פורום תזונה קלינית
שלום רב, אני מאוד רוצה לרדת במשקל וכל פעם שאני אוכלת משהוא מעט משמין הוא עולה לי ביוקר . עד שחטפתי דלקת חריפה 18000 לויקוציטים - אושפזתי בבית החולים לקבל אנטיביוטיקה לוריד . השאלה שעלי לשאול בקישו ממני לשנות תפריט להוריד אחוזי שומן מאוד קשה לבשל פחות שומן, שאלתי כמה שומן מותר לי ביום בכמויות ברורות כפית למשל , ואיזה תפריט מומלץ לי לאכול. אני מותקפת ברעב לקראת אחה"צ ואז אני אוכלת תמר מג'עול 4 + 10 שקדים , האם שומן של אבוקדו, שקדים , עור של עוף בבישול מזיק ? אשמח לקבל פיתרון או דוגמא לתפריט שבו יש התייחסות לנפילת סוכר דרכ אגב , יש לי מבדיקות דם 120 סוכר .
שלום אילנית, לצערי איני יכולה לתת לך תפריט לדוגמה במסגרת פורום זה. תפריט דל שומן מדגיש הגבלת שומן במוצרי חלב עד 5%, המנעות ממזונות מטוגנים. בבישול ובמזונות עצמם יש שומן, לכן כדי לחפש בשרים ודגים רזים, כגון הודו וחזה עוף, טונה במים. להמנע מחמאה, מרגרינה וכו'. גם אבוקדו בכמויות גדולות יכול להכאיב. שקדים אגוזים והחבורה מלאים בשומן, המנעי אם גורם כאב. אכלי יותר ירקות, עד 3 מנות פרי ליום, מרקי ירקות, פסטות ללא רוטב עתיר שומן ( נניח רוטב עגבניות), תפוחי אדמה אפוים, בטטה אפויה. אורז מלא, קינואה, קטניות ועוד. וכמובן, הכי חושב, פני לדיאטנית לייעוץ אישי, שכן אחד הטיפולים הוא ירידה הדרגתית במשקל. ירידה דרסטית עלולה להחמיר את המצב. בברכה,דנה
האם בקופסא שימורים של מקרל או טונה, יש אומגה 3 כמו בדגים? (אם זה כמובן אותו משקל).
שלום רות, קצת קשה לומר כי אין בדיקה וודאית לנושא, וזה תלוי מאילו מקורות מגיעים. אני מניחה שיש אומגה 3, אך לא מתקרב לכמויות שיש בדג הטבעי. בטונה עוד פחות ממקרל. בברכה,דנה
שלום! לבתי מלאו 9 חודשים, שוקלת 10 ומשהו ק"ג..ילדה בריאה וחמודה.. זהו סדר יומה כיום: בוקר: 180 תמ"ל עשר: 3/4 כוס חד"פ פירות מרוסקים ופחות משעה לאחר מכן שוב בקבוק 150 מ"ל (*ניסיתי להוריד לה אותו ללא הצלחה) צהריים: קערת מרק מרוסק המכיל בשר, קטניות תפו"א וירקות שונים ומגוונים /או/ שילוב ירקות מרוסקים במרקם חלק א.ארבע:בקבוק 180 מ"ל ערב: בקבוק 180 מ"ל לילה: בקבוק 180 מ"ל אני מנסה להחליף את א.ארבע כבר הרבה זמן בדייסה ולאחרונה בגבינה לבנה אבל ללא הצלחה. מרגישה שאין לה מספיק מוצקים בתפריט. על כן, שואלת: 1. איך אפשר להעשיר לה את ארוחת הפירות בבוקר? היה קשה להרגיל אותה לפירות וה-3/4 כוס זה הישג. האם לנסות לתת כמות גדולה יותר של פירות על מנת שלא תבקש בקבוק? 2. האם זה מזיק שבצהריים אין באופן קבוע בשר? כשאין מרק עם בשר אני נותנת לה שילובים של ירקות מרוסקים כמו תפו"א קישואים ובצל, בטטה דלורית ודלעת וכדומה. 3. מה אפשר לתת בא.ארבע ובא.ערב? עם מה אפשר לתת ביצה קשה למשל? 4. אני מודאגת לגבי שתיית מים. היא בקושי שותה, היא משחקת עם הבקבוק ולא שותה כמו שצריך, לא משנה אילו בקבוקים ניסיתי (כבר יש קולקציה מכובדת בבית). יש לציין שלא נתתי לה מים ממותקים או מיצים. אני חששת שאיננה שותה מספיק. אשמח לתגובות, תודה מראש. 5. מרקם האוכל. היא אוכלת עדיין אוכל מרוסק במרקם חלק. אם יש קטניות במרק אז הוא לא חלק לגמרי אבל בזכות הנוזלים עובר לה יחסית בקלות. היא נחנקת בכל פעם שאני מגרדת פירות על פומפייה ולא מרסקת ואני חוששת. פעם אחת היא כמעט נחנקה מתפוח מגורד על הפומפייה הדקה ביותר. האם זה מזיק שהיא אוכלת מרקם חלק? ואם כן, איך מרגילים למרקם של פרי מגורד? בתודה, ענבר
ענבר שלום! אני אתחיל במענה לשאלה 5 כי היא עקרונית - זהו הגיל (פחות או יותר 8-11 חודשים) בו מבחינה התפתחותית יש להתקדם למזון מעוך, מוצק אך מתמוסס בפה (כמו ביסקויט) וכדומה. אם את חשה שיש בעיה או אפילו סכנה, יש לפנות לרופא ילדים לבדיקה (ואולי נכון יותר לפנות לקלינאית תקשורת או התפתחות הילד להערכת היכולות המוטוריות בתחום הלעיסה-בליעה). לדעתי לאחר שבעיה זו תובהר (או תסתדר עם חלוף הזמן), תוכלי להתקדם למזון מוצק, שתחזיק בידה. זה בד"כ מאוד משפר את ההיענות. לשאר הסעיפים: 1. לא הייתי מעשירה את הפרי, אין צורך. לא לנסות בכוח להוריד בקבוקים. להמשיך להציע כהשלמה לארוחה. הפחתת הכמות תעשה בהדרגה ככל שבתך תאכל יותר מוצקים. 2. חשיבות הבשר כמקור לברזל היא עקרונית. הייתי עושה שימוש בבקר, הודו אדום ותדירות עוף יחסית נמוכה. 3.מבחר המזונות שניתן לתת בגיל זה תלוי במרקם כפי שהתייחסתי בהתחלה. כעקרון מותר הכל למעט חלב ניגר ודבש. 4.בהערכה גסה היא מקבלת די נוזלים (הרבה תמ"ל...). יחד עם זאת חשוב לעבוד על הרגל השתייה של מים. להציע לאחר ארוחת מוצקים, בכוס. בברכה, נועה
שלום שנים כטבעוני לא אוכל כל האגוזיים קלויים רק טבעיים. כי החימום מקלקלם היום שמעתי וקראתי נטורופטית שאמרה : בוטנים +פיסטוק + קשיו צריך לקלות לחמם. האם הופכם החימום לחומציים? עד כמה לחמם? שנעשים חומים? טמ 100 מעלות לכמה דקות??? תודה מה דעתכן
שלום דן, דעתי שחומצות השומן המועילות מתחמצנות בחימום. אמנם זה קורה בטמפ' גבוהות ולאורך זמן. לגבי חומציות, אין לי מידע. בברכה,דנה
יש לי שאלה מוזרה. מה יקרה ליאם אני אשתה חלב מקולקל? נגיד חלצי כוס עד כוס. אני מניחה שזה יגרום לי לכאבי בטן אך האם זה גם בהכרח יגרום לי לשלשול? אני שואלת כי אני מעונינת לשלשל.
