כמות חלבון נדרשת לטבעוני

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

13/06/2005 | 17:03 | מאת: שאול..

על-פי איגוד התזונה הקנדי, הכמות האידיאלית לאוכלוסייה סטנדרטית הוא 0.86 גר' לק"ג משקל גוף. השאלה שלי כאשר אומרים כאן חלבון הכוונה היא לחלק היחסי של חלבון ממש? כלומר נניח אנו אוכלים 100 גרם של קיטניות אזי שווה ערך לכמה חלבון? או נניח אכלנו 100 גרם של דגנים מלאים כגון אורז חום או שבולת שועל -- כמה חלבון זה שקול? בתודה

לקריאה נוספת והעמקה
14/06/2005 | 19:24 | מאת: ליטל להב

שלום שאול כשאתה מסתכל בטבלת סימון תזונתי נותנים לך את הערך התזונתי של כל רכיב (קרי חלבון, שומן, פחממות וכו) ל-100 גרם מזון. אי אפשר כמובן להסיק מכך ש-100 גרם של מזון כלשהו = ל-100 גרם חלבון, שהרי כל מזון הוא מעורב (מכיל גם מזה וגם מזה וגם מזה). לדוגמא: 100 גרם ברנפלקס, מכילים 12 גרם חלבון בלבד. כדי להרכיב תפריט מאוזן, יש לקחת את המשקל התקין, להכפילו ב-0.8 ולקבל X גרם חלבון. אחר כך יש לחשב את כמות החלבון שיש בכל אחד מהמזונות שכלולים בתפריט היומי (למשל 1 פרוסת לחם=3 גרם חלבון), ולשאוף להגיע למספר שיצא בחישוב כמות החלבון הכוללת הרצויה. חשוב מאוד כמובן שאחוז ניכר מהחלבון יבוא ממקורות מן החי כי איכותו הביולוגית גבוהה יותר. כמו כן, חשוב גם לשמור על איזון עם רכיבים אחרים כמו פחממות ושומן על מנת לוודא כי החלבון ינוצל למטרת בנייה ולא למטרת הפקת אנרגיה.

18/06/2005 | 21:27 | מאת: שאול--

סליחה על הכפילות של השאלה שלי. תודה על התשובה. לאור תשובתך עשיתי מאזן ראשוני של החלבון , כי אצלי הנתונים פשוטים: 150 ג פחמימות מלאות ( גרעינים מהסוגים אורז , שבולת שועל, שעורה,דוחן, קינאווה, שיפון)ליום יבשים ו -50 ג קיטניות (גרעינים מסוג חומוס עדשים מש שעועית פול) יבשות. זה מביא במקרה הטוב לחלבון בכמות 25 ג ליום. משקלי 60 קג כלומר צריך לשאוף ל 50 ג חלבון ביום. אני די בטוח שהירקות והפירות ומעט השומן היומי רחוקים מרחק רב מכמות חלבון של 25 ג נוספים. להגדיל את הדגנים הקטניות נראה לי פתרון לא טוב , הן בגלל הכמות הגדולה שזה יתן מבחינה קלורית ובכלל לאכול הרבה יותר. לכן רציתי לשאול לגבי מקור חלבון של שמרי בירה. להוסיף כף או שתיים של פתיתי שמרי בירה ליום. כי זה מכיל 50 אחוז חלבון ומאיכות טובה וגם את קבוצת B. השאלה אם זה פיתרון טוב במצבי (רוצה להשאר טבעוני) ועם מאזן חלבוני כפי שציינתי. האם יש לשמרי הבירה חסרונות כל שהן? או יש לך הצעה אחרת ( במסגרת הטבעונית) ? שמעתי שהנבטות מעלות את ערך המזון .. האם זה מעלה את הערך החלבוני בצורה משמעותית? גילי 59 גובה 175 רזה ספורטאי מרגיש מעולה וכל הבדיקות תקינות למעט בעיית צפיפות עצם שעבורה אני לוקח פוסלן + ויטמיןD + סידן. בתודה

18/06/2005 | 21:24 | מאת: שאול--

תודה על התשובה. לאור תשובתך עשיתי מאזן ראשוני של החלבון , כי אצלי הנתונים פשוטים: 150 ג פחמימות מלאות ( גרעינים מהסוגים אורז , שבולת שועל, שעורה,דוחן, קינאווה, שיפון)ליום יבשים ו -50 ג קיטניות (גרעינים מסוג חומוס עדשים מש שעועית פול) יבשות. זה מביא במקרה הטוב לחלבון בכמות 25 ג ליום. משקלי 60 קג כלומר צריך לשאוף ל 50 ג חלבון ביום. אני די בטוח שהירקות והפירות ומעט השומן היומי רחוקים מרחק רב מכמות חלבון של 25 ג נוספים. להגדיל את הדגנים הקטניות נראה לי פתרון לא טוב , הן בגלל הכמות הגדולה שזה יתן מבחינה קלורית ובכלל לאכול הרבה יותר. לכן רציתי לשאול לגבי מקור חלבון של שמרי בירה. להוסיף כף או שתיים של פתיתי שמרי בירה ליום. כי זה מכיל 50 אחוז חלבון ומאיכות טובה וגם את קבוצת B. השאלה אם זה פיתרון טוב במצבי (רוצה להשאר טבעוני) ועם מאזן חלבוני כפי שציינתי. האם יש לשמרי הבירה חסרונות כל שהן? או יש לך הצעה אחרת ( במסגרת הטבעונית) ? שמעתי שהנבטות מעלות את ערך המזון .. האם זה מעלה את הערך החלבוני בצורה משמעותית? גילי 59 גובה 175 רזה ספורטאי מרגיש מעולה וכל הבדיקות תקינות למעט בעיית צפיפות עצם שעבורה אני לוקח פוסלן + ויטמיןD + סידן. בתודה

20/06/2005 | 13:31 | מאת: ליטל להב

שלום שאול החשיבה שלך נכונה, אך לא לקחת בחשבון את התמונה בכללותה. כאשר מרכיבים דיאטה שצריכה להתאים לטווח ארוך של שנים ולהשיג בריאות מיטבית, אין אפשרות לבחון את הדיאטה ברמת הרכיב. אם נתייחס רק לרכיב החלבון בדיאטה שלך ,הרי שאתה צודק. 100 גרם שמרי בירה יתנו לך 38 גרם חלבון, כך שעם שתי כפות תוספת אתה מסודר. אבל בעצם אתה לא. כי בדיאטה שלך חסר למשל ברזל, וזו סתם דוגמא. סידן- אתה נאלץ לקחת תוסף... ואם אבחן לעומק את הדיאטה שלך ודאי אגלה שהיא ינה מאוזנת בעוד כמה הבטים. לא מכירה את הדיאטה הטבעונית המאוזנת, צר לי. במידה והתשובה עדיין לא מספקת אותך, אני מציעה להתייעץ עם דיאטנית קלינית מוסמכת. בברכה-ליטל

מנהלי פורום תזונה קלינית