במזל סרטן 2
דיון מתוך פורום סרטן השד
שלום לכולן ולכולם, כבר כמה זמן בוער בי הרצון לספר את חוויותיי מההיתקלות האחרונה שלי עם פניה המכוערות של מערכת הבריאות בארץ, אבל ראיתי שעניין התזונה תופס כאן שוב מקום, אז, למרות שאני עכשו בקטע ההתלמדות, אני אנסה לכתוב מה שהצלחתי לגבש לעצמי בעניין. מתוק לו, מתוק לו? אז הדבר הראשון שאמרה לי התזונאית בסנט ג'ורג' היה שסוכר לבן, לגביי, כמי שיש בה סרטן, הוא out. לחלוטין ובלי פשרות. זה לא היה חדש לגמרי בשבילי, כי כמה ימים קודם לכן מישהו האיר את עיניי לגבי התהליך שקורה בגוף בזמן בדיקת PET. מזריקים גלוקוזה מסומנת בחומר רדיואקטיבי, הגלוקוזה "רצה" לתאי הסרטן, וכעבור זמן קצר, כשמצלמים את הגוף, מתקבלים גושי אור במקומות שבהם חיים התאים הסרטניים. יותר מזה? אני כבר השתכנעתי שסוכר רע לי, אבל אם הייתי צריכה שכנוע נוסף, יכולתי ללמוד אותו ממה שקרה אצלי בגוף. כשהגרורה שלי בכבד הייתה בתהליך של גדילה מטורפת, ועדיין אכלתי "נורמלי" (ז"א עם סוכר), עשו לי בדיקות של תפקודי כבד - והגלוקוז שלי היה חצי מהסף הנורמלי (!). כשהגרורה צומצמה, וכבר נמנעתי מסוכר, רמת הגלוקוז נעשתה נורמלית. מה שהסקתי מזה היה שהגרורה פשוט לקחה את הסוכר הזמין לצרכיה, כלומר כדי לגדול. אז לכבוד הנושא הזה הכנתי לעצמי כוס תה ראשונה בחיים עם לימונית מהגינה שלי ועם (אל תיבהלו) סירופ לתת אורז טבעי, שחיים קנה לי רק אתמול בערב בחנות טבע בירושלים. התוצאות? זה אמור להמתיק, זה לא כל כך ממתיק, ובכל זאת אני "הולכת" עליו, כי גם הסוכר החום והדבש לא ממש מומלצים לנו (ואני לא מדברת על בריאים, מן, בריאים זה משהו אחר. גם מהבת שלי אני לא מונעת סוכר או קמח לבן), ואני מתכוונת לתת לגוף שלי את התנאים האופטימליים למלחמה בסרטן. אז מה עושים? קודם כל הקטע האורגני. זה קשה, ממש קשה. לשמחתי, יש לנו שירות משלוחים שמספק ירקות ופירות ועוד מוצרים אורגניים. לגבי ירקות אני ממש מקפידה, במיוחד אלה שגדלים קרוב לפני האדמה (עגבניות, מלפפונים, חסה, והמומלצים יותר - כרוב, ברוקולי, כרובית ועלים למינהם, כמו פטרוזיליה) וקצת פחות לגבי אלה שגדלים בתוכה (בטטה והמומלצים גזר, צנון או צנונית ובצל). לגבי פירות, אני "מזייפת" עם פירות שיש להם קליפה, כמו פירות הדר ורימונים, אבל לא עם תפוחים או אפרסמונים או תותים (שהם יותר כמו ירק מבחינת הגידול). והקטע של הדגים מאוד קשה לי. צריך לאכול לפחות פעמיים, מומלץ שלוש -ארבע פעמים, בשבוע דג שבשרו לבן (סול, סלמון, קרפיון, בקלה, פורל, אמנון). אני לא מתה על דגים, ואני גם לא יודעת להכין אותם, אז דבקתי בסטייק סלמון שאני אופה בטוסטר עם משרה של לימון, שמן וזית ושום. והקטע של קמח מלא אורגני ואורז מלא די הסתדר. שכנה שלי אופה