מרגרינה או חמאה?

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

25/09/2002 | 11:11 | מאת: מירב

באופן כללי הייתי רוצה לדעת מה פחות גרוע חמאה או מרגרינה? ידוע לי כי שניהם לא בריאים במיוחד אבל אם כבר מה עדיף מבין שניהם? אני יודעת שבחמאה יש כולסטרול שאין בד"כ במרגרינה אך בהנחה שזאת לא הבעיה. תודה.

25/09/2002 | 12:25 | מאת: נועה ברימברג-אזרד

מירב שלום גם חמאה וגם מרגרינה שייכות לקבוצת השומן חמאה מקורה מהחי ולכן כפי שציינת יש בה כולסטרול ושומן רווי . מרגרינה לעומת זאת עשויה משמן נוזלי שמקורו מהצומח, לכן אינו מכיל כולסטרול, שהופכים אותו למוצק. בעבר נטו להמליץ על המרגרינה כעדיפה על פני החמאה עקב נושא הכולסטרול והשומן הרוי, אולם היום אנו יודעים כי בתהליך ההפיכה של השמן הצמחי הנוזלי למוצק נוצרות חומצות שומן אשר גם הן אינן בריאות משום שהן מעלות את רמות ה"כולסטרול הרע" (LDL) בדם. כך שאם אין בררה יש הממליצים היום על מעט חמאה במקום מעט מרגרינה. בכל מקרה לא להרבות בשניהם. חשוב לציין גם כי מרגרינה מצויה במזונות רבים שאנו אוכלים וכאשר כתוב על האריזה שומן צמחי מוקש = מרגרינה. לכן כדאי להפחית את צריכתה החופשית ,למשל באפיה להשתמש בשמן במקום המרגרינה,( גם אם לא החלפה של כל הכמות אז לפחות חלק ממנה). או ישנו בשוק מוצר הנקרא "ויקול" - זוהי "מרגרינה" שתהליך הפיכת השומן הנוזלי למוצק בה הוא אחר ולכן לא נוצרות אותם חומצות שומן מזיקות. כדאי לנסות. אפשר להשתמש לבישול, מריחה ואף אפיה אך לא לטיגון.

מנהלי פורום תזונה קלינית