מה דעתכם על כלבי נחיה?

דיון מתוך פורום  תמיכה וסיוע לסובלים ממחלות ופציעות קשות

23/11/2007 | 00:23 | מאת: יערה

מישהו יודע משהו בנושא?

23/11/2007 | 09:57 | מאת: מירון

אימון כלבי נחייה בצורה מסודרת החל במהלך מלחמת העולם הראשונה בגרמניה, בארצות הברית נפתח בית הספר הראשון לכלבי נחייה ב1929 בניו ג'רזי, ושנתיים לאחר מכן נפתח מרכז דומה בבריטניה. האנקדוטה מספרת על רופא בגרמניה שלאחר מלחמת העולם הראשונה, אשר טייל עם חייל פצוע שהתעוור בגן בית החולים. לפתע הרופא נקרא בדחיפות פנימה והוא השאיר את החייל ישוב על ספסל יחד עם כלבו של הרופא. לאחר זמן מה החל לרדת גשם והרופא נזכר בחייל היושב בגן. כאשר הגיע הרופא לגן נוכח לראות שכלבו הוביל את החייל פנימה. הרעיון שהבזיק בראשו של הרופא הביא להקמת בתי ספר לאילוף כלבי נחייה, במסגרת הצבא הגרמני בתחילה ואחר כך כגוף אזרחי. את בית הספר הראשון בארץ לכלבי נחייה הקימה ד"ר רודולפינה מנצ'ל בקריית חיים. בית הספר הוקם בזמנו בקריית חיים בשנת 1953. המקום היה פעיל עד לתחילת שנות השבעים אך דעך עם הזדקנותה של ד"ר מנצל. במקביל להקמת בית הספר בקריית חיים קמה עמותת "העיוורים הנעזרים בכלבי נחייה" שהפכה לגוף המייצג את הצרכים של חבריו ומאגד אותם יחד. העמותה פעילה עד היום. לאחר סגירת בית הספר בקריית חיים החלו עיוורים לנסוע לבתי ספר בחו"ל. בשל הצורך לנסוע לחו"ל (לרוב לארה"ב)נמנעה מאנשים רבים הפשרות לקבל כלב נחיה, על רקע העדר תקציב, העדר שפה, בריאות לא תקינה. מצב זה תוקן בתחילת שנות התשעים עם הקמת בתי הספר בארץ. [עריכה] שלבי גידול ואילוף בשלב הראשון (בשבוע השמיני עד העשירי) הכלבים נמסרים למשפחה אומנת וחמה שדואגת לכל מחסורם וגם לחינוך הבסיסי של הכלב, בשיתוף פעולה עם המרכז. בשלב השני (בגיל שנה) לאחר מבדקים של כשבועיים הכלבים המתאימים להיות כלבי נחייה, עוברים אילוף מיוחד שנמשך כחמישה חודשים. אילוף שמטרתו ללמדם את נחיית העיוור ברוב המצבים. במסגרת האילוף הם מאולפים ללכת בקוים ישרים, לעצור בשפת המדרכה, לעקוף מכשולים, לעבור כביש בצורה בטוחה, ואף לא ללכת מתחת לעצמים שגבוהים מהם אך עלולים לפגוע באדם. לאחר שמסתיים שלב האילוף, ולאחר תהליך של חונכות והיכרות בתנאי פנימיה בין העיוור לכלבו שנמשך חודש, הם נמסרים לידיו, והופכים בעצם להיות ידידו הטוב ביותר, שאחראי במידה רבה לשלומו וביטחונו. כלב נחייה יכול לשאת בתפקידו בממוצע 7 שנים, אך יש גם כאלו שמחזיקים מעמד עד גיל 12. בארץ מתוך אוכלוסייה של כ26000 עיוורים ע"פ חוק (המספר כולל אנשים בעלי שרידי ראיה מסויימים) רק כ-200 נעזרים בכלב נחייה. את כל העלות של אילוף וגידול כלב הנחייה מממן המרכז לכלבי נחייה, הנתמך על ידי הממשלה, כך שהעיוור מקבל את הכלב בחינם. כלב נחייה עובד בממוצע כשבע שנים. מעניין שכלב הנחייה כאמצעי ניידות הקדים את מקל הנחיה בכעשרים שנה. עבודה עם כלבי נחייה החלה בעקבות מלחמת העולם הראשונה בעוד שטכניקות עבודה עם מקל נחייה פותחו לאחר מלחמת העולם השנייה. גם המקל וגם הכלב שימשו עיוורים כבר מאות שנים לפני כן, אך היוזמה ואופן השימוש היו של לקויי הראיה. [עריכה] החוק החוק בישראל מאפשר לנעזר בכלב הנחייה גישה חופשית למקומות ציבוריים. החוק אוסר על אפליית אדם הנעזר בכלב נחייה בכל צורה שהיא. אדם הנעזר בכלב נחיה בתחבורה ציבורית פטור מתשלום עבורו והכלב אינו מחוייב במחסום לפה (להבדיל מכלבים אחרים). אתר ויקפידה.

23/11/2007 | 12:14 | מאת: יערה

יצא לך פעם להיתקל מקרוב בעיוור וכלבו? איך הרגשת? הסתייגת? למרות שאני שומעת המון אנשים שמאוד מתלהבים ואוהבים את הכלבים האלה כי הם החונכים וחמודים...

מנהלי פורום תמיכה וסיוע לסובלים ממחלות ופציעות קשות