מעל גיל שנה
דיון מתוך פורום הנקה
שלום, האם יש ערך/חשיבות מבחינת בריאות לתינוק בהנקה מעל גיל שנה או שמא הדבר נועד לקשר וכו'?
שלום חנה אני רוצה להעתיק לכאן דברים מתוך מאמר שפורסם בעיתונות ב 12.09.05 ודן בהרכבו התזונתי של חלב אם בקרב אמהות שמניקות פעוטות בני שנה עד שלוש. "מחקר חדש שערך ד"ר מנדל ביחד עם ד"ר רונית לובצקי בחן את הרכבו התזונתי של חלב אם בקרב אמהות שמניקות פעוטות בני שנה עד שלוש. המחקר הראשון מסוגו פורסם ב-Journal of pediatrics והוא אחד המחקרים הראשונים שבחנו את הרכב החלב של "מניקות לטווח ארוך". המחקר קובע כי הערך התזונתי של חלב אם בהנקה ממושכת (מעל שנה) עשיר יותר מערכו של חלב אם בהנקה קצרה. תוצאות המחקר מצאו אחוזי שומן גבוהים יותר בחלב של אמהות, אשר הניקו תקופה ממושכת (בממוצע עד 11% שומן) , בהשוואה לאחוז שומן נמוך יותר (7.4% בממוצע) בקרב נשים, שהניקו תקופה קצרה יותר. הערך המקסימלי של שומן שנמצא בקרב המיניקות הוותיקות הגיע עד ל-28% שומן. יתרה מכך, היקף הקלוריות בחלב של אם המניקה תקופה ארוכה היה גבוה משמעותית מזה שבקבוצת המניקות ה"צעירות". 880 קלוריות בממוצע לליטר חלב בקבוצת ההנקה הממושכת, לעומת ממוצע של 741 קלוריות בקבוצת ההנקה הקצרה. לשם השוואה בכמות זהה של תחליף חלב ישנן 670 קלוריות בלבד. "זהו מחקר מדעי-אקדמי ראשון שבדק מהו ערכו התזונתי של חלב אם בהנקה ממושכת", אומר ד"ר מנדל. "תוצאות המחקר תומכות בעובדה שלחלב אם בהנקה ממושכת יש ערך קלורי גבוה וחשיבות תזונתית לא מבוטלת בתזונת התינוק שמעל גיל שנה, בניגוד לדיעה הרווחת בקרב רופאי ילדים". מה גורם לחלב האם להיות מועשר עם הגיל? ידוע שהרכב חלב האם משתנה לאור התפתחות התינוק, אולם מעל גיל שנה מורכבת תזונת התינוק מתפריט עשיר נוסף על חלב האם. "אנחנו לא יודעים בדיוק מה המנגנון הביולוגי שעומד מאחורי הנתונים, אבל כנראה שבגיל מבוגר יותר אם התינוק כבר יונק הוא זקוק לחלב מרוכז עם הרבה מאד אנרגיה". אני מקווה שזה ענה על שאלתך . נירית