הסבר לבדיקות

דיון מתוך פורום  אורתופדיה

24/07/2002 | 20:32 | מאת: יהודה

שלום ד"ר לב-אל, אני בן 44. לפני שנה הרמתי משא כבד וחשתי בגבי. המצב החמיר, עד שלאחר שבוע הייתי ללא כל אפשרות תנועה. במשך כחדשיים הייתי בטיפול רפואי עם משככי כאבים (PERCOSET , OPTALGIN) וטיפול ב- ETOPAN, TENS ופיסיותרפיה. ממצאים בצילום משבוע אחרי הארוע: זיזים ב- L3, L4, L5. ממצאים ב-CT כחודש מאוחר יותר: פענוח של רנטגנולוג: תקין. פענוח של אורטופד: בלט בL5- . לאחר 10 חודשים ממצאים ב-MRI : DEG DECREASED 3/4 4/5 DISC T2 SIGNAL & HEIGHT IS SEEN WITH MILD ASSOCIATED DEG ENDPLATE CHANGE & MILD 4/5 DISC BULGE. נכון להיום: מצב טוב יותר, מתהלך עם כאבים בגב ורגל ימין, ממשיך באותו טיפול פרט למשככי כאבים. מה משמעות תוצאות ה-MRI? האם ממצאי צילום CT ו-MRI הם חד משמעיים, או שהם נתונים לפרשנות שונה של ידי רופאים שונים? האם זמן ההחלמה (לא סופי) הגיוני? האם ממליץ על טיפול אחר/נוסף? תודה רבה על העזרה וההארה. יהודה

ראשית לצורך ההשכלה. בכ 50% מאנשים שאינם סובלים מכאב גב תחתון מוצאים בבדיקת מ.ר.י בלט שלדיסקה בין חוליתית .בכ 30% מוצאים פריצה של דיסקה בין חולייתית ( וכאמור מדובר באנשים שלא ידעו כאב גב ) . המונחים בלט פריצה הרנייציה הנם כולם יצירי דמיונם הקודח של הרנטגנולוגים ואין הם מתארים אלא צללים שאנו רואים בבדיקות הדימות השונות. האמת, אומר הפתגם, היא בעיני המסתכל ומכאן שפרשנות שונה לממצאי דימות אינה רק אפשרית היא הכרחית. לאור מה שאמרתי תבין שממצאי המ.ר.י והט.מ מקבלים משמעות אך ורק במידה שהם משתלבים בתמונה הקלינית. כלומר אם האורתופד הבודק אותך מקבל מהבדיקה הקלינית כי יש לחץ על שרש L5 ובבדיקת דימות מודגם נזק לדיסק עם בלט או פריצה ) באזור האחורי או אחורי צדדי של דיסקה L 4-5 אזי מקבל ממצא זה משמעות . ולבסוף הקונצפט המולך בכיפה כיום לגבי מחלת דיסקה בין חולייתית כגורם לכאב גב וגנשת ( זהו הכאב המפציע לאורך הגף התחתון ) הנו כי סיבת הכאב עפ"ר אינו דווקא השינוי בצורת הדיסקה אלא דליפה של חומרים כימיים מתוך הלשד של הדיסקה דרך דפנותיה הקרועים אל חיישני כאב הנמצאים בקצות עצבים תחושתיים הן בדופן הדיסקה ורקמות שכנות וכמובן שרשי עצבים סמוכים. אשר לזמן החלמה זה יכול לקחת זמן רב והחלמה תוך שנה שנתיים אינה חזון לא נפרץ

מנהל פורום אורתופדיה