לקטוז??

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

26/03/2010 | 00:24 | מאת: ענבר

שלום רב. אני בת 35 בריאה, אמא לשני ילדים קטנים. בשנים האחרונות הבחנתי שיש לי רגישות קלה מאוד ללקטוז, והיו פה ושם אפיזודות של כאבי בטן וגזים ואף יציאות רכות מיד לאחר מעדנים, גבינה (הייתי יכולה לאכול קופסא שלמה ואז מילקי ועוד ועוד...). התהחלתי ממש לחשוד שיש כאן רגישות כשאכלתי המון גלידה והרגשתי אח"כ מאוד לא טוב. כל האירועים האלו הופיעו בהדרגה ויש לציין שלאחר כמה שעות התסמינים עברו, כלומר זה לא היה משהו ויראלי או חיידקי. לפני 3 חודשים היו לי כמה ימים לא נעימים של שישולים מוזרים שבאו והלכו לאחר אכילת מוצרי חלב ואז הפסקתי לחלוטין. חשוב לציין שבמשך החודים הללו לא היה שום ארוע נוסף. שלשום החלטתי שאני חייבת לבדוק את העניין ואכלתי גבינה לבנה בכפית, 250 גרם. הכל היה בסדר גמור. למחרת - שוב, הכל היה בסדר. הערב (היום השלישי) אכלתי מרק מוקרם ועוד הוספתי גבינה צהובה. במהלך היום לא אכלתי שום דבר למעט לחמניה אחת. כך שלא נראה לי שהלחמניה בעייתית. שעה לאחר סיום המרק התחלתי לחוש דקירות בבטן וכאבים עזים והתכווצויות. שילשלתי את נשמתי, שלשול מימי וקצפי מעט. כרגע אני יושבת וכותבת כשעברה שעה מהשלשול ואני מרגישה די בסדר. שותה הרבה מים. ניסיתי למצוא תשובה באינטרנט ולא מצאתי משהו שסיפק אותי: 1. האם ייתכן שיומיים אכלתי גבינה בכמויות גדולות ולא קרה שום דבר ולפתע ביום השלישי מגבינה צהובה התרחש השלשול? 2. האם הרגישות היא משהו שנבנה בהדרגה ואם מפסיקים לחלוטין לצרוך לקטוז אז יש שיפור ואז הגוף יכול לפרק חלב עד רמה מסויימת כמו שקרה אצלי? 3. אמי רגישה ללקטוז ברמה מסוימת, נאמר לה שדווקא גבינות קשות פחות מכבידות ומצריכות פחות לקטאז...היום אכלתי רק את הגבינה הצהובה... במרק (אכלתי אותו בחוץ לא בבית). אשמח לתשובה. אני די חדשה בנושא מבחינת ההתעמקות בו. תודה ענבר.

לקריאה נוספת והעמקה
26/03/2010 | 19:54 | מאת:

שלום ענבר, ראשית, ההפסקה שבצעת במוצרי חלב, החמירה את המצב שנחשפת בכמות גדולה שוב. הרעיון עם רגישות ללקטוז, לא לאכול כמויות גדולות של מוצרי חלב או מזונות עתירים בלקטוז. לדוגמה אם היית מסתפקת בחצי קופסה גבינה, לא היתה לך בעיה. לגבי המרק, הבעיה היתה המוקרם והאכילה בחוץ, גם עתיר שומן ולרוב מקרימים עם שמנת, שעשירה בלקטוז, בניגוד לגבינה צהובה, שכמעט ואין בה לקטוז. הואיל ואכילת מוצרי חלב חשובה, ראשית פני לרופא לבירור רגישות, בדיקה קלה ולא פולשנית. לאחר אבחון אפשר לבדוק מהם המזונות אליהם את רגישה יותר, כגון מעדנים, שנראה שזה יותר מדי עבורך. המשחק הוא סוג וכמויות. כמו כן, תמיד ניתן לשלב כדור המכיל לקטאז, שמפרק את הלקטוז, גם בחלב, שאליו הרגישות הגבוהה ביותר. לרוב, ככל שהמוצר חלב יותר ניגר- נוזלי, יש בו יותר לקטוז. הדבר אינו נכון לגבי יוגורט ביו. בברכה,דנה