גלוטן במזון
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
שלום רב, שמי הילה ואני סובלת מבעיות של בטן נפוחה לאחר האוכל. אני חושבת שיש לי בעיה עם מוצרים שיש בהם קמח - גלוטן, הייתי מעוניינת לדעת על תופעה זו ואילו מוצרים זה מכיל. אני יודעת שתופעה זו נקראת " צליאק".
היי, כל מה שמכיל קמח חיטה. לדוגמא: לחם, פסטה, עוגיות, עוגות וכו'. עדי
הי הילה קודם כל ברצוני לציין כי בטן נפוחה לאחר אוכל יכולה להיות עקב גורמים שונים לאו דווקא בגלל צליאק. אולם אם כבר שאלת אז: צליאק היא מחלה לא תופעה. זו מחלה אוטואינומית (כלומר בעיקבות החשיפה של הגוף לחלבון הגלוטן הגוף מייצר נוגדנים כנגד עצמו). עקב חשיפת מערכת העיכול לחלבון זה ישנה השטחה של הוילאי (מעין אצבעות במעי הדק שתפקידן להגדיל את שטח הפנים של המעי ולעזור בספיגה של המזון). כאשר ישנה השטחה של הוילאי ישנה בעית ספיגה ולכן צליאק יכול להתבטא בשילשולים. אולם לעיתים הבעיה מתבטאת באנמיה, גם אם אין שלשול, עצירות או נפיחות הבטן. ישנם אנשים מאוד רגישים שכאשר הם אוכלים מזון המכיל גלוטן בכמות קטנה מיד הם מרגישים זאת בבטנם וישנה אוכלוסיה של אנשים שרגישים פחות ובעצם יכולים לאכול גלוטן ולא להרגיש שום דבר. היום אנו יודעים כי חשיפת מערכת העיכול לגלוטן לאורך שנים (כאשר לא שומרים על הדיאטה המתאימה), מגדילה אצל אנשים אלו את הסיכון לחלות בסרטן המעי ובמחלות אוטואימוניות נוספות (נמצא קשר בין צליאק ולופוס למשל) לכן מאד חשוב לשמור על הדיאטה. האבחון היום הוא קל יחסית ומה שעליך לעשות הוא לבקש מהרופא לעשות בדיקת דם פשוטה לאנטי אנדומיזיום. במידה ובדיקה זו תהיה חיובית כבר יפנו אותך לבדיקה נוספת של גסטרוסקופיה, שאמורה לחזק את האבחנה. באופן כללי ביותר בצליאק נמנעים ממזונות המכילים גלוטן שהוא, כאמור, חלבון הקיים בדגניים (חיטה, שעורה, שיפון) ובעצם מכל מוצר מזון המכיל מרכיבי מזון אלו (קמחים, בירה, פסטה )ומזונות המכילים למשל עמילן חיטה. מותר לאכול: אורז, תירס, תפוחי אדמה סויה. כמו כן קמחים אלו (קמח תירס, קמח סויה וכד') ומזונות המכילים עמילן תפוחי אדמה וכד'. במידה וחששך יאומת ותאובחני כצליאק נשמח לתת לך פרטים נוספים. נועה