אבנים בכיס המרה

דיון מתוך פורום  כירורגיה

29/07/2000 | 23:38 | מאת: סער

נקבע לי תור לניתוח לכריתת כיס המרה בשבוע הקרוב כיוון שלטענת הרופאים אבנים קטנות יכולות לנדוד לכבד ולגרום לצהבת וסתימות מצד שני אינני משוכנע שכדאי לי לבצע את הניתוח כיוון שאולי האבנים רק מעידים על כך שאני אוכל יותר מדי שומנים לא שותה מספיק ולא אוכל מספיק סיבים ואים יוציאו לי את הכיס מרה אני אחזור לאכול לא נכון ואפגע באיברים אחרים ח"ו. כשאני אוכל מעט שומנים אינני חש בכאבים לאחר שאובחנו האבנים ירדתי במשקל בעקבות דיאטת שומנים ואני מרגיש מצויין ורזה אודה לכם על תשובה האם הניתוח הכרחי והיכן ניתן לקבל חומר בנושא (באינטרנט וכו.) תודה.

30/07/2000 | 19:08 | מאת: ד"ר ישראלית

שלום סער נגעת בשאלתך במספר נקודות מעניינות. ראשית העובדה כי אתה אוכל שומנים או לא, אינה מעידה על הווצרות אבנים. המנגנון לכך אינו ברור אך ידוע כי שילוב של חוסר איזון בין מלחי המרה - תוצרי פירוק של הכבד, זיהום חידקי, השמנה כולם יחד מביאים להווצרות אבני כיס מרה - חצצת המרירה. ברגע שהאבנים נוצרו כיס המרה נחשב חולה, תפקודו ירוד, וניתן להסתדר בלעדיו. אם האבנים גורמות לסימפטומים כגון כאבים יש לנתח, אין לאחר ניתוח פגיעה בשום איבר, הכבד ממשיך לייצר מרה ולהפריש אותה למערכת העיכול דרך צינורות המרה. לרוב חולים אשר סובלים לפני הניתוח ונימנעים מאכילה לאחר הניתוח חשים טוב ועולים במשקל. ולכן תמשיך להקפיד על אוכל מאוזן גם לאחר ניתוח וכך תשמור על בריאות טובה. גם ללא אכילת שומנים יכולים להופיע כאבים ודלקת של כיס המרה. נכון - אבנים קטנות יכולות להכנס לצינור מרה המנקז את הכבד לגרום לחסימה וצהבת. מאחל לך בהצלחה דר' ויזר

מנהל פורום כירורגיה