שאלה די דחופה
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
רציתי לשאול משהו: אינני נמצאת בתהליך של דיאטה. לא עשיתי אף פעם דיאטה רצינית אך כן ירדתי לאחרונה במשקל עקב מצב נפשי שהתבטא בדכאון כללי (לא אובחנתי ע"י רופא כסובלת מדכאון ולא טופלתי בכדורים). כבר חודשיים שמצבי השתפר ולכן התחלתי גם לאכול יותר אך אני עדיין רזה בשני קילו ממה שהייתי תמיד. גילי הוא 26, גובהי 1.68 מטר ומשקלי הטבעי הוא 50 קילו. משקלי כעת הוא 48 קילו אך אינני אוכלת מעט מדי. אני אוכלת כמה שאני צריכה אך משתדלת לאכול בריא ולא אוכל עתיר שומנים וכו'. יש לציין שאחד הדברים שהבנתי בתקופה בה הייתי בדכאון הוא שברצוני לעבור לאורח חיים בריא יותר וכחלק מזה גם לאכול בריא יותר. לפני תקופת הדכאון אכלתי המון אוכל (יותר ממה שהייתי צריכה, לפי הערכתי הייתי אוכלת כ2500 קלוריות ליום אם לא יותר) והוא לא היה תמיד בריא, נהפוך הוא. למה אני לא עולה מעל 48 קילו היום? האם זה בגלל שאני אוכלת בריא יותר? תמיד היה לי מטבוליזם מהיר אך אינני מבינה למה פתאום אני שוקלת פחות במצב מאוזן. רציתי גם לדעת אם תקופה של כארבעה חודשים שבה אכלתי מעט מאוד (להערכתי משהו בין 800 ל1100 קלוריות ליום) עקב הדכאון יכולה להשפיע עליי כמו שדיאטת כסאח משפיעה על אנשים. לצערי לא היתה לי כל כוונה לרדת במשקל ואני מפחדת שהרסתי את קצב חילוף החומרים שלי. לפי חישובים שערכתי אני אוכלת בין 1600 ל-2500 קלוריות ליום. האם זה נחשב נורמלי בהתחשב בנתונים שלי ובכלל, לבן אדם בגילי שלא עושה כ"כ פעילות גופנית ושלא מעוניין לרדת במשקל? אני גם לאו דווקא מעוניינת לעלות במשקל, רק רוצה לוודא שאני אוכלת מספיק ולא יותר מדי. התפריט היומי שלי כולל: כמה פרוסות לחם, גבינה צהובה, גבינת קוטג', ירקות (פלפל ועגבניה בעיקר), תפו"א, בשר בקר, חלב, יוגורט, לפעמים ביצה, לפעמים עוגה של עלית, לפעמים פסטה, תלוי ביום. תודה וסליחה על המגילה... דניאל
דניאל שלום שאלתך ארוכה ביותר ובסופו של דבר, למרות שקראתי אותה מספר פעמים, אני עדיין לא בטוחה שהבנתי לחלוטין מה בעצם את שואלת. נתת טווח מאוד רחב של קלוריות ליום, בין 1600 ל-2500. כמו כן, הקלוריות לכשעצמן אינן הקריטריון היחידי לקבוע אם הדיאטה מאוזנת או לא. כשציינת את סוגי המזון אותן את צורכת, לא ציינת כמויות מדוייקות, כך שאפילו קשה לי להעריך אם את עושה חישוב קלורי נכון. עושה רושם שאולי נושא המשקל והמזון מעסיק אותך קצת יותר מדי ומצד שני אני לא בטוחה עד כמה יש לך את הכלים המתאימים לבחון את הדיאטה שלך. היות והפורום לא נותן ייעוץ אישי אלא עוסק בתזונה קלינית, אני מציעה לך לפנות לייעוץ אצל דיאטנית קלינית. בברכה-ליטל
הטווח הקלורי שאני אוכלת משתנה מאוד: ביום שבו אני רעבה אני אוכל 2500 קלוריות ואילו ביום שבו אני פחות רעבה אני אוכל 1600 קלוריות. החישוב שעשיתי הוא עפ"י מחשבוני קלוריות באינטרנט וכמו כן יש לי משקל מזון בבית. כשאמרתי שהדיאטה מאוזנת התכוונתי שאני אוכלת גם חלבון (בשר, דגים וגבינות עד 5%), גם ירקות (חיים או במרק), גם פחממות (לחם, דגני בוקר, פסטה, תפו"א, מעט עוגות) ומעט פירות (בעיקר ענבים, תפוחים ואבטיח). מבחינת שומנים, אני משתדלת להמעיט כמה שיותר במאכלים בעלי אחוזי שומן העולים על 5%, מקסימום 9%. אני אוכלת לפעמים סלט שיש בו שמן זית או מאכלים ביתיים שכחלק מהכנתם היה שימוש בשמן. אני לא נוהגת לאכול מטוגן מהסיבה הפשוטה שאני לא כ"כ אוהבת אוכל מטוגן. בחישוב כללי הייתי אומרת שכ-60 % מתזונתי הם הפחממות, 30% חלבונים והיתר ירקות ושומנים. ציינת שייתכן כי אינני מחשבת נכון את ערכי הקלוריות. מדוע זה? לדעתך, 2500 קלוריות לאישה צעירה שאיננה בדיאטה זה הרבה מדי?? או שאולי 1600 זה פחות מדי? אני חושבת שאת צודקת באבחנתך, אני אכן עסוקה מדי בנושא המזון ואני מנסה לאט לאט לצאת מזה אך קודם עליי לדעת אם הערך הקלורי היומי נראה לך בסדר ואם כן מדוע אינני מתייצבת על משקלי הקודם. בתודה מראש