חשיפה רבה לקרינה מציוד רפואי
דיון מתוך פורום מכשור רפואי
שלום הנני בן 31 ב 7 השנים האחרונות עקב כאבי בטן, ראש ובעיקר פרקים ועמוד שדרה ביצעתי מגוון עצום של בדיקות הדמיה. בבדיקות הרבות שבוצעו לא נמצא משהו מהותי מאוד ואובחן לי לפני שנה פיברומיאלגיה. בשנה האחרונה הלכתי לפסיכולוג קוגנטיבי ויצאתי מהחרדה המתמדת לבריאות שלוותה למצבי. אני חוזר לפעילות לאט לאט ולהנאות חיים למרות שעדיין סובל מכאבים פה ושם. אבל אני כבר לא מפוחד מהבריאות כמו בעבר וכעת נמנע מבדיקות כבר שנה. ובכל זאת סוגיה אחת מפחידה אותי קצת. במהלך השנים הללו עשיתי בדיקות רבות עם קרינה רבה. להלן היקף הבדיקות שביצעתי ב 8 שנים ( ספרתי ): 5 בדיקות סיטי ( 2 בטן, 2 צוואר, 1 מוח ) 3 MRI 16 אולטרא סאונד 3 צילומי קיבה פסאג' עם בריום 6 מיפוי עצמות! 54 צילומים ( כמובן שבכל "צילום" יש כמה צילומים. למשל צילום צוואר מכיל 2 צילומים כך שסה"כ יש לי כ 100 ! דפי צילום בפועל ). האם ייתכן והיקף הבדיקות העצום גרם לי נזק משמעותי בגוף? יש דרך לבדוק זאת? האם הסבירות שלי לחלות בסרטן עלתה משמעותית ואני צריך להיות באיזה שהוא מעקב? האם מעתה במידה ואצטרך לעשות בדיקת צילום או הדמיה עליי להמנע? מה דעתך? תודה רבה רבה!
לאייל . MRI אולטרא סאונד לפי הידוע אין בהם סכנה מיפוי עצמות יש בזה קרינה אבל ממש זניחה יחסית לשאר הבדיקות- אין לזה משקל מבחינת חשיפה לקרינה תמיד יש לתת מחשבה - גם לעתיד - האם התועלת בבדיקת רנטגן עולה על הנזק שבקרינה . הנזק בקרינה הינו סטטיסטי - תלוי בכמות הקרינה המצטברת עם השנים , בגיל בה יש חשיפה ( למשל אין לבצע קרינה לעוברים אלה לפי אישור מיוחד של רופא) ככל שהגיל נמוך הסיכון לחשיפה גדל
זאב שלום אנו משערים שבבדיקות ב-MRI ואולטרא-סאונד אין בהן סכנה. אולם יש לציין שלא קיים מספיק שנות נסיון ומחקרים בנושאים אלו. לעומת זאת קרינת X-RAY נמצאת בשימוש הרפואה מעל 100 שנה. הצטבר מספיק נסיון ונעשו מספיק מחקרים כדי לדעת מהו הנזק שנגרם לנבדק כתוצאה מקירנה זו, וכיצד להגן עליו. מכשירי הרנטגן כיום פולטים הרבה פחות קרינה מאשר לפני 40 או 50 שנה, והנבדק חשוף פחות לקרינה. לא פגשתי באנשים המודאגים לטוס לחו"ל, כאשר 30 דקות טיסה בגובה 30.000 רגל הם סופגים קרינה קוסמית שהיא שוות ערך לצילום פנורמי לשינים, (0.002mSv) כלומר ב-3 שעות טיסה לאירופה סופגים קרינה שוות ערך ל-6 צילומי פנורמה. אם זאת אני מציע לאייל לפנות למשרד הבריאות למחלקה לפיקוח על הקרינה טל' 03-5352071 בראשותו של אבי קרבל-אל ולציין באיזה מכונים עבר את הבדיקות ולקבל תשובות ברורות בנושא.