שלום שרית, הרעלת מזון יכולה להסתיים באשפוז. אם יש לך בעיית יציאות פני לרופא או לדיאטנית. אכילת אוכל מקולקל אינה הפתרון. בברכה,דנה
אני שבועיים אחרי מעקף ואמורה להתחיל ויטמינים וכל מיני תוספים רציתי לקנות את הפורמולה הבריאטרית אבל כבר לא מייצרים אותה מי יכולה לומר לי מהם התוספים שאני תריכה לקחת חוץ מ-B12 ?
שלום פרי, צנטרום ג'וניור ללעיסה או סולגאר לילדים ללעיסה או אלטמן מגהויט קידס או יומי פלוס- מינון כפול- מיועדים ללעיסה ומתאימים למבוגרים. לפעמים כתוב מינון לילדים 1-2 ביום, אז את יכולה לקחת 2-3 ביום, אבל לא 4. בברכה,דנה
שלום, כחלק ממאמצי להוריד כולסטרול אני נמנעת ככל האפשר ממרגרינה וחמאה (מנסה לאכול בעיקר שמן צמחי כמו קנולה ושמן זית). לדוגמא, פעם הייתי אוכלת הרבה עוגות ועוגיות והיום בכלל לא. רציתי להתחיל לאכול לארוחת בוקר קורנפלקס עם חלב. בסופר בחרתי אחד מסוגי דגני הבוקר הממותקים ולהפתעתי ראיתי שמכיל "שמנים מוקשים מהצומח". כמובן ויתרתי על מוצר זה ולבסוף רכשתי קורנפלקס רגיל של תלמה "קורנפלקס של אלופים". שאלתי היא האם מוצר זה מכיל מרגרינה (כמו בופלים, העוגיות וכו' שעליהם ויתרתי)? או שזו ארוחת בוקר טובה?ר
שלום רונית, שומן צמחי מוקשה לא חייב להיות מרגרינה. במקרה שלך בחרת שתי אופציות פחות מוצלחות לטעמי, דגני בוקר ממותקים בתחילה ואח"כ קורנפלקס שמבחינ הרכב אינו המועדף. בחרי דגני בוקר מדגנים מלאים כגון ברנפלקס ופייבר אחד. בברכה,דנה
(קורנפלקס "אלופים" תלמה). תודה
שלום, רציתי לשאול האם יש שעות ממולצות לאורך היום לנטילת מגנזיום?
שלום ענת, איני יודעת לומר. רצוי להתייעץ עם רוקח. בברכה,דנה
שלום אני בן 16 ואני התחלתי לקחת גיינר (אבקה לעלייה במשקל) בשביל לעלות במשקל, אני שוקל 57 והגובה שלי הוא 170. אני מתאמן 5 פעמים בשבוע בחדר כושר ורציתי לשאול אם זה בסדר לשתות את הגיינר כל יום. בגיינר יש 600 קלוריות , 126 גרם פחממות ו-26 גרם חלבון. ובשביל לעלות במשקל האם אני צריך לקחת כל יום את הגיינר או רק ביימי אימון? ואם לוקחים כל יום אז זה בסדר? תודה
דניאל שלום! מי המליץ לך על השימוש בגיינר? חשוב מאוד שתשמור על בריאותך ולא תפגע בתפקודי הגוף או תהליך הגדילה. משום כך, עלייך לפנות לדיאטנית קלינית לטיפול אישי (פורום זה אינו מספק). המלצתי שתמצא דיאטנית המתמחה בתחום הספורט כך שתוכל להתאים עבורך את סוג וכמות התוסף לתפריט ולאופי הפעילות הגופנית. עצות ממדריך החדר כושר אינן מספיקות או מקצועיות דיין. בברכה, נועה
ב"ה שלום, האם ידוע על התפתחות חיידקים/רעלנים בקפה שפג תוקפו, יותר משנה? בתודה מראש
שלום עדנה, זה תלוי בילו תנאים נשמר- אם בקירור אז פחות. בכל מקרה שנה זה הרבה זמן, הייתי זורקת. בברכה,דנה
אני שומרת את הקפה השחור בהקפאה ואני שותה לעיתים רחוקות ולכן זה נשמר המון זמן אפילו שנתיים לאחר תאריך אחרון, האם בצורת אחסנה זו אני יכולה להיות רגועה שאין חיידקים/רעלנים וכו' ואני שותה קפה שראוי לשתיה?
