מורטון נוירומה

דיון מתוך פורום  אורתופדיה

01/08/2002 | 23:29 | מאת: רוני

שלום רב, לאחר שנים של דחיות וסבל, ומעל חצי שנה של ניסיון טיפול בכאבים בכפות הרגליים באמצעות מדרסים, אובחנו אצלי לאחרונה נוירומות של מורטון בשתי כפות הרגליים - קטנה בכף הרגל הימנית, ומשמעותית ביותר בכף הרגל השמאלית. הרופא שעמו נועצתי המליץ על ניתוח בכף רגל שמאל, ועל המתנה למצב דומה (ובלתי נסבל ,כרגע) בכף רגל ימין לפני טיפול כלשהו. משמעות הדבר - שאצטרך להמשיך להשתמש במדרסים (משום שבלעדיהם, נגרם כאב עז בכף רגל ימין - בשמאלית אין כבר משמעות למדרסים, הכאבים איומים כך או אחרת). בחיפוש שערכתי ברשת האינטרנט מצאתי, שבעשר השנים האחרונות נערכו ניסיונות לטיפול חליפי בנוירומות מסוג זה, באמצעות זריקות של אלכוהול מדולל. האם הטיפול מוכר לך? האם ידוע לך מה סוג האלכוהול שבשימוש? (שאלה של הרופא שלי). האם ידוע לך אם הטיפול הזה נהוג בארץ והיכן? האם אחוזי ההצלחה שנמצאו על הרשת (במחקר אחד, תשעים אחוזי הצלחה, בסקירה אחרת, בין 68% ל 80% של הצלחה) אכן משוחזרים בארץ, או בכלל? האם יש טעם לנסות לטפל בנוירומה שגודלה, לפי מדידה באולטרסאונד, 1.7*8, בדרך שאיננה ניתוח? האם יש טעם לטפל באופן הזה בנוירומה הקטנה יותר? בנוסף, לעניין הניתוח - אמר לי הרופא, שבמקרים רבים לאחר שמוסרת הנוירומה המקורית, צומחת מהעצב נוירומה אחרת (סטאמפ נוירומה, אם הבנתי נכון את המינוח - נוירומה של גזע העצב?), שאופיה שונה. האם ידוע לך באילו אחוזים קורה הדבר? הרופא שלי הסביר, שבמקרה כזה, נידרש ניתוח נוסף, שמבוצע מצידה התחתון של הרגל, וממה שקראתי עולה - שבניתוח כזה, מהצד התחתון, קיימות "תופעות לואי" שמשמען, בין השאר, אובדן היציבות. כמו כן אני מבינה, שלאחר ניתוח כזה נדרש שימוש בקביים למשך כשלושה שבועות. אני מוטרדת מאד מהאפשרות הזו, ואינני מבינה לחלוטין באיזו מידה היא רלבנטית למצבי. ושאלה נוספת - האם ניתן לטפל בדרך כלשהי בכאבים האיומים בזמן ההמתנה לטיפול ההתערבותי? כרגע הכאבים מעירים אותי משנתי בלילה (בלילות קשים, כל חצי שעה בערך. יותר קל לגדל תינוק). משכחי כאבים ש"מעבר לדלפק" אינם עוזרים כלל, והייתי רוצה לדעת אם יש דרך איזשהי להקל את תקופת המעבר (גם זה שיקול בהחלטה אם לנסות טיפול באלכוהול, שמשכו כשבעה שבועות, זמן לא קצר, במונחים של חוסר שינה). אני מקווה שלא הגזמתי ברמת הפירוט, זו רמת ההתעסקות שלי בנושא כרגע, ומודה לך מאד אם קראת עד כאן - וודאי אם תשיב לי. רוני

בחיפוש בספרות הרפואית הפורמלית (בניגוד לשפע של כתבים לא פורמליים הנכתבים באינטרנט) מצאתי כי מאז 1969 פורסמו שתי עבודות בג'ורנלים רפואיים המציגים טיפול על ידי הזרקת כהל (האחד בריכוז של 4% והשני בריכוז של 30% ) . הטיפול כולל סדרת זריקות (עד 8) מידי מספר ימים. החומר בשימוש הן לפי עבודותאלו והן לפי עדותם של פודיאטרים הנו אותה תמיסת כהל4% המשמשמת לסתימת ורידים אצל הסובלים מדליות ורידיות . שיעור ההצלחה המתואר בשני המאמרים הנו מרשים למדי (מעל 80% ) . לא ידוע לי על שימוש בשיטה זאת בארץ - אבל השיטה חביבה בעיקר על הפודיאטרים ולכן עליך לשאול אצלם. הטענה כי יש כיחות גבוהה של נוירומה חוזרת (בעצם זה לא נכון שכן הבעיה הראשונית אינה נוירומה אלא התעבות של העצב, נוירומה של גדם היא נוירומה אמיתית. ) אינה נכוה זה קורה בסביבות 7% מן המקרים. אי יציבות מחמת חיתוך של הקישור שבין ראשי המשט יקרה בעית ביצוע חתך מן הצד הגבי ולא כפי שאת טוענת מן הצד הכפי.הסיבה לכך היא פשוטה הנוירומה נמצאית נמוך יותר מן הקישור . בכל מקרה זה לא ממש בעיה שכן חשיפה של הנוירומה אפשרית גם בלי לחתוך את הקישור. טיפול בזריקות של הרדמה מקומית עם סטרואידים יכול להביא להקלה ממושכת בכאב ( אימי ואשתי חזרו להאמין באורתופדיה בזכות טיפול זה.) נ.ב אם יש לך מאמרים נוספים על שיטת ההזרקה באלכוהול לבד מאלו המצויים באמצעות חיפוש בMEDLINE אשמח לראותם.

מנהל פורום אורתופדיה