שומנים

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

09/04/2003 | 19:51 | מאת: עומר

שלום! יש לי שתי שאלות: אחת היא בקשר לשמן סויה שיש בו את חומצת השומן אומגה 3 ו-DHA(תקנו אותי אם אני טועה)והוא בעצם חומצת שומן רב בלתי רוויה. רציתי לדעת האם בטיגון היעילות של חומצות השומן נפגמת או נשארת כמו שהיא? ושאלה שניה היא בקשר לכולסטרול ושומן רווי: בכול סוג מזון הערכים התזונתיים מופיעים לרוב ליחידות של 100 גרם ורציתי לשאול מהי הכמות המקסימלית הסבירה של כולסטרול ושומן רווי בתחום הנתון.

10/04/2003 | 11:14 | מאת: דנה ויינר

עומר שלום, ישנם שני סוגי חומצות שומן עיקריות שומן רווי ובלתי רווי. בתוך קבוצת השומן הבלתי רווי ישנם שני סוגים נוספים. חומצת שומן חד בלתי רוויה ורב בלתי רוויה. אומגה 3 זה שם כללי לקבוצת חומצות שומן רב בלתי רוויות כאשר החשובה מביניהם מבחינה המדע הרפואי היא ה - DHA. חומצת שומן זו נמצאת בעיקר בשמן דגים או בדגים אשר מקורם בים הצפוני כמו סרדינים, סלמון, מקרל והרינג. בשמן סויה אין כמעט בכלל מחומצות שומן אלו. ההמלצה לגבי שמנים מהצומח היא לפי תכולת השומן החד בלתי רווי שנמצא בעיקר בשמן זית וקנולה, וכן באבוקדו, שקדים ואגוזים טבעיים. בטיגון מעבר לנקודת העישון ישנה פגיעה בחומצת השומן והנ"ל עוברת חמצון, לכן עדיף לצרוך את השומן או השמן במצבו הטבעי. אין המלצה כללית במזון לכולסטרול או לשומן רווי, כי תלוי מהו גודל המנה. ישנה המלצה לצריכה יומית במקרה של יתר שומנים בדם: כולסטרול בין 200-30 מ"ג ליממה. שומן רווי אמור להוות בין 7-10% מסה"כ הצריכה היומית של הקלוריות. בברכה, דנה

16/04/2003 | 16:18 | מאת: עומר

מנהלי פורום תזונה קלינית