כתוב במאמר ש"הנבטת החומוס מקילה על תהליך העיכול שלו, מונעת היווצרות גזים ומגדילה את ערכו התזונתי". אז קודם אני רוצה לשאול איך אוכלים ומה בדיוק אוכלים בחומוס מונבט? האם אפשר לקנות אותו מונבט?
שלום עופרה, לצערי, איני מומחית לתחום. רצוי להוועץ עם אנשים המתמחים בתחום רפואה אלטרנטיבית-טבעונית. בברכה,דנה
האם כאשר יש צורך חזק לאכול משהו קטן כמו קובית שוקולד או שתיה מתוקה רק כמה לגימות, בסוף כל ארוחה בעיקר ארוחה כבדה מעיד על בעיה רפואית כלשהי?
שלום איילה, ממש לא, רק הרגל. בברכה,דנה
רציתי לדעת כמה קלוריות במשולש פיצה מהחנות וכמה קלוריות בטוסט שאני קונה מלחמניה עגולה עם חור אולי קוראים לזה בייגלה תודה רבה
שלום איילה, במשולש פיצה יש כ- 300 קק"ל- תלוי בעובי, גדול ותוספות. בטוסט מבייגל עגול + גבינה צהובה בהנחה שאין תוספות נוספות יש כ- 350-400 קק"ל. זה מאוד משתנה לפי גודל הבייגל, תוספות וכמות הגבינה ואחוזי השומן שמשתמשים, לכן יכולה להיות חריגה של עשרות אחוזים. בברכה,דנה
שלום אני בן 23 ויש לי שברי מאמץ בכדי לחזק את העצמות שלי אני אוכל ביום כ 100 גרם שומשום טחון מלבד הקלוריות הגבוהות שיש בזה האם יש בזה עוד משהו לא טוב בכמות הזו שאני אוכל (100 גרם ביום)?
שלום רועי, לא הבנתי את הסיבה לאכילת השומשום מלכתחילה. אם אתה חושב על זה כמוקר סידן אמין, אז זה לא, וגם ככל הידוע לי מעולם לא אושש הקשר הזה באופן מחקרי. מעבר לקלוריות, איני רואה בעיה, אבל רוב האנשים לא צורכים כמות כזו גדולה של שומשום. בברכה,דנה
תודה רבה על התשובה אבל יש לי שאלה למה זה לא מקור אמין של סידן? הרי ב100 גרם של שומשום מלא טחון יש 1000 מ"ג סידן... ואם לא שומשום מהו מקור אמין של סידן?
ברצוני לדעת אם קיימים מזונות אשר מתעכלים ב-100 אחוז ללא שום תוצר לוואי/פסולת? תודה מראש.
שלום ירון, כמעט כל מזון יוצר תוצר כלשהו, מעבר לכך שרוה הצואה שלנו מורכבת מאים מתים, וחיידקים. השאלה מה מטרת השאלה.בכל אופן מוצרים בסיסיים כגון מים, סוכר, מלח ושמן לא יצרו שארית. בברכה,דנה
שלום רב, את ההתרוקנות שלי אני עושה כל יום בשעות הבוקר. אני אוהבת ללכת לשירותים ואז לצאת לעבודה . כלומר איני אוהבת לצאת לעבודה לפני התרוקנות כי אז יש לי תחושת כבדות לכל היום כי אם אני מפספסת את היציאה של הבוקר אז כבר לא תהיה לי התרוקנות בהמהלך היום אלא רק בבוקר שלמחרת. הבעיה היא שאני קמה כל בוקר בשעה 6:30 ואז לא תמיד ב-7:00 יש לי חשק להתרוקנות אשר יכולה לבוא רק ב 8:00 בערך. ואני יודעת זאת כי בימים שאני בחופש וקמה מעט מאוחר ואז גם ההתרוקנות שלי מאוחרת אז אין לי בעיה עם ההתרוקנות. שאלתי היא- מה עלי לעשות כדי שגם בשעות המוקדמות של היום תהיה לי התרוקנות. האם לאכול את ארוחת הערב מוקדם יותר? ומה יקרה אם אצטרך להתחיל לקום כל בןקר ב-5:30? אז בכלל לא תהיה לי התרקנות וכל בוקר אסתובב עם תחושת כבדות? יש לציין כי ניסיתי לשתות את המים של שזיפים שהשרתי לילה קודם, ומיץ מלימון סחוט על הבוקר אך כלום לא עזר. תודה
שלום, אין שום קשר למזון או לשעת האכילה האחרונה. מדובר בזמן ופעילות הורמונלית ועצבית. רק זמן ירגיל אותך אחרת. בברכה,דנה
ברצוני לשאול האם מזון מבושל (איכותי: ירקות, אורז מלא, קינואה, כוסמת וכו) באמת מזיקה לגוף מאחר והיא מהווה תוספת םסולת מיותרת ללא האנזימים שיש במזון חי, או שכל העניין הוא קשקוש ואפשר ליהנות ואפילו להבריא מאוכל מבושל ואיכותי? תודה!
שלום ריבה, אפשר להנות מהכל. נכון שישנה העדפה לטרי ולא מבושל א מינימום תהליכי עיבוד ובישול, אך בוודאי שאין בכך נזק. בברכה,דנה
אני בת 84, רשימת התרופות שאני נוטלת: לפני ארוחת הבקר DIOVAN 80 MG אחרי ארוחת בקר CIPRALEX 5 mg/d פעם ביום NORMITEN 25 MG אחרי ארוחת צהריים ASPIRIN 325 MG לפני השינה SIMVAXON 20 MG לפני השינה CLONEX 0.5 MG לפני השינה VASODIP 10 MG בבדיקת דם אחרונה התגלה ערך גבוה של TSH: TSH = 6.94 mIU/L T4- FREE = 13.4 pmol/L רופאת משפחה המליצה על טיפול ב Euthyrox 25 mikrogramm אתמול לקחתי בבוקר פעם ראשונה את הכדור ולאחר כשעתיים הרגשתי רע מאוד מבקשת חוות דעתכם על שיטות ריפוי טבעיות (תזונה, תוספי מזון, דיקור וכו') והאם הכרחי להתחיל ליטול את ההורמון יותירוקס במצבי ובגילי , כאשר רמתו תקינה. T4-FREE בתודה מראש, רוזה
שלום רוזה, דרך טבעית, לא. ממליצה לפנות לאנדוקרינולוג לבירור מעמיק יותר וכמו כן הייתי חוזרת על הבדיקות ובודקת גם נוגדנים. בברכה,דנה
צהריים טובים...:}:}:} שמי נטלי ורציתי לשאול שאלה לגבי הילדים ואכילת המתוקים, הרי זה ידוע שילדים אוהבים מאוד מתוק.. השאלה היא כיצד ניתן להגביל אותם ואיך נדע מהי הכמות שבגללה הם יעלו במשקל? בתודה רבה והאתר שלכם מעולה... נטלי.