לי לחם אורגני מלא (עם זיתים זה מדהים, וגם עם בצל זה טעים, זה בלי התוספות קצת תפל) פעמיים בשבוע, ובשאר הפעמים אני משתמשת בלחם מלא אורגני מועשר, שנמכר בכל חנות כמעט. האורז המלא, אחרי שמתרגלים לבשל אותו הרבה יותר ולהוסיף לו גזר, בטטה או כרוב (ברצועות דקות), הוא בסדר. ואת הבורגול אני אמורה לנסות בקרוב (אולי היום?). את הקטע של לא משומר, לא מטוגן, לא מעושן ולא מעובד באופן כלשהו, כבר הפנמתי על אף הקושי העצום (בלי טונה מקופסה?! את זה היה לי קשה לקבל). בכל אופן, כל הזמן הסתובבתי בהרגשה שאין לי מה לאכול, ופתאום בשבוע שעבר קיבלתי במתנה את הספר "טעימים מן הטבע" של מירה אפרתי, ולמרות ההתנגדות הראשונית שהייתה לי אליו, גיליתי בו דברים שנראים לי די טובים. בהתחלה כתובים עקרונות הבישול המקרוביוטי (להפתעתי, לפיהם טיגון לא פסול) ועקרונות אורח החיים המקרוביוטי (העיקרון הראשון מהו? לשיר בכל עת ומקום. מתאים לי). אז עכשו אני מרגישה שיש לי קצת יותר אפשרויות לאכול. בגלל כל זה יצא לי לאחרונה להגיד לאנשים (והם נרתעו מזה) שאני מרגישה כמו יהודייה שומרת כשרות בעולם של גויים. כמעט הכל אסור לי לאכול, אני לא יכולה לאכול במסעדות ובאירועים ובערבי תרבות אצלנו ביישוב, וכשאנחנו הולכים להתארח, אני מביאה את האוכל שלי איתי. יותר מזה, בבית לפעמים אנחנו מכינים שלושה סוגים שונים של אוכל (לחיים, ליודפת ולי), שלא להזכיר את העוגות המיחודות שמכינים לי, שיוצאות הרבה יותר יקרות והרבה פחות טעימות מעוגות רגילות. אז בהצלחה למי שבוחרת לעזור לגוף להילחם בסרטן גם על ידי תזונה מתאימה, ולי אני מאחלת להתרגל לזה, ושזה יהיה חלק טבעי מחיי. וכשרוצים משהו מתוק? אפשר לקחת תפוח או... נשיקה. ענת
היי ענתי את זוכרת שניפגשנו בקניון עזריאלי את אני ורונית ואני הייתי זו שהדגישה את חשיבות התזונה ובערך הדברים אותם את אומרת היום!!! אז ככה... הזנחתי את הנושא כי זה דורש התמסרות אז מפעם לפעם אני ככה אוכלת חתיכת ברוקולי ובטוחה שזה המרפא אבל זה לא מספיק! שיכנעת אותי לחזור לתזונה הנכונה מרגע זה ואילך. לגבי בעית הדגים : יודעת לעשות חריימה מסלמון ? אם לא יש לי מתכון מנצח ממש אשכנזים ספרדים בולגרים מה שתרצי זה הולך יופיו לדעתי אפילו בריא לאכול עדשים אורז מלא כוסמת אורז אדום חיטה אני מבשלת הכל יחד עם מלא ירקות ומלא תבלינים של ירקות כורכום בריא לנו כומין כל הפטרוזיליות והכוסברותהיבשות למינהן וכל יום צלחת טובה כזאת עם סלט ליד - זה לא רע הבעיה שלי שהתמכרתי לאנונה פרי גן עדן מלא סוכר איך יוצאים מזה?..... שלך ריקי
איך אפשר לעמוד בפני אנונה? מצדיעה לכן על התזונה. רונית
האם מותר לחולות סרטן, תפוחים, אפרסמונים,ענבים, צימוקים, מנדרינות,קפה, וממתיקי סוכרזית במקום סוכר?
