חמאה

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

27/10/2009 | 16:57 | מאת: נועה

רציתי לשאול האם זה נורא לשלב חמאה בתפריט? מה החסרונות שלה? האם יש יתרונות? והאם היא הופכת רעילה, בדומה לשמן, בבישול/אפיה? כמו כן, האם יש הבדל בין חמאה מחלב עיזים לחמאה מחלב בקר או בין חמאה שהיא מוקשית יותר לבין חמאה רכה למריחה? תודה, נועה

27/10/2009 | 21:01 | מאת:

שלום נועה, זה ממש לא נורא לשלב חמאה בתפריט היומי. אכילת חמאה מספקת חלק מחומצות השומן החיוניות לחיינו וכן כולסטרול, שחשוב לא פחות. החסרון של חמאה העיקרי הוא בתכלות שומן גבוהה, ומכאן ערך קלורי גבוה, לכן יש לצורכה במתינות. חמאה עשירה דיו בחומצות שומן חד בלתי רוויות, ודווקא חומצות שומן הטרנס הנמצאות בה באופן טבעי נמצאו כמורידות תחלואה ולא מעלות בניגוד לחומצות שומן הטרנס במרגינה (בגלל מבנה כימי שונה). שמן לא הופך לרעיל בבישול, אפיה או טיגון, אך חלק מחומצות השומן עוברות חמצון, זה תלוי בהרכב. חמאה פחות רגישה לחמצון בשל הרכב חומצות השומן. אני מניחה שיש הבדל בין סוגי החמאות כאשר מגיעות מחיות שונות בהרכב של חומצות שומן וויטמינים אך לא באופן משמעותי. ההבדל בין חמאה קשה לרכה הוא באחוזי החמאה בתוך הממרח. ככל שיותר קלה למריחה, כך אחוז החמאה נמוך, לרוב מעורבב עם מרכיבים אחרים כגון שמנת או שומן צמחי מוקשה ולכן נחשבת לפחות טובה. ככל שיותר קרובה למקור, יותר בריאה. בברכה,דנה

27/10/2009 | 22:52 | מאת: נועה

הוא לא רעיל אז מה הבעייתיות בכל זאת בטיגון, בישול או אפיה עם שמן?