נטלי שלום, אהבת המתוק היא הן מולדת ונרכשת. מולדת- אי אפשר לשנות... נרכשת- אפשר להתערב: ככל שיש בסביבת הילד יותר ממתקים ומתוקים מגיל צעיר, כך הוא מתרגל ונוטה לרצות מהם יותר. כל בני המשפחה, במיוחד ההורים, מהווים עבור הילד מודל לחיקוי. אם מחליטים על גישה יש להתמיד בה עם כל בני המשפחה. אחלק את המתוקים לשתי קבוצות: בריא ומזין לעומת לא מזין. מתוק בריא ומזין שאני ממליצה להציע לילדים יהיה פרי, יוגורט עם פרי או אפילו כוס שוקו. גם מתוק מזין לא נותנים באופן חופשי לחלוטין. מתוקים לא מזינים- המלצתי להציע כמה שפחות, תוך התחשבות בהרגלים הנהוגים בבית (זוכרת- חשוב להקפיד על דוגמא אישית...) לדוגמא משפחות שמאוד אוהבות מתוק ונהוג לאכול כל יום אז להשתדל להסתפק בממתק אחד ביום. משפחות שבסופי שבוע בעיקר אוכלים מתוקים אז אחד בסוף שבוע. חשוב לעקוב אחר משקל הילד ולראות לפי עקומת הגדילה אם הוא מתחיל לצבור עודף משקל. ילד שמאוד פעיל הסיכוי שלו לצבור עודף משקל קטן מילד לא פעיל. לסיכום אני ממליצה לשלב בתפריט מתוקים מזינים כקינוח אם רוצים, להשתדל להציע כמה שפחות מתוקים לא מזינים, ולהקפיד על כמה שיותר פעילות גופנית. שמחה לשמוע שאת מרוצה מהפורום. בריאות שלמה והרבה פעילות גופנית, מיכל
1.הבנתי שכל שימוש במיקרוגל הורס את המזון שאני מחמם באיזשהי צורה ולכן התחלתי לחמם אוכל ע"י אידוי במסננת...האם זה נכון? 2.האם כאשר אני מאדה ירקות או כל דבר אחר כדאי לסגור את המכסה מעל המסננת, ושהאוכל יתבשל באדים? או לפתוח מלמעלה? 3.איך הכי כדאי להכין בשר על מנת שישמור על ערכו התזונתי...האם זה משנה אם אני מטגן אותו או מבשל אותו או מאדה אותו?... 4.האם אפשר לאדות כל דבר?....גם בשר בקר או כבד עוף? תודה!!!
שלום יובי, בבישול מזון ואיבוד ערכים תזונתים צריך לקחת בחשבון כמה פרמטרים: סביבת הבישול, טמפ הבישול ומשך זמן הבישול. ככל שהסביבה יותר מימית, טמפ' יותר גבוהה וזמן בישול ארוך יותר, ההרס משמעותי יותר. אידוי, להבדיל מבישול במים, מביא לפחות איבודים של ויטמינים ומינרלים לסביבה המימית, אך הטמפ' הגבוהה וזמן הבישול נשאר זהה. אפשר בעיקרון לאדות הכל, גם בשר. בברכה,דנה
שלום, במעבר בתחנות מרכזיות התיקים עוברים שיקוף במכונה ויש עליה אזהרה כתובה, לא לשים יד בגלל סכנת קרינה. שאלתי איך הקרינה משפיעה על מזון ותרופות שיש בתיק? יש להניח שזה לא רצוי, אנשי הביטחון לא נותנים להוציא אותם ולהעבירם ללא שיקוף במכונה.איך מתמודדים עם זה? בתודה מראש
שלום חנה, אני לא פיסיקאית, אין לי תשובה בנושא. להערכתי ההשפעה זניחה. בברכה,דנה
מה דעתכם?
שלום אשלי, כבר עניתי בנושא. אין הוכחות ליעילות הדיאטה והיא אינה מומלצת מבחינתנו. בברכה,דנה
מי שלוקח קומדין מותר לו? תודה
שלום אשלי, אין לי מידע לגבי תכולת ויטמין K לכן לא יודעת. למה לא פשוט לשתות כוס קפה במקום. בברכה,דנה
רציתי לדעת אם זה נחשב לממתיק, או כמו סוכר רגיל האם זה עבר תהליך כימי מזיק לבריאות וכמה קלוריות יש בזה תודה
שלום אשלי, תרימולין הינו סוכרוז (סוכר לבן) שעבר תהליך פירוק כימי לגלוקוז ופרוקטוז. הוא בעיקר יותר יציב מבחינה כימית ויותר מתוק מסוכר, אך תרומתו הקלורית והפוטנציאל לנזק שווה, ואף אולי גרוע יותר.
