המוגלובין מסוכרר, שאלה להבנה

דיון מתוך פורום  סוכרת

13/04/2003 | 23:10 | מאת: דרור

כבעל סכרת סוג 2, רוצה לדעת אם הבנתי: אם היה לי סוכר ברמות שמעל המותר, ולאחר דיאטה מתאימה, והמשך שמירה כדרוש, ירדה רמת הסוכר ונהייתה מאוזנת, האם עד שיחלפו בין 90 ל-120 יום, יהיה לי המוגלובין מסוכרר שמראה על סכרת, ואילו אחרי זה ישאר תקין כל עוד אני מאוזן? מה יקרה אם במהלך הזמן, עקב אי השגחה, יצא הסוכר מאיזון, ויעמוד למשך יום או יומים על רמה לא תקינה, לדוגמא, 200 בממוצע, האם זה יגרור שוב עליה בהמוגלובין המסוכרר לעוד 120 יום? תודה

לקריאה נוספת והעמקה
14/04/2003 | 08:33 | מאת: לזר

דרור שלום, ההמוגלובין a1c הוא לא ממוצע פשוט כפי שהושמע לפניך מדי פעם. הוא ממוצע נע לאורך ציר הזמן בדיוק כמו רמת הסוכר הנקודתית. מקובל לבדוק אותו כל 3 חודשים, אבל ערכו ניתן לוודא כל חודש. הממוצע הזה הוא מעריכי, כלומר, לשבועיים, שלושה האחרונים יש משקל הרב ביותר לתוצאה. אפשר לזהות את התנודות בהמוגלובין על ידי בדיקת הפרוקטוזאמין, אשר מתבצעת אחת לשבוע. את התוצאה אפשר להשליך על סטית ה-a1c. לצערי הרב, החברה המופרסמת LXN (אשר מוכרת סטריפים לצרכן הבית) נסגרת בקרוב ובכך נמנעת מאיתנו גם לבצע יותר בדיקות פרוקטוזאמין (גלוקופרוטאין) חבל. מקווה שבדיקה זו תשאר בתוקף בביתי החולים אם הממוצע הוא מעריכי, אין אפשרות לוודא שכל מדידה על ציר הזמן משקפת נאמנה את הנצפה על ידי הבדיקה. כמסקנה, אין צורך לחגוג אם קבלת a1c קרוב ל-6, אלה לאחר 2 עד 3 בדיקות בזו אחר זו. כל טוב

14/04/2003 | 13:31 | מאת: דרור

אבל אני שאלתי. אם אתה יודע אשמח לשמוע תשובה ממוקדת. הרי אם במשך כמה חדשים אני מאוזן גם ההמוגלובין המסוכרר ודאי יהיה תקין. השאלה היא האם כתוצאה מאיזו מסיבה או נשף שהשתתפתי וחגגתי באוכל שפוזר שם , ורמת הסוכר עלתה למשך כיומים , עד שהצלחתי לאזן אותה, אז, ורק במקרה כזה, האם בדיקת ההמוגלובין המסוכרר תעלה למשך עוד כ-120 יום, או שלא? וההמוגלובין המסוכרר ימשיך למעשה להראות ממוצע של ערכים לאורך תקופה?

18/04/2003 | 11:44 | מאת: ד"ר יורם קנטר

שלום לך, רמת ההמוגלובין המסוכרר היא ממוצע אריטמטי של רמתו בכדוריות האדומות. הכדוריות חיחות כ 3 חדשים, ובכל דקה (עכשיו למשל!) "נולדו>" כמה ומתות כמה. כך שבבדיקה נבדקת אוכלוסית כדוריות , שך בין 4.5 ל 5.0 מיליון, בנות גילים שונים מ 0 ועד 3 חדשים. מקובל לכן להשתמש במדד זה על מנת לבטא "איזון". אבל בחלק מהסוכרתיים, שיש להם סוכרת "פרועה", המדד הזה עלול להטעות. אם נאמר למשל שהרמה ה צויה הממוצעת (כולל לפני בזמן ואחרי הארוחות) היא של 150 מג% גלוקוז בדם, נקבל את אותו ממוצע ב3 המצבים הכאים: אם הרמה נעה ב3 החדשים האחרונים בין 140 ל 160 (יפה!) אם הרמה נעה בין 100 ל200 אם הרמה נעה בין 0 ל300... מכאן שלא בכל המקרים השגת ההמוגלובין המסוכרר הרצוי (פחות מ 7.0% ) מבטאת גם מצב מטבולי מאוזן, ומידת ה"קפיצות " של הסוכרים אינו בא לידי ביטוי. אם יומיים קצת חרגת ושאר ה 88 ימים שמרת - הדבר לא יתבטא בממוטצע הכללי באופן משמעותי. השימוש בפרוקטוז אמין מסייע לנו לגלות האם עליית ההמוגלובין המסוכרר היא בשל שינויי לאחרונה ולא מלפני חודשיים. חג שמח ד"ר יורם קנטר

18/04/2003 | 14:47 | מאת: דרור

זה הסבר מצוין שאפילו אני הבנתי. תודה וחג שמח

מנהל פורום סוכרת