הנקה ומוצקים

דיון מתוך פורום  הנקה

02/03/2010 | 18:01 | מאת: אפרת

שלום, בתי בת 5 חודשים יונקת מלא. אני מעוניינת להניק אותה לפחות עד גיל שנה. מתי לדעתך כדאי להתחיל עם טעימות ומוצקים? (אמרו לי בטיפת חלב להתחיל טעימות.)

לקריאה נוספת והעמקה
06/03/2010 | 09:34 | מאת: נירית אוליבקוביץ

שלום אפרת ההנחיה החדשה של משרד הבריאות מאפשרת בגיל זה להתחיל עם טעימות . עם מוצקים ממש ההתי מתחילה רק בגיל 6 חודשים . לפני שמתחילים עם הטעימות חייבים לבדוק ( מעתיקה לך מתוך ההנחיות של משרד הבריאות ) שקיימים מספר תנאים מוטוריים ותחושתיים המראים על מוכנות התינוק לשינויי מרקם המזון (ממרקם נוזלי למרקם מחיתי ולמוצקים) והם: *שליטה טובה בראש ובגו, התומכים במיומנויות האכילה. *קואורדינציה/מיומנות בליעה שתמנע שיאוף ( aspiration ) *גרויי פה (ידי התינוק וצעצועים) - הכנה בסיסית. *העלמות רפלקס דחיקת הלשון (רפלקס בו הלשון דוחפת כל חפץ שממוקם בין השפתיים)- בסביבות גיל 4-5 חודשים. החשיפה לטעימות מזון בתקופה זו תעשה בכמויות קטנות. קיימים מספר מזונות שמומלץ לדחות את הכנסתם לתפריט התינוק, לפי הפירוט הבא: חלב פרה או חלב ממקור בעל חיים אחר כמקור שתייה עקרי– מגיל שנה. מוצרי חלב ניגר (לבן, אשל, יוגורט, מעדני חלב, ריויון ועוד) וגבינות –מתום החודש התשיעי לחיי התינוק. דבש –מגיל שנה. בתקופת המעבר למזונות מוצקים, חשוב שהתינוק ימשיך לינוק ובמקביל ייחשף לכמויות קטנות של מזונות (1-2 כפיות קטנות) עד פעמיים ביממה, טיפה על קצה הלשון ללא מגע כפית ( לצורך חשיפה). מטרת הטעימות לאפשר לתינוק חשיפה והיכרות עם מגוון סוגי מזון, ולא להחליף ארוחה של חלב אם. מומלץ להתחיל במזונות עשירים ומועשרים בברזל. מזונות כמו: בשר בקר, הודו ועוף, דגים, קטניות, "דגניים לתינוקות" מועשרים בברזל, ירקות ופירות מומלצים כמאכלים ראשונים. השימוש במאכלים יחידים מקל על מציאת הסיבה לתגובה של אי סבילות למזון, אם תתרחש. בנוסף, קיימת חשיבות להפרדה בין המאכלים על מנת להרגיל את התינוק לטעמים ומרקמים שונים. בהצלחה נירית אוליבקוביץ יועצת הנקה מוסמכת IBCLC

מנהלי פורום הנקה