שלום, רציתי לשאול האם בחימום חוזר של עוף (למשל רצועות עוף במוקפץ) כמות/איכות החלבון נפגעת? והאם יש עדיפות לחימום בסיר או מיקרו? אני סטודנטית עסוקה ומבשלת בסופי השבוע לכל השבוע... תודה :)
שלום קרן, כמות החלבון נשארת זהה. האיכות יכלה מעט להשתנות. אין עדיפות חימום מבחינה זו, אני תמיד מעדיפה סיר או טוסטר. בברכה,דנה
שלום, הייתי רוצה לדעת כמה קלוריות יש ב100 גרם חיטה מבושלת? אני רוצה להוסיף לסלט. או 100 גרם בורגול ? תודה
שלום דנה, בשניהם יש כ- 100 קק"ל. בברכה,דנה
הנכד שלי בן ה-15 סירב עד עתה לאכול פירות וירקות בכלל. עכשיו הוא מסכים, בתור טובה אישית בשביל סבתא, לאכול מנה מדודה וקטנה של פרי וירק מדי יום. השאלה שלי היא האם את יכולה להמליץ לי על פירות וירקות בעלי ערכים תזונתיים משמעותיים במיוחד? אין לו העדפה כלשהי, והוא סולד מכל הפירות והירקות באותה המידה, כך שחשוב לי שאם כבר הוא אוכל פרי וירק, שהם יהיו בעלי הערכים התזונתיים הגבוהים ביותר.
שפרה שלום, את כנראה סבתא אהובה מאוד אם הוא מסכים לאכול בתור טובה אישית לסבתא. אני מדגישה וממליצה לעודד ולא להכריח! לגופו של עיניין- ילד בן 15 שנים זקוק ל 7 מנות פרי וירק ביום. מנה זה לדוגמא תפוח בינוני או כוס סלט. יש 5 משפחות של צבעים (אדום, צהוב-כתום, ירוק, סגול ולבן) ומומלץ לאכול את כולם, לפחות במהלך שבוע. כל פרי וירק מכילים ויטמינים ומנרלים שונים. לא אוכל לתת אחד שיכסה את כל ההמלצות. המלצתי- אם הסכים לאחד ביום תזרמו איתו. תנו לו לבחור מה שהוא רוצה. בהתחלה שיתרגל לאכול משהו מסוים ואז תמליצו ותעודדו אותו להוסיף עוד אחד. כשמתחילים לאכול לפעמים מגלים שיש דווקא פירות וירקות טעימים ונפתחים לבד למגוון טעמים. אל תלחצו, תציעו. שמחו ועודדו כל מה שיאכל. שיהיה לכם בהצלחה, את סבתא מקסימה ודואגת מיכל
שלום רב, אבי חולה סכרת מזה שנים סובל גם מכולסטרול גבוה, לחץ דם,בעיות לב ובעיות בכלי דם לאחרונה התגלה אצלו עודף אשלגן אבי מקפיד מאוד על תזונה נכונה והולך לדיאטנית הבעיה שלא נשאר לו מה לאכול כי מכל כיוון משהו אסור. הוא מאוד מתוסכל ואני לא יודעת איך לעזור לו...אשמח להכוונה תודה
שלום קרן, קרוב לוודאי שהסיבה לכך היא בעיה בתפקוד כלייתי ו/או השפעה של אחת התרופות. ממליצה להוועץ עם נפרולוג לגבי טיפול, ואין ברירה אלא להגביל תזונתית את האשלגן. בברכה,דנה
שלום רב, ברצוני לדעת כמה קלוריות יש בדייסת קווקאר שמבוססת על מים ומעט חלב(כ- 3כפות), חצי תפוח ושליש בננה.(עם מעט קינמון) האם זו ארוחה טובה לפתוח את הבוקר או כערב? תודה מראש, דנה
שלום דנה, זה תלוי כמה קווקאר את משתמשת וגודל הפרי, אבל זה יכול לנוע בין 150-200 קק"ל למנה. זוהי מנה בריאה לארוחה. בברכה,דנה
מזה 6 שנים אני מאובחנת כבעלת אי סבילות ללקטוז ברמה בינונית-גבוהה. אני נמנעת לרוב ממוצרים המכילים לקטוז, לבד מכוס חלב שאני מחלקת על 4 כוסות קפה לאורך כל היום או באירועים מיוחדים. למרות ההקפדה אני עדיין סובלת מהתופעות הנלוות לרגישות, כמו בטן נפוחה (מאוד!), כאבים במעיים, יציאות לא סדירות (שילשולים ועצירויות לחלופין) גזים, בחילות וכאבי קיבה על בסיס יום יומי.. לאחרונה עלתה אצלי ההשערה כי אני סובלת מאי סבילות לגלוטן או לפרוקטוז. קראתי כי בנוסף לתופעות הקשורות במערכת העיכול, רגישות לגלוטן גורמת גם לרגישיות בעור, ואני אכן סובלת מאטופיק דרמטטיס, אגזמה כרונית, תסמונת ריינו ואלרגיה עורית לחומרי נקיון, קוסמטיקה וטקסטיל.. האם כדאי להתחיל דיאטה ממוצרים המכילים גלוטן או לפנות קודם לייעוץ רפואי? יכולות להיות בעיות אחרות שהתסמינים הנ"ל נילווים אליהן?
שלום רחלי, מכל המזונות עם לקטוז, בחרת את הכי גרוע לשלב בתפריט. מציעה בשלב ראשון לעבור לחלב דל לקטוז ולקחת כדורי לקטאז. לגבי רגישות לפרוקטוז ואלרגיה לגלוטן, זה צריך לבדוק ולוודא. אין טעם להמנע ממזון אם אין הוכחה חד משמעית לבעיה, הויום הבדיקות הינן מדוייקות דיו.פני לגסטרואנטרולוג לבירור. בברכה,דנה
בעלי אושפז לפני כשלושה שבועות בגלל דביטיקוליטיס, כעת הוא בדיאטה דלת שארית עד לקולונסקופיה. אנחנו מתכננים נסיעה לתאילנד בספטמבר, האם כדאי לוותר על נסיעה כזו בגלל הישנות של הדלקת? או שאפשר לנסוע עם הצטיידות של אנטיביוטיקה מראש? תודה רבה
שלום מירב, את השאלה יש להפנות לרופא המטפל. בברכה,דנה
שלום שמתי לב בשנים האחרונות שכל פעם שאני אוכלת פסטה אני משלשלת .. לעומת זאת תפו"א עושה לי ממש טוב לבטן. (כאילו מחזק אותה, הצואה יוצאת תקינה). אני מנסה להבין מה בדיוק אין בתפו"א שיש בפסטה ולחם (שגם קצת גורם לי לשלשול) ואני לא מבינה. אולי תזונאית תוכל לעזור. האם תוכלו לחשוב ולומר לי איזה מרכיבים יש בלחם ובעיקר בפסטה שיכולים לגרום לי לשלשול אשר חסרים בתפו"א או להפך??? תודה רבה.
