שאלה לגבי ערכים גליקמיים
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
שלום, אני מבינה שפרי פחות מומלץ לסוכרתיים כי הסוכר שלו נספג מהר בדם. לעומת זאת, דגן מלא מומלץ יותר כי הגלוקוז בו נספג בהדרגה וכך האינסולין עולה בצורה מתונה. אם כך, מדוע הערך הגליקמי של דגן הוא יותר מכפול מהערך הגליקמי של תפוח למשל? ערך גליקמי מודד כמה מהר הסוכר של המזון נספג בדם, לא?
שלום מיכל, ביטול המסקנה הראשונה שלךיעזור לי במענה. המניעה מפירות בסוכרתיים אינה נובעת רק מהסוכר אלא בעיקר סוג הסוכר,פרוקטוז,שתורם לעלית שומנים בסוג טריגלצרידים. עכשיו, יש פירות עם יותר פרוקטוז,ואז הערך הגליקמי נמוך יותר, כגון תפוח עץ, ויש פירות עם פחות פרוקטוז ויותר גלוקוז, כגון ענבים,שמומלצים פחות. אין מניעה מאכילת פירות בסוכרתיים, יש המלצה להגביל את גודל המנה , סוג וחלוקה על פני היום. דברנוסף, ערך גליקמי של מזון משווה כמה סוכר עולה באכילת X גר' פחמימה מאותו מזון.עכשיו, אנחנו לא אוכלים כךביוםיום, ויש הבדל משמעותי במה שאנחנומקבליםב- ס גר' פחמימות מכל מוצר. אז נכון שעל פנין לתפוח עץיש פחות, אבל לרוב, תפו"ע אנחנו אוכלים לבד,ואילו דגנים אנחנו מבשלים עם שמן ו/או אוכלים בנוכחות חלבון/שומן שמעט את הספיגה. כמו שאת מבינה, המספרים פשוטים מאוד ומראים תמונה פשטנית, לכןהיוםכמעט לא משתמשים במושג זה,אלא בפרמטריםנוספים שלוקחים בחשבון גודל מנה ואופן הכנה. בברכה,דנה