שוב קפה קלוי
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
דנה, שלום הבהרה קטנה, בקשר לכתבה בערוץ 10, נאמר שם כי התהליך של החימום הוא המסרטן. כלומר ההרתחה של הקפה או חימומו לכדי קלייתו. עוד לא הבנתי האם הכוונה לקפה גרגרים? או אבקה? האם כוונתך "קפה טרי" זה קפה בוץ? תודה וסליחה.
מתי זה היה? מה אמרו בכתבה?
דנה שלום, ראשית אני מקווה שתספיקי לקרוא את ההודעה שלי לפני שימחקו אותה... אני לא ראיתי את הכתבה אבל כדאי שתדעי שבקפה יש לפחות שני חומרים החשודים כמסרטנים. אחד נקרא בנזופירן-4 והשני אקרילאמיד. האקרילאמיד נמצא כמסרטן בחיות וכפוגע במערכת העצבים אצל חיות ובני אדם. רשויות התזונה בשבדיה הזהירו על כך לראשונה ב 2002 ולאחר מכן הצטרפו אליהם מדינות אירופאיות נוספות וארצות הברית (לא ישראל). מצורף קישור לאתר של רשות המזון והתרופות האמריקאיות (FDA) המכיל מידע בנושא וטבלה ארוכה של מזונות המכילים אקרילאמיד: http://www.cfsan.fda.gov/~dms/acrydata.html לפי הטבלה נראה שהמסוכנים ביותר הם קפה נטול קפאין, "נס קפה" וקפה מגורען. בנוסף יש הרבה אקרילאמיד במוצרי המבורגר קבב, "צ'יפס" וכל המזונות המחוממים בחום גבוה. הקפה גורם לנזקים בריאותיים נוספים שלא יפורטו כאן.
שלום דנה ויהודה, כפי שיכולתם לשים לב בטבלה, מדובר על סוגי קפה ספציפיים מסוגים וחברות מסויימות. אין מידע לגבי הכנת הקפה על ידי החברות, וכפי שציינתי לא הקפה הוא הבעייתי אלא חומרים אשר מוכנסים לקפה בזמן הכנה תעשייתית, ועל כן התייחסתי רק לקפה בצורתו הטבעית מפולים ועד טחינה טריה. מגורען או טחון תלוי במידת הטחינה בלבד. לא צויין שיש אקרילאמיד בפולי קפה קלויים לפני הכנה תעשייתית. כמו כן קפה נטול קפאין יש מספר דרכי הכנה, ביניהם דרכים פיסיקליות ולא כימיות אשר אינן פוגעות באיכות המוצר. אקרילאמיד אכן הינו חומר בעייתי שעדיין נחקר בעולם וטרם אמדו את הנזק הפוטנציאלי בבני אדם, ורוב המחקרים נעשו בבעלי חיים. וכמו שאמרתי לפני כן, רצוי לצרוך קפה טרי ולא מוכן תעשייתית, ולצרוך בכמויות סבירות, באותה מידה שתצרכי צ'יפס. בברכה, דנה