שלום שירז, כן, קוראים לזה גלוטן. פני לבדיקת אלרגיה לגלוטן אצל רופא המשפחה. בברכה,דנה
בוקר טוב. כל בוקר אני קמה עם טעם מר בפה ולא משנה מש אכלתי בערב קודם. הרופא משפחה נתן לי כדור LANSOPRAZOLE כי גם אני סובלת מצרבת אך בינתיים אין שיפור. יכול להיות משהוא ספציםי שגורם את זה.אני עשיתי בדיקה גסטרו בסורוקה ויצא תקין. תודה על ההקשבה.
שלום אדריאנה, טעם מר בפה יכול להגרם מסיבות רבות. זה יכול להיות מקור בפה, מערכת עיכול וכבד. בהנחה שהבדיקות תקינות, הייתי ממשיכה בירור אצל מומחה פה ולסת או רופא שיניים. כמו כן, אם את נוטלת תרופות קבועות אחרות, יש לבדוק השפעתן. בברכה,דנה
בוקר טוב, אני סובלת מתת פעילות של בלוטת התריס, כ 12 שנים ומאוזנת. אני בת 44. בטעות, קניתי מולטיויטמין המכיל יוד. בדכ אני שמה לב לכך וקונה בלי יוד (משתמשת בפרמאטון), אך הפעם לא שמתי לב. האם אפשר להשתמש במולטיויטמין או לא? תודה מראש על התשובות.
שלום זיו, תתייעצי עם אנדוקרינולוג. בברכה,דנה
היי! אני בן 30,וכבר הרבה זמן אני סובל משרירים קופצים בכל הגוף!הפרעות קצב בלב{מחסיר פעימה ולפעמים כל היום בכל הפסקה}שרירים כואבים,והתכווצויות ברגליים.וחולשה כללית. בלי לעשות שום בדיקה... כבר כמה וכמה מומחים אמרו לי לקחת מגנזיום!אמרו לי שיש סיכוי גדול שהכל קשור לזה. התחלתי לקחת MAGNOX 520 בגלל שאין בזה חומציות וזה לא מפריע לכיבה,ומה גם שממה שהבנתי הוא הכי מומלץ. עבר חודש ואין שיפור!עדיין הכל אותו דבר.... הלכתי לעשות בדיקת דם,ויצא שיש לי 1.8 בגרף{שזה ליד הגבול}ולפי מה שהבנתי זה מראה על מחסור דיי גדול כי בבדיקת דם רק חלק קטן ניתן לבדוק. שמעתי שמזמינים מחו''ל מגנזיום לשתיה טהור.שמעתם על זה?יש לכם מיידע על המוצר הזה?והאם הוא לא חומצי כמו כל המגנזיום האחרים שמנכרים בשוק? ואגב האם הבדיקה{1.8}באמת מראה על חוסר?כי בקופת חולים אמרו לי הכל תקין.{כל עוד זה בגרף} והאם מגנזיום יכול לגרום לכל הבעיות האלה שיש לי?? אני מאד אשמח לעזרה וכיוון.... תודה מראש!!!
שלום אמנון, לא הבנתי אם עשית את הבדיקה לפני או אחרי נטילת התוסף. במידה ואחרי, אז אולי יש שיפור ברמה, במידה ולפני, לא מדובר בחסר בכלל. איני יודעת מה משמעות התופעות, אך כדאי להתייעץ עם נוירולוג וקרדיולוג וולי נפרולוג. בברכה,דנה
שלום, אני צמחונית ולוקחת כדורי ברזל הבנתי שמאכלים מסוימים מתחרים עם ספיגת הברזל ואם לוקחים איתם את הכדור, יש יותר סיכוי לאי-ספיגה. רציתי לדעת עם מה רצוי לקחת את הכדורים כדי שיספגו. תודה
שלום קרן, רצוי לקחת עם מעט מיץ לימון שעתיים הרחק מארוחה. בברכה,דנה
תודה, אך לא אמורים לקחת בסמוך לאוכל? פשוט שכתוב לקחת עם אוכל על גבי האריזה (כמעט בכל אריזת ויטמינים)..
האם שמיר נחשב לירקות עלים? האם יש בו סידן וכמה? האם יש בו מגנזיום וכמה?
שלום רנית, שמיר נחשב לירקות עליים. כדי להגיע לכמויות משמעותיות של מגנזיום וסידן צריך לאכול כמויות אדירות- לדוגמה 1 כוס שמיר קצוץ, מה שאנחנו בד"כ לא אוכלים. כמו כן זמינות של מגנזיוםוסידן מצמח זה נמוכה מאוד בשל חומצות מעכבות ספיגה. בברכה,דנה
בעלי נוטל תרופה בשם קומדין בגלל אירוע מוחי . הוא לוקח את התרופה חמש שנים ועדיין יש לי ויכוחים איתו על מה מותר ומה אסור לאכול כשלוקחים את התרופה הנ"ל. הוא נוהג לעשות בדיקת INR והוא בין 2 ל 3 כל השנים. הוא לא מתמיד לעשות כל חודש לפעמים עוברים 6 חודשים ,האם זה מסוכן. ויש לנו ויכוחים על ירקות שמותר לו לאכול ומה אסור. תעזרו לי בבקשה לתת לו להבין שזה חשוב לשמור.
