תזונה

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

28/08/2007 | 18:49 | מאת: מעיין

שלום מקווה שהגעתי לכתובת הנכונה: ידוע שבזמן רעב הגוף מנצל ראשית את משק הגלוקוז אח"כ גליקוגן אחר כך שומנים ורק אז חלבונים: א.או שמא שומנים ורק אח"כ חלבונים? ב. האם בחולה סרטן זה זהה או שונה?

לקריאה נוספת והעמקה
29/08/2007 | 12:01 | מאת:

שלום מעיין, תשובתי תהיה קצרה ולא מפורטת שכן אין זה אפשרי לפרט את כל המנגנונים הקורים בזמן רעב, אך בעיקרון, בזמן רעב ראשית משתמשים במאגר הקטן והזניח יחסית של גליקוגן שמספיק למס' שעות בלבד, ולאחריו מתחיל פירוק חלבונים בעיקר ורק בשלב מאוחר יותר שומנים. כמובן שהכל קורה במקביל, זה לא תהליך נפרד, אלא מדובר באילו אחוזים, ובשלב ראשון אחוז האיבוד העיקרי הוא גליקוגן וחלבון ובשלבים מאוחרים יותר עולה החלק היחסי של שומן. כמובן שהכל תלוי באיזה רעב מדובר, לטווח ארוך או קצר, האם מדבור באי אכילה בתגובה למצבי סטרס ועוד, בדיאטה מאוזנת וכו'. בחולי סרטן זה מאוד תלוי בסוג הסרטן, ישנם סוגי סרטן, כגון ריאות, הגורמים לירידה ודלדול שריר קיצוני ועליה בקצב המטבולי בשל הפרשה של חומרים סטרסוגניים ומפרקי שריר, ללא קשר לכמות המזון הנצרכת. ישנם סוגי סרטן שאין שינוי משמעותי במשקל ובמסות הגוף השונות. וכמובן שיש את השונות בבני אדם בתגובה לרעב. שוב, הסבר זה הינו שטחי ביותר, המצבים הנ"ל מורכבים בהרבה, וחקם טרם ברורים, עד היום. בברכה, דנה