חלבון לא מלא -מספר שאלות
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
שלום להלן מס שאלות שהתעוררו אצלי לאחרונה אודה לך על תשובותיך המפורטות : 1. אדם הצורך חלבון לא מלא בלבד הרי החלבון לא מועיל לבניית השריר, האם הגוף מנצל את רכיבי החלבון לצורך אנרגטי כמו פחמימות או שהגוף מתייחס לזה כאל שומן ואוגר אותו במאגרי השומן ? 2.מה היחס בין צריכת חיטה ודגנים(נניח לחם) לבין קיטניות (נניח עדשים) על מנת לספק את החלבון המלא. 3.האם יחס הצריכה בין חלבון של ביצה לבין חלבון לא מלא נניח חיטה יהיה שונה מהרכיבים שהוזכרו בשאלה 2 ? 4.האם יש צורך לצרוך את הרכיבים המשלימים לחלבון מלא באותה ארוחה או שאפשר גם בריחוק של נניח 4 שעות הפרש בין אחד לשני ?
שלום דני, חלבון מלא מוגדר לפי הרכב חומצות האמינו החיוניות לאדם. יש מס' חומצות אמינו שהגוף אינו יודע לייצר וחייב לקבלן מן המזון. המוצר היחיד למעשה (פרט לויכחוים לגבי קינואה וסויה) הוא הביצה. כאשר אנו אוכלים מוצר כגון דגן או קטנית שאינן מוגדרים כבעלי חלבון מלא צריך לצרוך מוצר מגביל שממלא את החסר. זה לא חייב להיות במקביל, אלא במהלך כל היום. היחס הוא אחד לאחד מבחינת כמות החלבון שהמזון תורם. חומצות אמינו שאינן חיוניות הולכות בעיקר לפירוק ואנרגיה והחיוניות משמשות בעיקר לבנית חלבוני הדם, הכבד והשריר.לכן בעת פעילות רצוי לספק חלבונים מלאים כי לבנות שריר. חלבונים עודפים המשמשים אנרגיה בעיקר עוברים פירוק לתוצרים חנקניים ומתפנים, לא כמו סוכר ושומן שנאגרים. הואיל וביצה היא חלבון מלא, זה לא משנה עם מה צורכים אותה. בברכה,דנה