שיברי הליכה

דיון מתוך פורום  אורתופדיה

17/12/1999 | 18:05 | מאת: רותי

לאחרונה הנני סובלת מכאבים בכפות הרגליים. לאחר ביקור אצל אורטופד, נאמר לי שכנראה מדובר בתופעה של "שברי הליכה" . הופניתי לעשות מיפוי , נאמר לי שזו בדיקה שנמשכת 4 שעות ובה מזריקים חומר - לצורך איבחון מדוייק של הבעייה . מאחר והנני חוששת מבדיקה זו , ולפני שאעשה אותה ברצוני לשאול : האם ניתן לאבחן במדוייק את סיבת הכאב ולהחליט על המשך טיפול ע"פ בדיקה ידנית בלבד ? האם ניתן להסתפק במקרה זה במדרסים והאם רק רופא אורטופד יוכל לקבוע את סוג המדרסים? מה הם "שברי הליכה" - והאם הבעייה פתירה וכיצד ניתן להימנע מהם בעתיד ? אשמח לקבל תשובה , בתודה , רותי .

רותי שלום, שברי הליכה (Stress fractures) הינם שברים הנובעים מעומס מצטבר על איזור מסוים במערכת השלד. בניגוד לשברים "רגילים" בהם העצם נשברת כתוצאה ממכה או תנועה סיבובית הרי ששברי הליכה קורים לאחר מאמץ ועומס ממושכים על העצם. מכיון שכך, שכיח למצוא את התופעה באנשים המגבירים באופן פתאומי את רמת פעילותם (ספורטאים, טירונים בצבא וכו'). הפיתרון הטוב ביותר לשברי הליכה הוא הורדת רמת הפעילות ונעילת נעליים מרופדות היטב או עם מדרסים רכים (מעין בולם זעזועים). אם ישנו צורך בהמשך להגביר את רמת הפעילות ניתן לעשות זאת באופן הדרגתי. בנשים קיים קשר בין היעדר או אי סדירות המחזור החודשי ושברי הליכה. אם זהו המצב יש להתייעץ גם עם רופא נשים. בדיקה ידנית בלבד לרוב איננה מאפשרת להגיע לאבחנה. לפעמים ניתן לראות שברי הליכה בצילום הרנטגן אולם לעיתים קרובות נדרש גם מיפוי עצמות. בדיקה זו איננה מסוכנת וכרוכה בהזרקת כמות קטנה של חומר רדיואקטיבי וצילום של האיזור ה"חשוד" מספר שעות מאוחר יותר. אי הנוחות והחשיפה לקרינה הינן מינימליות ואין צורך לשהות בתוך המכשיר במשך ארבע שעות. אם אכן קיים חשד שאת סובלת משברי הליכה את יכולה פשוט לנסות את הטיפול כאמור לעיל או לעבור את הבדיקה ולאמת את האבחנה בצורה זו.

21/04/2000 | 10:14 | מאת: שי

לפני כחודש נפגעתי ברגלי במהלך משחק כדורסל. הרופא אמר לי שיש לי שטף דם פנימי בשריר הירך והברך נפוחה- ולכן נתן לי תרופה ומשחה. לאחר כ-3 שבועות מיום הפציעה, והרגל החלימה, חזרתי לשחק כדורסל. באותו יום שיחקתי הרבה כדורסל. (עד אז לא עשיתי פעילות ספורטיבית). בבוקר שלמחרת התעוררתי עם כאב בעצם מתחת לברך- אם לא נוגעים בזה זה לא כואב אך אם אני עושה פעילות ספורטיבית זה כואב וגם ממשיך אחרי המשחק. בקיצור, כל פעם שאני עומד על הרגל או לוחץ על העצם הזאת זה כואב בעצם. יש להדגיש שלא קיבלתי שום מכה וזה התחיל לכאוב אחר הלילה. האם זהו שבר הליכה? ואם כן מה עושים? להפסיק לשחק ( כואב לי שאני משחק )? תודה שי

מנהל פורום אורתופדיה