שזיפים וצפיפות עצם
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
שלום אשמח להתייחסותכם לכתבה http://www.motke.co.il/SelectedArticle.aspx?ArticleID=7692 בתודה
שלום שאול, בכדי לענות תשובה עניינית בנושא, אצטרך לקרוא את המאמר המקורי. אשמח לחזור אליך בתשובה לאחר קריאתו. בברכה,דנה
שלום שאול, לאחר קריאת המאמר יש לי מספר נקודות להציג : 1. במחקר נכללו רק נשים במנופאוזה (לאחר הפסקת הוסת). מכאן לא ניתן להסיק לגבי נשים צעירות יותר וגברים בכל הגילאים. 2. נלקחו נשים ללא מחלות רקע נפוצות לגיל כולל סוכרת, מחלות כלי דם ולב, עישון ועוד. זה מוריד משמעותית חלק ניכר מהאוכלוסיה ולכן גם לאלו לא ניתן להתייחס. 3. המחקר התחיל עם כ-240 נשים אך בתום שנת מעקב סיימו רק 100 נשים, שזהו מדגם יחסית קטן, ולכן המשמעות הסטטיסטית שהתקבלה יכולה להתבטל ו/או להתחזק במספרים גדולים יותר. 4. בשזיפים מיובשים יש פי 2 יותר סידן. נכון שסך הכמות הכוללת לא גדולה מאוד, אך בכל זאת יש הבדל משמעותי לעומת תפוחים מיובשים. 5. לא נבדקו רמות ויטמין D בתחילת המחקר שהינו משמעותי לנושא צפיפות עצם . אמנם נלקחו בדיקות רבות חשובות אחרות, אך זוהי בדיקה קריטית. 6. כמות הסידן והויטמין D שניתנו כתסוף הינם בכמות קטנה ולא משמעותית ולא מותאמת להמלצות היום. 7. בסופו של דבר, בשתי הקבוצות, קבוצת השזיפים המיובשים וקבוצת התפוחים המיובשים סה"כ פעילות עצם היתה זהה בשתי הקבוצות. ההבדל היחיד לטובת שזיפים היה בהסתכלות ספציפית על צפיפות עצם באזור הזרוע ועמוד השדרה. כן נמצאו הבדלים ברמת פעילות עפ"י בדיקות דם, אך לא ברור מה המשמעות של אלו במחקר שנערך על פני שנה אחת בלבד. המשך המחקר הנ"ל לשנה נוספת עם מספר גדול יותר של נשים ו/או אנשים יוכל לתת תמונה ברורה יותר. המסקנה שלי : להזיק זה לא יכול, אז אין סיבה אמיתית להמנע אך יש לקחת בחשבון את התרומה הקלורית וכן את האפשרות כיצד ישפיע על פעילות מערכת העיכול, הואיל ולשזיפים אפקט משלשל. בברכה,דנה