למן ולאשתו, היי פירות טריים זה טוב. למען האמת, לפי קורנליה (התזונאית של סנט ג'ורג'), את הסוכר שלנו אנחנו צריכים לקבל מפירות, וברמה פחותה יותר מפירות יבשים שיובשו באמצעים טבעיים (הרבה מיובשים באמצעים כימיים, לשים לב כשקונים). לכן פירות זה טוב, בתנאי שאוכלים ביום יותר ירקות מפירות. לגבי ממתיקים כימיים, כמו סוכרזית ואספרטיים - אסור לנו להכניס אותם לפה, עדיף כבר סוכר. לכן מזון לסכרתיים לא טוב לנו. קפה אני כבר לא שותה, אחרי שהייתי שותה שבע-שמונה כוסות ביום, אבל קורנליה אומרת שפעם אחת ביום מותר, אם זה מה שעושה לבנאדם טוב. בכל אופן, יש תחליף קפה, ציקוריה קוראים לזה. אני לא ניסיתי. ריקי, היי כמו שאני זוכרת, את לא בדיוק שמנה, אז תתענגי לך על האנונה, ותצרפי לי כאן בבקשה את המתכון של חריימה סלמון. נשמע קצת משני עולמות שונים. חריימה זה מאמא שלי הצפון אפריקאית, וסלמון זה מהצפונים של הים הצפוני. אני אשמח לנסות את זה. ביי, ענת
הי, אני סיימתי את הטיפולים (כימו) והניתוחים וכיום מטופלת הורמונאלית בלבד. אני לא ממש מצליחה להתחבר לכל ה"רפואה" הטבעית הזו ונראה לי (סתם מחשבות שלי) שאם זה לא מגיע אם אמונה אמיתית מבפנים זה לא ממש "עובד". אני יכולה לקבל דברים מדעיים (כמו למשל סוכר וצמיחה של גרורות) אבל הכל במינון הנכון ובלי הגזמה לא צריך להספיק ? לא מספיק סבלנו שעכשיו גם לאכול "כמו שצריך" אי אפשר? הייתה תקופה שהתחלתי לעשות מדיטציה ויוגה - אבל גם זה עם הזמן (בייחוד שנראה לך שאתה בריא - נו טוב כמה אפשר להתעסק עם סרטן) הולך ונעלם. לא נראה לכם שמספיק ככה להרגיש טוב ? לאהוב ? לאכול ? לישון ? לטייל ? אתן באמת חושבות שנגזר עלינו חיי "נזירות" ? אני לא מתכוונת לפסול דרך כל שהיא הכל שריר ותקין כל עוד הוא בה מרצון. אבל לא יודעת משום מה אני לא מצליחה להחליט מה יותר טוב בשבילי - לחזור ל"פעם" שהיה טוב או באמת לשנות את הכל על מנת "להפחית" את הסיכונים לעתיד. מה עכשיו הכל ימדד לפי הקריטריון האם זה "בטוח" בשבילי ? הרי כלום לא בטוח. בינתיים עד שאחליט אני אוכלת רגיל (משתדלת לא סויה), מתבשמת רגיל (דיאודוראנט) וחופפת רגיל (אפרופו הממצאים על השמפו) ומקווה מאוד לטוב שיהיה בהצלחה לכולנו, והרבה בריאות
הייתי אומר שנושא סוכר סוייה וחלב אולי... הוא מהותי ולפי כל מה ששומעים פה נשים חולות רצוי להימנע , מעבר לזה אין לדיונים מסוג זה סוף, בסופו של דבר נראה אנשים שמנים מעשנים ואוכלי מתוק וכל מיני מרעי בישין בריאים, לעומת זאת רזים ששמר על גופם ונפשם,חולים. אין חוקיות. הרבה בריאות.