שלום דיאן, לצערי,בעלך כנראה צודק. הכי חשוב בנטילת קומדין היא לא לבצע שינויים חריגים בדיאטה. אם הוא מצליח להיות מאוזן בהתאם לרמות שהרופא קבע, אל תשני את הדיאטה שלו. אם תשני אותה עכשיו ע"י המנעות ממזונות המכילים ויטמין K, הוא בוודאי יצא מאיזון. לאור זאת שהוא אוכל ונשאר מאוזן, הייתי מתעקשת רק על יותר בדיקות ופחות שינויים בתפריט. כמו כן קיימות היום תרופות חדשות, אולי כדאי להתייעץ עם המטולוג על שינוי, במידה ואפשרי. בברכה,דנה
גרגרי חומוס מבושלים [כמובן, ללא הגזמה בכמות] מהווים מקור חשוב לחלבונים בתפריטנו. אנו נוהגים להשרותם במים עם סודה לשתייה לפני הבישול כדי שייצאו רכים. לאחרונה שמעתי טיעון כי בדרך זאת אובד חלק ניכר מהחלבונים שבחומוס. האם הדבר נכון או בגדר "אגדת עם"? אשמח מאד להחכים בעזרתכן. בתודה ובברכה, אלדד
שלום אלדד, לי לא ידוע על תופעה כזו.יכול להיות שהחלבונים מתפרקים לחומצות אמינו, אבל לא נאבדים. בברכה,דנה
שלום רב, אבי חולה בסרטן וושת גרורתי(דרגה 4)ומטופל בטיפול כימוטרפיאותו התחיל לא מזמן. הייתי מעוניין לקנות לו תוסף תזונה/מזון לדוגמא: שמן רימונים/פישתן,תה ירוק וצמחי מרפא שעפ"י הרשת הם נוגדים התפתחות תאים סרטניים ואף הורסים אותם או יעילים בתהליך הכימוטרפי דעתי ההגיונית שהמרכיבים אלו מחדשים את התאים הבריאים האם גם את התאים הסרטניים? האם הפעולה יכולה להיות סותרת/מסוכנת מאידך? איך אוכל לעשות את ההחלטה על קניית המוצרים? אשמח לסדר בדברים האם אני טועה בגישתי הזהירה תודה רבה על תשומת הלב תשובתכם חשובה לי
שלום אור, דעתך הגיונית לחלוטין, ואכן יש יותר תימוכין לכך שחלק מהתוספים הנ"ל מעודדים גדילה של תאים ממאירים וגרוע מכך, מפריעים לטיפול הכימותרפי. הואיל ואיני מומחית בתחום, אני מציעה לפנות לדיאטנית המתמחה בתחום האונקולוגי בבית חולים מרכזי באזור מגוריך. בברכה,דנה
שלום אני מרבה לאכול צנון צנונית מה הערכים הבריאותיים מלבד שיש בו ויטמין C אשלג וכו נא לפרט מחמצנים ועוד
שלום מייק, צנון וצנונית שייכיים למשפחת המצליבים, הידועים בהרכב אנטי חמצוני ואנטי סרטני, הייחוד בהיבט של מערכת העיכול וזרטן מעי הגס. כמו כן מכיל חומצה פולית בכמות גדולה. אין לי מידע מדוייק יותר לגבי סוג נוגדי החמצון הספיציים בירק זה. בברכה,דנה
כמה קלוריות, אפילו בסדר גודל כללי, יש בשסק אחד בגודל בינוני? האם הוא נחשב מבחינתך לפרי בעל ערכים תזונתיים מועילים?
שלום דנית, בשסק בינוני יש כ- 10 קק"ל. אין לו תכונות מיוחדות למיטב ידיעתי. בברכה,דנה
שלום אני בן 18 ואני מאוד אוהב לאכול דברים מתוקים במיוחד שוקולד. אני רזה( גובה 186 משקל 67) ויש לי תיאבון מאוד גדול, ואני מפחד מאכילת סוכרים בגלל שמועות כאלה ואחרות על סוכרת, אך עדיין לא יכול לוותר על הסוכר, אז השאלה שלי היא האם אכילה מרובה של סוכר משפיע על סוכרת?
שלום דני, אכילת סוכר בכמות גדולה לבדה אינה גורם סיכון. גורמי סיכון נחשבים הסטוריה משפחתית, השמנה, חוסר פעילות גופנית ועוד. אם אין לך אחד מאלה אינך בסיכון בטווח הקרוב, אך אם זה ימשך או יתהווה, אתה בסיכון כמו כל אחד אחר, למרות הרזון.יותר חשוב לשמור על אורח חיים בריא באופן כולל, ולאו דווקא להתמקד בפריט מזון אחד. בברכה,דנה
שלום בעבר היה לי לחץ דם גבוה שנעלם ללא תרופות.כרגע זה חזר למרות שרמת האשלגן תקינה בבדיקת דם.יש לי מולטיויטמין שכל קפסולה מכילה כ24 מג אשלגן[לא כלוריד]ו100 מג מגנזיום תערובת ובנוסף התחלתי היום לקחת תכשיר מגנזיום אוקסיד 450 מג ואשלגן כלורי 100 מג.היום אחרי הצהרים ראיתי שלחץ הדם היה 135-106 אבל בבדיקה שלישית כעבור רבע שעה ולאחר שאכלתי אבטיח זה ירד ל126-99 מה שלי נראה לא בעיה כרונית.האם אשלגן כלורי 100 מג בכלל מוסיף פה או שהייתי יכול להסתפק במגנזיום בלבד?
