אנרגיה לעומת מסה

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

21/09/2007 | 15:36 | מאת: רונית

שלום דנה, יש משהו שלא ברור לי בכל הנוגע לתזונה: איך ישנם מזונות ששוקלים פיזית קצת, אך הם משמינים (כמו גלידות, צ'יפס, אגוזים) ולעומתם יש מזונות ששוקלים הרבה אך הם לא משמינים. במילים אחרות, איך זה שאפשר לאכול משהו ששוקל מאה גרם ולהעלות במשקל יותר ממאה גרם?

23/09/2007 | 11:08 | מאת:

שלום רונית, ערך תזונתי של מזון לא נקבע רק לפי המשקל אלא בעיקר ע"י הרכבו, כלומר כמה שומן כמה חלבון וכמה פחמימות מכיל. 1 גר' חלבון ופחמימה תורמים 4 קק"ל ואילו 1 גר' שומן תורם 9 קק"ל ו-1 גר' אלכוהול תורם 7 קק"ל. מים אינם תורמים קלוריות. חלק ממשקלו של מזון גם תלוי בתכולת המים שלו ולכן זה לא תורם אנרגיה. בו נקח 2 דגומאות פשוטות. סוכר לבן מכיל רק פחמימות, כלומר 100 גר' סוכר ייתן לי כ-400 קק"ל. שמן, מכל סוג, מכיל רק שומן, כלומר 100 גר' שמן ייתן לי 900 קק"ל. גם אם אני אקח רק 60 גר שמן עדיין יהיה בו יותר קלוריות מ- 100 גר' סוכר, ומכאן שמרכיבי המזון משנים בעיקר ופחות המשקל. אנו לא עולים במשקל כי מזון שוקל כמות מסויימת אלא בגלל שמכיל כמות אנרגיה מסויימת וכמה אנרגיה אנחנו מוציאים. בברכה, דנה