גנגליון

דיון מתוך פורום  כירורגיה

06/08/2000 | 10:27 | מאת: ירון שגב

לפני כשנה פניתי לכירורג כשגיליתי גוש סימטרי ועגול בחיבור בין פנים כף ידי הימנית לבין הזרוע. אבחנת הרופא היתה כי מדובר בגנגליון. על פי דבריו הבנתי כי התופעה שכיחה ואינה מסוכנת שכן אין מדובר בגידול. לרוב,עפ"י דבריו,הדבר חולף מעצמו ואם לא אז רצוי להסירו. לאחר שקראתי על התופעה התברר לי שהדעות חלוקות בנושא ההסרה. כעת,שנה לאחר מכן,הגוש עדיין קיים באזור אך גודלו לא השתנה וצבעו כצבע העור. ראוי לציין כי אין הדבר משפיע כלל על תנועת היד ואין כלל כאבים באזור. שאלתי היא: מהו גנגליון,ממה הוא נגרם ומהן ההשלכות על הסרתו? מה ראוי לדעתכם לעשות בנידון? אודה לכם אם תרחיבו בתשובתכם.

06/08/2000 | 18:30 | מאת: ד"ר ישראלית

שלום ירון בעיתך אינה בתחום הכירורגיה אלא בתחום האורטופדיה - של היד. גנגליון הוא גידול ציסטי שפיר של עטיפת הגידים באזור כף היד. לרוב אינו נעלם בעצמו אלא יש להסירו בניתוח קטן הנעשה בהרדמה מקומית, כאן מתחילה הבעייתיות. באורטופדיה התפתח בעשרים השנים האחרונות תת מקצוע שנקרא אורטופדיה או כירורגיה של הגפה העליונה. בכל ארצות העולם המערבי זהו מקצוע מוכר וייחודי. בארץ עקב מיעוט מקרים ומשאבים המקצוע לא קיים בכל בית חולים. אנשים שאינם מומחים בכף יד עלולים לגרום נזקים קשים... ממליץ כי תאתר מומחה כזה, ותתיעץ עימו. יש מחלקות לכף יד בבי"ח בלינסון, תה"ש וקפלן שאני יודע כי הן טובות. דר' ויזר

מנהל פורום כירורגיה