שלום לוטוס, ראשית, אין קשר בין רמת האשלגן שלך בדם ללחץ דם במקרה שלך. ישנם מקרים בהם הוא נמוך, בעיקר יחד עם מגנזיום, שיכול להעיד על בעיות כליה, אבל לאו דווקא יתר לחץ דם. הלחץ דם שלך אינו תקין בשני המקרים והוא מעל הנורמה, ולכן בעייתך כרונית. יש לבחון את הבעיה ראשית, מה הם גורמי הסיכון שלך והאם ניתן לטפל בהם, כגון : עודף משקל, חוסר פעילות גופנית, תזונה, עישון ועוד. נטילת תוספים יכולה לעזור אך לא תפתור את הבעיה. ההוכחות לגבי מגנזיום ואשלגן בהבט של איזון לחץ דם היה כאשר אלו באו מהמזון ולא מתוספים, כמו גם, שההשפעה אינה מיידית. כמויות האשלגן בכדורים הינה זניחה ומגוחכת לעומת אכילת פרי או ירק אחד בלבד. לגבי המגזניום, המינון יותר גבוה, אך אני לא ממליצה ליטול ללא ייעוץ רופא/דיאטנית. מציעה לך אבחון משותף אצל נפרולוג מומחה ליתר לחץ דם בשילוב דיאטנית. בברכה,דנה
שלום רב, בעקבות חשד למחלת קרוהן, אני נאלצת לשמור על דיאטה דלת שארית. אשמח לדעת האם המזונות הבאים מותרים לאכילה לאחר בישול: פטריות שמפניון בצל לבן, קרישה בטטה עשבי תיבול (פטרוזיליה, בזיליקום, טימין) תודה :)
שלום עינת, פטריות באופן עקרוני כן, דלות בסיבים, בכמות קטנה- 4-5 פטריות. בצל, כרישה ובטטה- לא. עשבי תיבול, בכמות קטנה. בברכה,דנה
שלום, אני לאחרונה התחלתי לקחת מספר תוספי תזונה על מנת לשפר את בריאותי ובפרט מצב העור שלי (יש לי אקנה קלה). אני בן 22, גובה 1.73, שוקל 74 קילו. לאחרונה התחלתי לקחת את התוספים הבאים: 1. כמוסות שמן אורגנו פראי 2. אבץ פיקולינאט (22 מ"ג) 3. פיקנוגנול (30 מ"ג) 4. שמרי בירה 5. קומפלקס ויטמיני B (לא כל יום, מידי יומיים-שלושה) השאלה שלי - האם יכולה להיות אינטרקציה כלשהי בין התוספים השונים? האם אין מניע לקחת אותם על בסיס יומי? תודה מראש,
שלום רועי, בוודאי שיכולה להיות אינטראקציה בין התוספים לבין עצמם וגם בין התוספים למזון. הבעיה שאף אחד לא ממש יודע, כי לא נבדק לעומק כי מאוד מורכב. איני רואה כל סיבה לקחת בגילך הצעיר כל כך הרבה תוספים שהכל ניתן להשיג בקלות מהמזון. בברכה,דנה
דנה שלום, אני עושה בדיקות דם סדירות אחת לחודש לערך, ניתן לגלות בבדיקות דם אם יש אינטרקציה? בנוגע לתוספים הרבים - זה לא לדרך קבע, אלא לתקופה של כמה חודשים בכדי לבחון אם הדבר ייטיב עם מצב העור ועם עוד כמה בעיות קלות שהבנתי שהתוספים הללו יכולים לפתור. אילו מזונות מכילים בשפע את המרכיבים שיש בתוספים הללו? תודה רבה, בברכה, רועי.
אני שוקלת ללכת למכון אברמסון לטיפול הגמילה שהם מציעים מגלוטן וסוכרים. הטיפול יקר מאוד עבורי ואני שואלת האם יש לך אחיזה במציאות? האם יש גופים דומים שעושים זאת? אשמח לקבל מידע בענין בברכה שרית
שלום שרית, אם התכוונת ב"אחיזה במציאות" למבוסס מחקרית, אז לא, זה לא מבוסס מחקרית. איני יודעת כיצד הוא גומל ומהי הטכניקה. ברור שהמנעות מקבוצות מזון כל כך גדולות יכולות לעזור לרדת במשקל, אך איך וכיצד זה מתבצע, אני לא יודעת. בברכה,דנה
שלום רב. הייתי רוצה מאוד ללמוד תזונה קלינית אבל כחלק מעברי, בגיל 15 אושפזתי לזמן קצר בגלל הפרעת אכילה, אבל מאז לא היה דבר. דיברתי עם פסיכולוגית צבאית לא מזמן על הנושא, אבל שוב, אני כבר הרבה זמן אחרי זה וחיה חיים בריאים. האם כחלק מלימודי התזונה או קבלה לבתי חולים אצטרך לחתום על טופס ויתור סודיות רפואית? ואם כן, האם יכולים לדחות אותי בגלל זה?
שלום ליה, למיטב ידיעתי לא, אך אני מציעה שתטפלי ללא כל קשר בבעיה באופן מתמיד. במידה ובמהלך הלימודים הפרעת האכילה תחמיר, קרוב לוודאי לא תוכלי להמשיך. בברכה,דנה
שלום ברצוני לשאול אני בת 47 לאחרונה החלתי בדיאטה שבה אני אוכלת משליש כמות האוכל שאכלתי ויורדת ממש קצת בנפח(מרגישה בחצאיות) אך לא במשקל (עדיין באותו משקל - 60- ק"ג). אין לי בעיה בריאותית וכל הבדיקות יצאו תקינות כולל בלוטת התריס. ברצוני לשאול איך יכול להיות ששלושה שבועות ואיני יורדת בגרם במשקל ? האם זה גלל גילי 47 שנים . כ"כ אני שוחה פעם בשבוע .אשמח לדעת אם יש בעיה שאינה נראית לי ועי להיבדק בדיקות נוספות ..
שלום ענת, איני יכולה לדעת רקק על פי הנתונים שציינת. ייתכן והתהליך יהיה איטי יותר, וייתכן שאכלת הרבה לפני כן, שכרגע את בכמות הקלוריות הרצויה לך לשמירה על משקל, אין לדעת. ראשית, הוסיפי עוד פעילות, שחיה של פעם בשבוע זה נחמד אבל לא ממש פעילות לשמה. וכן פני לייעוץ אישי אצל דיאטן. בברכה,דנה
שלום רב, אני בת 37 , סובלת מיתר לחץ דם ותת פעילות של בלוטת התריס. גובה 1.62 ומשקל 72 ק"ג. לאחרונה עשיתי בדיקות דם ונמצא כי רמת הסוכר היא 105 וכן כולסטרול טריגליצרידים ברמה גבוהה. ממה עלי להימנע (למעט ממתקים)? התחלתי בפעילות גופנית. עברתי גם 2 הפלות טבעיות בחודשים האחרונים. האם יש קשר בין הדברים? הדס
שלום הדס, את נמצאת בעודף משקל קל. ראשית עליםך לרדת במשקל, כל ירידה במשקל תשפר משמעותית את כל הבעיות שציינת, ללא קשר לסוג הדיאטה אותה תבצעי וזאת כמובן בשילוב עם פעילות גופנית. לגבי סוג הדיאטה והתאמה, פני לדיאטן בקופה. בברכה,דנה