למהרהרת, שלום לי כיום אין מותרות "לזייף", הסרטן שלי יצא אל מחוץ לשד, מצב שלדעת רוב מכריע של הרופאים מוביל בבטחה אל מוות קרוב. הייתי שמחה לדעת אז כשהתגלה לי הסרטן ובמהלך הטיפולים ובתקופה שהייתי "נקייה" את מה שאני יודעת עכשו בתחום התזונה. מה שאני יודעת זה שהאונקולוגית שלי בתשובה לשאלה, ענתה: "אל תשני את התזונה שלך". למה היא אמרה את זה? זאת חידה בעיניי. אין באוכל אורגני שום קטע של רפואה טבעית. תחשבי פשוט אם בא לך שלגוף שלך, שיש לו כבר היסטוריה של בגידה בך, יוכנסו חומרי הדברה (שבארץ מגדלי ירקות חאפרים מסוגלים לרסס גם יום לפני הקטיפה, כדי שהירקות יהיו "נקיים" מחרקים), הורמונים (שמוזרקים לעופות ולבקר) ועוד כל מיני רעלים שלא בא לי אפילו לחשוב עליהם. אני, למשל, די הקפדתי על אכילה טובה בלי אוכל מעובד, ובגלל שהייתה לי בעיה של חוסר ברזל, הייתי אוכלת מיד מתחילת העונה עד סופה ארבעה-חמישה ארטישוקים ביום, ככה במשך שנים, אולי 18, ולא מזמן יצא לי לדבר עם חקלאי שאמר לי שארטישוק הוא אחד הירקות המרוססים ביותר. אני לא אכחיש שעלה במוחי הרעיון שאולי הצטברות הרעל היומיומי הזה דרבנה את הסרטן אצלי. אני לא אומרת שבמצבך את צריכה ללכת על רפואה מונעת פנאטית, אבל כדאי לך להיות מודעת ולצנזר את הדברים הבעייתיים יותר. חוץ מזה לאיזה "פעם" את רוצה לחזור, הרי אז, "פעם", התחיל לך הסרטן. הלוואי שתהיי בריאה תמיד. ענת
עד אתמול בערב אכלתי הכל מכל ואפילו זללתי קצת יותר מידי הדבר היחידי שאמרו לי בקליניקה של הסרטן לא לאכול היה טופו אבל אתמול בערב בעלי הפנה את תשומת ליבי לגבשושית שמופיעה אצלי מתחת לעורף ואני פשוט נשארתי המומה ומפוחדת למראה המכוער כניראה שזה פשוט שומן ומפה זהו זה אני מתחילה לשמור ולהזהר אכלתי סופגניות בחנוכה ולאטקס ומה לא הכל מכל כי אמרתי לעצמי שאתחיל דיאטה רק אחרי ניתוח השיחזור שיתקיים בעוד כמה חודשים אצלי הטיפולים קודמים לניתוח אבל מראה הגבשושית ועצם העובדה שהעליתי כל כך בקלות איזה עשרה קילוגרמים פשוט גרמו לי לעצור את ההתנפלות היומיומית שלי על אוכל על כל סוגיו ולהתחיל לברר קצת ולשמור על דיאטה! אם במקרה למישהו יש מושג או נסיון דומה בנוגע לגבשושית שמופיעה מתחת לעורף אשמח לשמוע בתודה מראש
פתרון לבעית המתוק,יש צמח ששמו סטיביה,אפשר לקנות במשתלה ולשים את העלה בכוס התה אך אני קונה בחנות טבע תמצית סטיוויה מרוכזת ext.steviaומוסיפה טיפות לפי הנדרש במאכל או משקה.