מזון – טבעי או מעובד. כך לאורז לבן, יש אינדקס גליצמי של 87% , ואילו לאורז חום האינדקס נמוך יותר – רק 55%. ללחם פומפרניקל אינדקס גליצמי של 51% ,בעוד שלבגט צרפתי האינדקס הוא 95% . למקרוני עם גבינה אינדקס גליצמי של 64% ולרביולי במילוי בשר אינדקס של 39%. קיימות היום טבלאות של הערכים הגליצמיים של רוב מוצרי המזון, מתכונים מקובלים והרכבי ארוחות , בהן נעזרות הדיאטניות בבואן לקבוע אילו מאכלים ומיני מזונות עדיפים לסוכרתי. ברור עדיפה ארוחה של לחם פומפרניקל, אורז חום, חומוס ורביולי עם בשר, מאשר לחם בגט, תפוחי אדמה, אורז לבן ומקרוני עם גבינה. המעניין הוא שאם מערבבים שני סוגי מזונות, האחד עם אינדקס גליצמי של 100 והשני עם אינדקס של 50, המתכון המתקבל לא יהיה ממוצע אריתמטי של השניים (75) אלא הוא יכול להיות כל מספר בין 50 ל 100 . מכאן שיש לחשב לכל סוג והרכב של מזון את האינדקס הגליצמי המאפיין אותו. "

15/03/2008 | 00:34 | מאת: גיורא

תודה רבה לך.

מנהל פורום סוכרת