שאלה לגבי כולסטרול

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

04/09/2012 | 13:37 | מאת: יעל

שלום לכולם! אני צמחונית טריה והייתי רוצה לדעת יותר על צריכת כולסטרול...טשחחחחיןךחוךללךחךלח מצאתי הרבה חומר באינטרנט על כולסטרול טוב ורע, וגם הבנתי שהגוף מיצר בעצמו 70% מהכולסטרול (70% מתוך מה? מהכולסטרול הנחוץ לאדם?) וגם שהכבד עובד כווסת כדי לאזן בין הכולסטרול שהאדם צורך לבין זה שהוא מיצר בעצמו... מה שלא הבנתי עדיין זה האם יש צורך לצרוך כולסטרול? כלומר האם מה שהגוף מיצר בעצמו הוא מספיק? זהו מצב תקין? וגם איך מתקשרת החלוקה של כולסטרול "טוב" ו"רע" (HDL וLDL) לחלוקה של כולסטרול אנדוגני ואקסוגני (זה שהגוף מייצר בעצמו וזה שהוא מקבל באופן חיצוני)? האם הגוף מיצר בעצמו את שני הסוגים? האם מהחי אנחנו מקבלים את שני הסוגים? אשמח לכל תשובה והסבר :) תודה

לקריאה נוספת והעמקה
06/09/2012 | 12:17 | מאת:

שלום יעל, במסגרת פורום זה אנו נותנים הסברים קצרים וממצים לנושאים ובעיות תזונתיות. אין באפשרותי להרחיב יותר מדי, אבל אתן לך כמה נקודות. אז צודקת, רוב הכולסטרול נוצר ע"י הכבד. המנגנון הוא ברור, אנו זקוקים לכולסטרול לבניית קרומי תאים, הורמונים, רקמת מוח ועוד. ללא כולסטרול לא היינו קיימים. מולקולת הכולסטרול אינה נעה חופשי בדם אלא בתוך חלקיקים שונים, ביניהם LDL ו- HDL. אלונוצרים ע"י הכבד ועוברים תהליכים מטבוליים שונים. כמובן שישנם חלקיקים רבים אחרים שנושאים גם כולסטרול אבל גם חלבונים, טריגלצרידים ועוד. כאשר אנו צורכים מזון מן החי אנו מקבלים כולסטרול בצורתו הטבעית, לא בתור חלקיקים של LDL או HDL. זה נספג במערכת העיכול, מגיע לכבד במסלול ארוך, ומשם נע לאיברי מטרה כדי לבנות תאים, מאגר אנרגיה ובניית הורמונים, כגון הורמוני מין. כאשר אנו צמחוניים /טבעוניים- אנו מקבלים לעיתים מולקולות דמויות כולסטרול, אשר מתחרות עם הכולסטרול על הספיגה ובכך משפרות לעיתים פרופיל שומנים. מי שלא צורך כולסטרול מן החי, מייצר באופן טבעי ע"י הכבד באופן מווסת. הבעיות מתחילות כאשר ישנה בעיית ויסות, ואנו מייצרים יותר מדי חלקיקים כגון LDL ועוד ואלו בעלי אופי המעלה את הסיכוי לטרשת עורקים. כמובן שהסיפור הוא מורכב מאוד, כל יום מתגלים חלקיקים, מרכיבים חדשים ומולקולות חדשות, אך לצערי זה לא מתאים ורלוונטי למסגרת פורום זה. בברכה,דנה