גב תפוס

דיון מתוך פורום  אורתופדיה

03/01/2003 | 11:48 | מאת: רפי

שלום ד"ר אסא, אני מראש מתנצל על אריכות דבריי, רק רציתי להבהיר את התמונה. אני בחור בן 28, בריא ובכושר. אני משחק שנים רבות כדורסל "אינטנסיבי" פעם בשבוע עם חברים. במהלך השנים התפתחו אצלי כמה בעיות, חלק ישירות מהכדורסל וחלק בעקיפין (השערה שלי) - נקעים חוזרים באחת הרגליים, כאבי ברכיים וכאבי גב תחתון (בו עסקינן כעת). הגב התחתון שלי לאחרונה כואב לעיתים קרובות, במיוחד לאחר שאני הולך/רץ יותר מכמה דקות. לפני כמה שבועות נתפס לי הגב והשתחרר אחרי יום בערך של מנוחה. הבעיה היא שאתמול קמתי בבוקר עם גב תפוס לחלוטין. בקושי יצאתי מהמיטה. הלכתי עם כאבי תופת לאורתופד של קופ"ח כללית אשר אחרי בדיקה קצרה מאוד וללא תשאול שלח אותי עם ימי מחלה, זריקות וולטרן למשך 10 ימים וכדורי ויוקס. הוא סרב לשלוח אותי לצילום גב ולא הסביר לי מה הבעיה בחוסר סבלנות. גם למחרת (אחרי ששוחחתי עם חברים ומשפחה שכולם שאלו למה לא עשיתי צילום גב) - לא הסכימו לשלוח אותי. שאלותי הן - -לפי מה שסיפרתי, מה אתה חושב יש לי בגב ואיך אני יכול לטפל בזה לעתיד, ע"מ למנוע כאבים והתפסויות ? -האם הכדורים שקיבלתי הכרחיים (רשימת תופעות הלוואי ארוכה מאוד) ? -למה לא נשלחתי לצילום גב והאם הייתי צריך ? אני מאוד מודה לך ומקווה לתשובה מהירה. שבת שלום.

הסיבות השכיחות לכאב גב תחתון אצל בחור בריא בגילך הן א. מחלה נוונית של דיסקוס. ב. מחלה נוונית של המפרקים האחוריים שבין החוליות ( נקראים מפרקים פצטריים ). הנהל המקובל על מרבית האורתופדים הוא כשפונה אלינו בחור כמוך אנו מבצעים בדיקה גופנית מדוקדקת לאחר ראיון שצרי לתת תמונה ברורה על התנהגות הכאב בעיות רפואיות וכו'. בסופה של בדיקה זאת יכול להווצר מושג דיברור מה הבעיה ואין צורך לבצע צילומי רנטגן אלא אם כן אנו מגלים בעתשמיעתהסיפור ובדיקת החולה מה שנקרא דגלים אדומים כלומר ממצא כלשהוא שמעלה חשש שמא מדובר בסיבה אחרת מן הנ"ל. ככלל אין צורך לבצע צילום בששה שבועות ראשונים של הכאב וזאת מן הטעם הפשוט שהסיכוי לראות משהוא חשוב בצילום ( כשאין דגל אדם ) הוא זעיר. אםהכאב נמשך זמן רב עדיף לבצע בדיקת מ.ר.י ולא צילום ולא ט.מ (CT ) אבל כאן יש בעיה כספית . מ.ר.י היא בדיקה יקרה מאד. אין בה קרינה והיא הכי רגישה מכל הבדיקות האחרות אבל היא יקרה. אשר לכדורם שקבלת הם חלק מן הטיפו אך אינם הכרחיים ולעיתים קרובות די ב3 גרם אקמול ליום בכדי להקל את הכאב.

מנהל פורום אורתופדיה